"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.9 C
Trikala

«Καλά Χριστούγεννα» η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Δύσκολη η συμμαχία για τη «Τζαμάικα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν τις πληγές τους μετά τον εκλογικό σεισμό στη Γερμανία που έφερε πολλή γκρίνια στα δύο παραδοσιακά κόμματα CDU και SPD. Την ίδια ώρα, στέλεχος του CDU υπό καθεστώς ανωνυμίας δηλώνει πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Μέρκελ ξέρει καλά πως ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» θα ήταν αρκετά δύσκολος. Αντιθέτως, το να συνεχίσει την συνεργασία της με τον μεγάλο συνασπισμό «GroKo» δεν θα ήταν τόσο μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνησή της.


Τα προγράμματα των τριών κομμάτων που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Tζαμάικα» παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στα πολιτικά τους προγράμματα την ώρα που μόλις το 23% των Γερμανών εγκρίνει μία τέτοια συνεργασία. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπέρ τάσσεται το 31% των Χριστιανοδημοκρατών, το 42% των Σοσιαλδημοκρατών και το 38% των Πρασίνων. Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από τη δήλωση του Σουλτς ότι το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση, μία νέα συνεργασία CDU-SPD θα βόλευε τη Μέρκελ. Οι έδρες του CDU και του SPD είναι συνολικά 386, 40 δηλαδή πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (346) ενώ με μία συνεργασία του CDU, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων ο συνολικών αριθμός των εδρών θα ήταν ελαφρώς μικρότερος.

 

Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να συγκυβερνήσουν CDU- FDP – Grune


Ένας μαυρο- κιτρινο-πράσινος συνασπισμός- από τα χρώματα της σημασία της Τζαμάικα-, πιθανότατα να είναι η λύση για τη Μέρκελ, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Πρόκειται για μία ήδη δοκιμασμένη «συνταγή» τουλάχιστον σε τρία κρατίδια της Γερμανίας.

Μετά το Σλέσβιχ Χόλσταιν και τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, και στο Βερολίνο, Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν.

Ένας «σχηματισμός Τζαμάικα» -από τα χρώματα της σημαίας και των κομμάτων-, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο χρώμα), των Ελεύθερων Δημοκρατών (κίτρινο χρώμα) και των Πρασίνων (πράσινο χρώμα) θα έλυνε τα χέρια στη Γερμανίδα καγκελάριο για να έχει ισχυρό λόγο στη «Bundestag». Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, έχει δώσει πνοή στο κόμμα του αφού το επανέφερε στην ενεργό πολιτική σκηνή της Γερμανίας ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Οτζντεμίρ θεωρείται ο θεμέλιος λίθος του κόμματος.

-Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να ανοίξει την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες αλλά και να εγκαταλείψουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, δύο παράμετροι που πρέπει να γίνουν αντιληπτοί από τα κόμματα των Πρασίνων και των Ελεύεθρων Δημοκρατών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής κατά συνέπεια η οικονομική πολιτική του Βερολίνου είναι προδιαγεγραμμένη. Αρκεί βέβαια ο Σόιμπλε να παραμείνει στη θέση του.

– Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών το οποίο επιστρέφει θριαμβευτικά στην Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή) είχε ζητήσει προεκλογικά την… καρέκλα του Σόιμπλε αν τελικά καθόταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο Κριστιάν Λίντνερ ηγέτης του κόμματος θα διεκδικήσει νευραλγικά χαρτοφυλάκια όπως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο αντιευρωπαιστής Λίντνερ έχει προκαλέσει στο παρελθόν με την επίσημη θέση του κόμματός του αναφορικά με την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη την Γερμανία και την Ε.Ε και πως καλό θα ήταν να μπει ένα τέλος στα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα.Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, προσθέτει όμως ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο εκτός Ευρωζώνης. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είχαν συνεχή παρουσία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο από την ίδρυση της ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1949 έως το 2013.Το ιστορικό τους στέλεχος, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών και είχε διεθνή ακτινοβολία και φήμη.Κεντρικό αίτημα του κόμματος  του είναι η μείωση των φόρων και των ρυθμιστικών διατάξεων για τις χρηματαγορές στη βάση της αρχής «λιγότερο κράτος».

-Το κόμμα των Πρασίνων, με επικεφαλής τον Τζεμ Οζντεμίρ, τουρκικής καταγωγής, δημιουργήθηκε από μία δεξαμενή κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’80 τα οποία διεκδικούσαν μεταξύ άλλων, την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ,τον τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Το κόμμα έγινε διεθνώς γνωστό όταν την δεκαετία του 2000, έγινε κυβερνητικός εταίρος του SPD συμμετέχοντας με σειρά στελεχών του στο υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Σρέντερ. Την ώρα που η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει βασικός πυλώνας της πολιτικής τους, το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν να υιοθετήσουν μία αριστερή ατζέντα στα πεδία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι το γερμανικό κόμμα με τους περισσότερους «πραγματιστές», πανέτοιμους να βάλουν αρκετά νερό στο κρασί τους προκειμένου να εισέλθουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Γκρίνια στους κόλπους του CDU και SPD


Στο «στρατόπεδο» της Μέρκελ πολλοί είναι αυτοί που δυσανασχετούν με το κακό αποτέλεσμα του κόμματος, το χειρότερο από το 1949, ρίχνοντας την ευθύνη στην πολιτική ανοικτών θυρών που ακολουθεί η σιδηρά κυρία της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, στον Βαυαρό εταίρο της Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές, η πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών αφήνουν ανοιχτή την πόρτα σε συνομιλίες με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ο γραμματέας της Κ.Ο του CSU δήλωσε σήμερα στο δίκτυο ZDF ότι, τo κόμμα της Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού της «Τζαμάικα», των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων όπως επίσης και με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, η καρέκλα του Σουλτς τρίζει καθώς η αντιπρόεδρος του κόμματος έχει ήδη ανακοινώσει τη αποχώρησή του από το κόμμα ενώ ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, ισχυροποιείται η Αντρέα Νάλες, νυν υπουργός Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Στους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους ανοίγουν… σαμπάνιες μετά το θριαμβευτικό καλό αποτέλεσμα ενώ το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» ανασκουμπώνεται προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πολιτικής του. Στις εκλογές του 2013, το κόμμα της Αριστεράς είχε καταλάβει την τρίτη θέση.


Ακτινογραφία των ψηφοφόρων του AfD   


Στη γενέτειρα της Μέρκελ, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τους ακροδεξιούς ευρωσκεπικιστές.

Οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία, προφανώς εξοργισμένοι για την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015, ήταν αυτοί που συνέβαλαν στο απογοητευτικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών ψηφίζοντας τους ευρωσκεπικιστές. Το κόμμα της Μέρκελ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του μετά το 1949.

Ανατολική Γερμανία

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (13%) κατακτώντας την δεύτερη θέση. Το κόμμα της Μέρκελ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 28%.

Αλλά και στη Σαξονία το κόμμα AfD ήρθε πρώτο κατατροπώνοντας το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών 27% (26,9%- CDU). Η ειρωνεία είναι πως στη Σαξονία, το κρατίδιο όπου διέπρεψε το AfD, η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο ανακοίνωσε πως δεν θα ανήκει πλέον στην Κ.Ο του κόμματος κάνοντας λόγο για “εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας” . Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βάιντελ, η frau Πέτρι,δήλωσε:”Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία”.Για τα γερμανικά ΜΜΕ, η αποχώρησή της από την Κ.Ο του κόμματος δείχνει την διάσταση απόψεων της Πέτρι από τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ,υποψηφίου με το AfD και γνωστού για τις ρατσιστικές απόψεις του.Σε αυτό το bras de fer, η Πέτρι αποφάσισε να διαφοροποιηθεί, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα “FAZ”, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τύχη της στο κόμμα…

Ακτινογραφία των ψηφοφόρων του AfD

Στην ανατολική Γερμανία το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%, ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (33%)—ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Σε ότι αφορά τα δύο φύλα, το 26% των ανδρών και το 17% των γυναικών στην ανατολική Γερμανία εμπιστεύτηκαν το ΑfD ενώ στη δυτική Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 13% για τους άνδρες και 8% για τις γυναίκες.Προς το AfD μετακινήθηκαν συνολικά 1.050.000 ψηφοφόροι ήταν από την δεξαμενή των Χριστιανοδημοκρατών , 470 χιλιάδες από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, 400 χιλιάδες από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και 40 χιλιάδες από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης