100 χρόνια Τσιτσάνης – Τα Τρίκαλα γιορτάζουν Reviewed by Momizat on . Με την είσοδο του 2015, μια μεγάλη επέτειος ανέτειλλε για τα Τρίκαλα. Είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου Ελληνα συνθέτη του λαϊκού μ Με την είσοδο του 2015, μια μεγάλη επέτειος ανέτειλλε για τα Τρίκαλα. Είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου Ελληνα συνθέτη του λαϊκού μ Rating: 0

100 χρόνια Τσιτσάνης – Τα Τρίκαλα γιορτάζουν

100 χρόνια Τσιτσάνης – Τα Τρίκαλα γιορτάζουν

Με την είσοδο του 2015, μια μεγάλη επέτειος ανέτειλλε για τα Τρίκαλα. Είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγαλύτερου Ελληνα συνθέτη του λαϊκού μας τραγουδιού, του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο “βλάχος”, όπως τον αποκαλούσαν ίσως και λίγο περιπεκτικά οι Αθηναίοι ομόλογοί του, ξεκίνησε από τη σημερινή οδό που φέρει το όνομά του. Εκεί, κοντά στους στρατώνες, στο “χιλιόμετρο”, σε γειτονιά προσφύγων, με τα ακούσματα του δημοτικού τραγουδιού, ο πιτσιρικάς αρχίζει να σκαρώνει νότες ως μελωδία. Και γεννιέται ο κορμός του τραγουδιού που μεγαλουργεί ακόμη στη χώρα μας, που ξέφυγε από το πλαίσιο του ρεμπέτικου, που ενσωμάτωσε τεχνικές και δρόμους του δημοτικού ή του αράβικου τραγουδιού.
Ενός τραγουδιού που δόξασε τη ζωή, τίμησε την εργατιά, περιέπαιξε τον θάνατο, λυπήθηκε για τις στερήσεις, αχνοφώτισε τα βάσανα του έρωτα, καρτέρεσε την  απελευθέρωση – κοινωνική και… κανονική -, ζωγράφισε τη φτώχεια.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης τιμάται φέτος από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών για το “Ετος Τσιτσάνη”.  Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας (ανεξαρτήτως Προέδρου…) και τα Τρίκαλα θα είναι το επίκεντρο μιας πανελλήνιας γιορτής.
Είναι η χρυσή μας ευκαιρία, να αναδείξουμε την πόλη, ως προορισμό και κέντρο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ηδη γίνονται ο προετοιμασίες, αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων, με το Μουσείο Τσιτσάνη να πρωτοστατεί, ακόμη κι αν το κτήριο των παλιών φυλακών δεν είναι πλήρως έτοιμο.
Το λαϊκό τραγουδι ζει στα Τρίκαλα. Καιρός να το αναδείξουμε και σε όλη τη χώρα.
Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή