"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.9 C
Trikala

Από τα… γουναράδικα …στα ειδησαδικα ένας …Μπογδανος δρόμος!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Eνα είναι σίγουρο, πως δεν βαριόμαστε σ’ αυτή τη χώρα. Μόλις πάει να κοπάσει η πλάκα με το περίφημο πλέον «Μνημείο ΕΡΤ», και λες ας χαλαρώσω μια στιγμή να απολαύσω το μεγάλο γεγονός του ημιτελικού και του τελικού του Survivor, εμφανίζεται κάτι καινούργιο που διεκδικεί την προσοχή σου και μια θέση στα trending topings στα σόσιαλ.

Αυτή τη φορά, ήταν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η δήλωσή του περί «πρώην συντρόφων» του Πρωθυπουργού, πίσω απ’ το τρομοκρατικό χτύπημα στον Παπαδήμο.

Τον τηλεοπτικό Μπογδάνο, τον αγαπάς ή τον μισείς. Για την ακρίβεια, αντέχεις να τον παρακολουθήσεις ή όχι. Σίγουρα δεν είναι το τυπικό δείγμα δημοσιογράφου που βλέπεις σε ενημερωτικές εκπομπές, είναι ιδιαίτερος. Και πρέπει να σηκώνεις το στιλ του για να μείνεις συντονισμένος μαζί του. Αυτό όμως είναι κι ένα βασικό χαρακτηριστικό του, ό,τι τον ξεχωρίζει απ’ τους άλλους.

Κάποιες φορές ξεφεύγει βέβαια, και τώρα ξέφυγε εντελώς. Ηταν όντως υπερβολικό να συνδέσει on air τον Πρωθυπουργό με τρομοκράτες και ήταν τουλάχιστον άγαρμπο να το κάνει απ’ το βήμα μιας ενημερωτικής εκπομπής, και με τρόπο που μοιάζει με τουιτερο-συζήτηση. Γιατί συνήθως, μόνο σε τέτοιες, τουιτερο-συζητήσεις, αρχίζουμε να μιλάμε έτσι και να αραδιάζουμε υποθέσεις χωρίς στοιχεία στην καλύτερη περίπτωση, εικασίες και φαντασιώσεις ως γεγονότα κι αποδείξεις, στην χειρότερη.

Στατιστικά και σύμφωνα με τη μεθοδολογία, είναι λογικό και συνειρμικά δίκαιο να υποθέσουμε ότι τη βόμβα στο αυτοκίνητο ενός πρώην Πρωθυπουργού, την τοποθέτησε μια ακροαριστερή οργάνωση, εξωκοινοβουλευτική, αναρχική, μπαχαλακική, αντιεξουσιαστική κτλ. Είναι κάτι που λες θεωρητικά, ακαδημαϊκά και καφενειακά.

Σε δημοσιογραφική εκπομπή όμως, «πρώην σύντροφοι Τσίπρα» δεν το λες, γιατί παραμένει εικασία και αναπόδεικτη πεποίθηση. Η σοβαρότητα, απαιτεί από αυτόν που βγάζει το σπαθί από το θηκάρι, να το χρησιμοποιήσει. Άμα πεις «πρώην σύντροφοι Τσίπρα» δημοσίως, θα πρέπει να πεις και τα ονόματα. Αλλιώς, έχεις ήδη μοιάσει του κίτρινου τέρατος της λάσπης, που καταγγέλλεις.

Το Μαξίμου απ’ την πλευρά του, ευφυώς και παραδόξως, δεν ζήτησε απόλυση ή αποπομπή του παρουσιαστή και δεν ενήργησε ως ταύρος εν υαλοπωλείω. Ίσως διότι ήταν προφανές και χοντρό το λάθος του Μπογδάνου. Ίσως όμως και γιατί συγκυβερνά με τον αρχηγό της συνωμοσιολογίας και των ανυπόστατων κατηγοριών. Όταν συγκυβερνάς με τον συγγραφέα του πονήματος «Τρομοκρατία. Θεωρία και πράξη», Πάνο Καμμένο, (Αθήνα 1992, Ελληνική Ευρωεκδοτική), που υποστήριζε μέσω πρόχειρων και κυρίως ανεπιβεβαίωτων «συρραφών» από διάφορες πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», τότε διάολε, κρείττον του λαλείν το σιγάν.

Φυσικά, κάτι τέτοια δεν αθωώνουν, ούτε δικαιώνουν κανέναν, ώστε να τα επαναλαμβάνουν στο δημόσιο πολιτικό λόγο. Όχι τίποτα δηλαδή, αλλά αν νομιμοποιήσουμε τις τερατολογίες και τα φαντασιουργήματα και τ’ αφήσουμε να πρωταγωνιστούν ως θέματα, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και δημοσιογραφικών εκπομπών πρώτης γραμμής, τι θ’ αφήσουμε να συζητάει στα καφενεία, στα τουίτερ και στα ταξί εμείς, ο απλός λαός;

Δ.Μ.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος αισθάνεται «ξαλαφρωμένος» και θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του συντάκτη της ανακοίνωσης του Μαξίμου.

    «Για κάποιο λόγο, ο σταθμός στον οποίο έχω εργαστεί τα 6 – 7 τελευταία χρόνια, ο σταθμός ο οποίος με έχει στηρίξει όταν έκανα πραγματικά λάθη, διότι το προχθεσινό μου δεν είναι λάθος, και ο σταθμός ο οποίος με έχει αναδείξει ουσιαστικά, ανεχόμενος τα λάθη που έχω κάνει στου κασίδη το κεφάλι, διαμορφώνοντας τη δημοσιογραφική μου προσωπικότητα, θεώρησε ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το οποίο θέλω να πω», σχολιάζει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αegean Voice 107,5 H Φωνή του Αιγαίου».

    «Το κρίμα στην όλη περίπτωση είναι ότι έκανα μια αναφορά την οποία έχω ξανακάνει στο παρελθόν. Δεν την είχαν πάρει είδηση. Όλος αυτός ο χαμός έγινε επειδή αυτή τη φορά την πήρε είδηση το Μαξίμου. Και πλέον στη χώρα μας έχουμε ένα Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όταν δεν χαίρεται με αυτά τα οποία ακούει ή όταν προβληματίζεται ή όταν ντρέπεται ή όταν ζορίζεται με αυτά που λέγονται, δεν περιορίζεται καν στο να βγάζει ανακοίνωση, να στοχοποιεί, να κινητοποιεί τον μηχανισμό των τρολ […]», προσθέτει.

    «Γι’ αυτό τραβάω μήνυση σε όποιον το έγραψε. Γιατί για το ύφος ναι, πες με τρελό, το ήθος;».

  2. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος απολύθηκε από τον Σκάι επειδή δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει μια κατηγορία του για τον πρωθυπουργό. Στο «Μία εβδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα γεια» που είπε στην εκπομπή του ο Μπογδάνος, το δεύτερο σκέλος δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί. Το πρώτο όμως, ότι αυτοί που ταχυδρόμησαν την βόμβα στον Παπαδήμα ήταν πρώην σύντροφοι του Τσίπρα, ήταν αδύνατον να αποδειχθεί. Ο Σκάι έβγαλε ανακοίνωση για «ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές», το Μαξίμου επιδοκίμασε τη στάση του καναλιού και ο Μπογδάνος, που από την στιγμή που η εκπομπή του είχε μετακινηθεί είχε φανεί ότι δεν πατάει γερά, απολύθηκε από τον Σκάι.
    Λίγο πριν την απόλυση του Μπογδάνου, ο Δημήτρης Καμμένος ψηφιζόταν αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας το θρυλικό nom de guerre Porta Porta πριν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε γράψει τη δική του ιστορία στο twitter. Σαν Porta Porta είχε πει τον Αλέξη Τσίπρα «Αδελφή- Τσε», «Τραβεστί αριστερό», «εγκληματία», «μαριονέτα» και «συστημικό τομάρι της Νέας Μεγάλης Σοβιετίας της ΝαζιΕυρώπης».
    Χωρίς να είναι ακριβώς μαχητής των δικαιωμάτων στην ιδιαιτερότητα. Μπορεί να μην είπε το ασυγχώρητο «Επιτρέπεται να βλέπουμε αστυνομικούς στο gay pride; Είναι αστυνομία αυτή;» που είπε ο Θόδωρος Φορτσάκης για το Athens Pride, αλλά κάποια σχόλια στο twitter μπορoύσαν να παρεξηγηθούν. Όπως το «Είμαι της τάξεως και της ηθικής. Το Αναγκαστικό αλλοδαπό πουστροδίκαιο δεν θα περάσει» ή «Γιατί η Χρυσή Αυγή δεν έβγαλε ανακοίνωση ή δεν παρενέβη δυναμικά στα ξεφτιλισμένα γκέι παρέιντ μπροστά στην Βουλή; Άφαντοι…».
    Μαζί με τις θρησκευτικές του παρατηρήσεις. Εκτός του ότι ο Δημήτρης Καμμένος αναρωτήθηκε για τα πιστεύω του Φώτη Κουβέλη «Ο Κουβέλης είναι Έλληνας; Οι Εβραίοι είναι πρώτα Εβραίοι και μετά κάτι άλλο», προβληματίστηκε για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους «9/11. Και μην ξεχνάτε. Από τις 2.500 Εβραίων που εργαζόταν στους Δίδυμους Πύργους εκείνη την ημέρα δεν πήγε κανένας τους για να εργαστη». Προσθέτοντας ιστορικούς παραλληλισμούς όπως την φοτοσοπιά στην είσοδο του Αουσβιτς με το Arbeit Macht Frei του Αουσβιτς να γίνεται Μένουμε Ευρώπη. Κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που όπως φαίνεται δεν καταλαβαίνει από χιούμορ.
    Ας συνυπολογιστεί βέβαια ότι στο twitter πάντα κάτι γίνεται με τους λογαριασμούς των ΑΝΕΛ. Έτσι αν κάποια tweet του Πάνου Καμμένου γράφτηκαν από τον γιο του, στην περίπτωση του Δημήτρη είχαν «επιμελώς παραχαραχθεί για να ικανοποιήσουν προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες». Και που για να μην μπει στον κόπο να τα ανασκευάζει ένα, ένα, τα άφησε να μαζευτούν και τα διέψευσε όλα μαζί προσθέτοντας «Μπόουλινγκ (sic) στον υφυπουργό σκουλήκια; Μόνοι μου και όλοι σας. Κλείνω το ακάουντ, αλλά υπόσχομαι θα σας βρω ως υπεύθυνος πλέον για τα δίκτυα!». Πριν προλάβει να τα εξηγήσει στον Καμμένο, που είχε δηλώσει ότι αν ήξερε ότι υπήρχαν «τέτοιου ύψους ρατσισμού και αντισημιτισμού tweets. Δεν θα τον είχα αφήσει να μπει στη Βουλή καν».
    Όλα όμως περασμένα ξεχασμένα. Χθες ο Πάνος έβγαζε θριαμβευτική φωτογραφία με τον Δημήτρη κρατώντας την Ελευθερία του Τύπου στα χέρια, πανηγυρίζοντας ότι ξεφτίλισαν τους εχθρούς τους. Μαζί με το κοινοβούλιο. Γιατί αν από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 5 «Παρών» αποδοκιμασίας στην εκλογή του Δημήτρη Καμμένου, οι υπόλοιποι ψήφισαν «Ναι» και 24 μεταξύ των οποίων ο Πολάκης, ο Κουρουμπλής, η Τασία, ο Σπίρτζης, ο Κυρίτσης, η Φωτίου, ο Μπόλαρης, ο Τσίπρας και ο αγλαός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως εύθικτες κότες την πουλέψαν. «Ξεχνώντας» να δηλώσουν εγγράφως τι θα ψήφιζαν. Βεβαίως υπάρχει μια παράδοση τα κόμματα να ψηφίζουν τους αντιπροέδρους. Όταν όμως οι υποψηφιότητα είναι τόσο προκλητική όσο του Δημήτρη Καμμένου ακόμα και οι παραδόσεις πρέπει να πηγαίνουν περίπατο. Όπως στην περίπτωση του Αμυρά του Ποταμιού που ψήφισε «Παρών» και του Θανάση Δαβάκη της ΝΔ που διαφοροποιήθηκε από τους 42 του κόμματος του που ψήφισαν «Ναι».
    Διαφοροποιήσεις που στην χθεσινή συγκυρία ήταν απαραίτητες. Γιατί όταν ένα κανάλι απολύει δημοσιογράφο του επειδή δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει την καταγγελία που έκανε και ένα κοινοβούλιο ψηφίζει για αντιπρόεδρο έναν πολιτικό, που τα μισά από όσα έχει πει να τα είχε γράψει ο δημοσιογράφος δεν θα ξαναέβρισκε δουλειά, κάποιο καμπανάκι χτυπάει. Και τα «παρών» δεν ήταν καμπανάκια αλλά κώδωνες κινδύνου για την ποιότητα του κοινοβουλίου.

  3. Αναθερμάνθηκε, μετά και την απόλυση του από τον Σκάι, η συζήτηση που θέλει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να κάνει το βήμα εισόδου στην πολιτική, στρατευόμενος με τη ΝΔ.

    Μάλιστα κάποιοι τον «βλέπουν» υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, τη Β’ Αθηνών, ενδεχομένως εξασφαλίζοντας νωρίτερα και κάποια στελεχική θέση στο κόμμα, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει για το φθινόπωρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το φλερτ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τη Νέα Δημοκρατία κρατεί καιρό τώρα και ο δημοσιογράφος δεν κρύβει την εκτίμησή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ενδεικτικά σημειώνεται η παρουσία του τον περασμένο Φλεβάρη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, με θέμα «Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ», την οποία και συντόνιζε. Εκεί είχε δηλώσει «συμπορευτής της παράταξης» ενώ μεταξύ άλλων είπε πως είναι τιμή του να πολιτευθεί με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο για (εκείνη) την ώρα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να δημοσιογραφεί.

    Αυτήν την ώρα ο Μπογδάνος μάλλον το σκέφτεται καλύτερα, λέγεται στη δημόσια συζήτηση.

    Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ήταν αυτός που έσπευσε να τον στηρίξει μετά την απόλυσή του από το κανάλι του Φαλήρου, αλλά και λογαριασμοί στα social media, που κινούνται σε εσωκομματικούς κύκλους της ΝΔ.

  4. Ανάρτηση με αφορμή τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν έκανε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και εκεί εκτοξεύει τα «πυρά» του στον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τον Θάνο Αξαρλιάν, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα από τη 17Ν, τον σκότωσαν σύντροφοι με ‘’ιδανικά υπέρ του ανθρώπου’’, κατά Μπαλαούρα πάντα, που τους υπερασπίστηκαν κατόπιν στα δικαστήρια ένας σκασμός συριζαίοι, μέλη και βουλευτές. Η αλήθεια δεν είναι άποψη, είναι γεγονότα – που δεν καλύπτονται, ούτε σβήνονται από τις μεθοδεύσεις κανενός ωρυόμενου Μαξίμου», έγραψε ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ο δημοσιογράφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης