"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

5.9 C
Trikala

100 χρόνια απ’ το “Τρικαλινό Κιλελέρ”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

 

Συμπληρώνονται φέτος (2 Φλεβάρη) 100 χρόνια απ’ τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα, του λεγόμενου «Τρικαλινού Κιλελέρ».

2,5 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Θεσσαλία βράζει όχι μόνο από τα προβλήματα και τις αδικίες (τσιφλίκια, ακτήμονες αγρότες, ανεργία, φτώχεια, ενίοτε στα όρια της πείνας, εκμετάλλευση, καταπίεση, καμπάνες για νέο πόλεμο, ενώ οι λεγόμενοι «παλαιοπολεμιστές» βολοδέρνουν στα όρια της εξαθλίωσης), αλλά και τις συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού σ’ όλες τις θεσσαλικές πόλεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση στα Τρίκαλα ήρθε και συντάραξε το πανελλήνιο. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Φλεβάρη 1925, ημέρα Δευτέρα, με το βδομαδιάτικο παζάρι να διακόπτεται και να εξασφαλίζεται η μέγιστη λαϊκή συμμετοχή στην Εξέγερση.

7.000 με 10.000 Τρικαλινοί (αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι “παλαιοπολεμιστές”, γυναίκες) αναγκάστηκαν να μετατρέψουν ένα προγραμματισμένο ειρηνικό συλλαλητήριο κατά της κοινωνικής και πολιτικής αδικίας σε Εξέγερση κατά της αυθαιρεσίας και της βίας του κράτους.

Η Εξέγερση κατεστάλη από στρατιωτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον μετέπειτα φιλοναζιστή αξιωματικό Χρ. Καβράκο. Ο απολογισμός τραγικός: 7 νεκροί (2 αγρότες, 2 εργάτες, 2 επαγγελματίες κι ένα κοριτσάκι 8 ετών) και δεκάδες τραυματίες. Ενώ στη συνέχεια του “πρωταίτιους” της Εξέγερσης τους κάθισαν στο σκαμνί του Έκτακτου Στρατοδικείου Λάρισας, μ’ αποτέλεσμα οι περισσότεροι απ’ τους μισούς να καταδικασθούν σε κάθειρξη!

Η Εξέγερση στα Τρίκαλα το 1925 υπήρξε μια απ’ τις μεγαλύτερες κοινωνικό-πολιτικές εξεγέρσεις σε πανελλήνιο επίπεδο στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Λόγω του ευρέος κοινωνικού φάσματος που εξεγέρθηκε, οι ιστορικοί έγραψαν για «αρραβώνα αίματος αγροτιάς – εργατιάς». Υπήρξε η πρώτη εργατο-αγροτική εξέγερση στην Ελλάδα. Απ’ αυτή την άποψη το «Τρικαλινό Κιλελέρ» υπερείχε ποιοτικά απ’ το Κιλελέρ του 1910.

Η Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα μισήθηκε πολύ απ’ το ντόπιο και πανελλήνιο κατεστημένο. Γι’ αυτό δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το σβήσουν εντελώς απ’ τη συλλογική μας μνήμη. Και το πέτυχαν! Έκλεισαν ερμητικά τη μεγάλη Εξέγερση στο ντουλάπι της λήθης και της αφάνειας για 85 ολόκληρα χρόνια, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που αγνοούσαν το γεγονός ακόμη και ιστορικοί του τόπου μας!

Μόλις το 2010 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων αναγνωρίστηκε η Εξέγερση του 1925 και καθιερώθηκε να τιμάται ως τοπική επέτειος της πόλης μας την πρώτη Κυριακή κάθε Φλεβάρη (εφέτος ανήμερα 2η Φλεβάρη).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διευρυμένη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, που ανέδειξε πριν από χρόνια την Τρικαλινή Εξέγερση, ετοιμάζει φέτος εκδήλωση – ημερίδα με τη συμμετοχή ιστορικών , ερευνητών, κοινωνικών επιστημόνων και αγωνιστών, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια του «Τρικαλινού Κιλελέρ», ενώ εξελίσσεται σε παλλαϊκό αίτημα ο Δήμος Τρικκαίων ν’ ανακηρύξει το 2025 σε «ΕΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ 1925».

Για μας να διδάσκει η Ιστορία πρέπει «ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΟΥΝ!»

Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ιδού ο ρόλος του δολοφόνου των αγροτών…τον οποίο η πόλη μας τιμά ακόμη.

    “Σταθμός στην πορεία για την αναγνώριση της Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων το 1925 υπήρξε η εκδήλωση-ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο τον Φλεβάρη 2010.

    Εκεί ο Μανώλης Γλέζος, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο ρόλος του Καβράκου στα γεγονότα του 1925 υπήρξε δολοφονικός, ενώ στα γεγονότα του 1941 ήταν προδοτικός». Έτσι λιτά περιέγραψε τον αντισυνταγματάρχη-αρνητικό πρωταγωνιστή στην Εξέγερση του 1925, με τους 7 νεκρούς και τους πάνω από 25 τραυματίες, και τον υποστράτηγο που παρέδωσε το 1941 την Αθήνα στον Χίτλερ.

    Ωστόσο ο περιώνυμος Τρικαλινός στρατηγός είχε κρυμμένες κι άλλες πολλές μαύρες σελίδες του βιογραφικού του, για τις οποίες μόνο ντροπή μπορούμε να αισθανόμαστε εμείς οι συμπατριώτες του. Μαύρες κηλίδες πριν το 1925, μετά το 1941, αλλά και στο ενδιάμεσο (1925-1941). Ας είναι καλά οι αθηναϊκές ιστοσελίδες και εφημερίδες που μας αποκάλυψαν το πλήρες (;) βιογραφικό του.

    Ας το αναγνώσουμε:

    • Ο λοχίας Καβράκος το 1910 κατέθεσε ως ψευδομάρτυρας στη δίκη για την Εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ

    • Ο αντισυνταγματάρχης Καβράκος ως φρούραρχος Τρικάλων το 1925 κατέστειλε με τα όπλα τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση της 2ης Φλεβάρη σκοτώνοντας 7 αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες Τρικαλινούς και τραυματίζοντας άλλους 25

    • Ο στρατοδίκης Καβράκος το 1935 καταδίκασε σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα

    • Ο υποστράτηγος Καβράκος ως φρούραρχος Αθηνών το 1941 παρέδωσε την Αθήνα στον Χίτλερ. Μάλιστα η φωτογραφία τον δείχνει να παραδίδει την πρωτεύουσα στους ναζί εισβολείς, έμπλεος χαράς!

    • Την άνοιξη του 1941 ο Καβράκος με διαταγή του εμποδίζει τους ευέλπιδες να πολεμήσουν τους Γερμανούς εισβολείς

    • Στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ο στρατηγός Καβράκος ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών τον Ιούνιο 1941

    • Μαζί με άλλους 100 αξιωματικούς ανέλαβαν τη συγκέντρωση των σιτηρών της χώρας για τις ανάγκες των κατακτητών

    • Το καλοκαίρι του 1941 ο Χρήστος Καβράκος, με την ιδιότητα του διευθυντή, μαζί με τον νομάρχη Τρικάλων Σάββα Χώτζη, απαγορεύουν στους Μεγαλοκαλυβιώτες να πωλούν τα σιτηρά και τους υποχρεώνουν να παραδίνουν τις πλεονάζουσες ποσότητες σίτου στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών

    • Τελικά, στα Δεκεμβριανά του 1944 συνελήφθη από την Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε στον Υμηττό για δοσιλογισμό.
    Και όμως! Δρόμος στην πόλη των Τρικάλων, αλλά και το Στρατόπεδο της πόλης όπου στεγάζεται η ΣΜΥ φέρνουν ακόμα το όνομά του!!!

    Αν μη τι άλλο, οι επίσημες Αρχές οφείλουν ν’ απολογηθούν στον δημοκρατικό λαό των Τρικάλων για τη μέχρι τώρα ολιγωρία τους και να προχωρήσουν άμεσα στο ξήλωμα του ονόματος.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης