"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Λιάνα Κανέλλη, παρότι σφράγισε τη στράτευσή της στο ΚΚΕ, 20 χρόνια πριν, με τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, είχε προσεγγίσει τον Περισσό νωρίτερα μέσω των συνδικαλιστικών κλαδικών θεμάτων των δημοσιογράφων. 
Η Σεμίνα Διγενή, 20 χρόνια μετά, εντάχθηκε κάπως αιφνίδια – για τους πολλούς – στο ΚΚΕ, επίσης μέσω του ευρωψηφοδελτίου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Νοβοτέλ, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Αν η Λιάνα είναι η πιο πολυσυζητημένη μεταγραφή της Αλέκας, η Σεμίνα είναι η αντίστοιχη του Κουτσούμπα. 
Κι αν η Λιάνα πέρασε τις πύλες του Περισσού και με αφορμή τότε τον νατοϊκό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η Σεμίνα τις περνά σε μια διαφορετική εποχή, μεταμνημονιακής μελαγχολίας και συριζαϊκής διακυβέρνησης. 
Ισως και σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κόσμου, αμήχανο από την πρώτη φορά Αριστερά, επιστρέφει στη Μεγάλη Μήτρα της Αριστεράς στην Ελλάδα, στα ασφαλή δηλαδή νερά του ΚΚΕ.
Το ρήμα «επιστρέφει» κρατήστε το αφού το τόνισε και η Σεμίνα στην ομιλία της στο Νοβοτέλ, θυμίζοντας πως είχε περάσει από την ΚΝΕ της Μεταπολίτευσης.
«Επιλέγω να είμαι μ’ αυτούς που κράτησαν ζωντανή την ελπίδα όταν αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν διαβατήριο για να μπει η λεγόμενη πρώτη φορά Αριστερά στα Eurogroup, να σταθεί δίπλα σε Τραμπ και Μέρκελ, να υπογράφει Μνημόνια στα τυφλά και να είναι γενικώς πρόθυμη με την ΕΕ, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και με όποιον εκμεταλλευόταν τον λαό, προσπαθώντας να τον ρίξει ακόμα πιο κάτω» είπε η Σεμίνα στην ομιλία της. 
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των Κουτσούμπα, Κανέλλη και κορυφαίων στελεχών του κόμματος. 
Το ΚΚΕ μπορεί να εμφανίζει μεγάλη συσπείρωση στη βάση του και μια πρωτόγνωρη ετοιμότητα στον πολιτικό και οργανωτικό του μηχανισμό ενόψει πολλαπλών εκλογών, έχει όμως πάντα ανάγκη τη στήριξη από μη κομματικά πρόσωπα, και δη αναγνωρίσιμα. 
Βεβαίως, σε μια διαφορετική λογική από αυτή των άλλων κομμάτων – τύπου κάστινγκ.
Η Σεμίνα ήλθε κουτί σε μια συγκυρία, δε, που το ΚΚΕ κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για «σεχταρισμό» (απομονωτισμό) και για μη διάθεση τακτικών συμπορεύσεων. Οντως το ΚΚΕ περπατάει πολύ προσεκτικά στο κομμάτι των συμμαχιών. Εχει άδικο; 
Στο επίπεδο πάντως των προσώπων, αθροίζονται όλο και περισσότεροι που το στηρίζουν, και μάλιστα με πολιτικές δηλώσεις. Η Σεμίνα, με άριστες σχέσεις με τον Περισσό και προσωπική χημεία με τον ίδιο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έκανε ένα βήμα παραπάνω. Και εκτίθεται για ψήφο. Δεν ανήκει όμως στις γυναίκες που δεν τολμούν. Με μια ζηλευτή και πετυχημένη πορεία στη δημοσιογραφία, μπήκε σε σπίτια μυθικά για συνεντεύξεις – όπως του Ούγκο Τονιάτσι, μίλησε με τον Καντάφι -, συνάντησε τον Μίκη και τον Μάνο, γνώρισε και ανέπτυξε σχέσεις με τον ήρωα Αλέκο Παναγούλη και ανήκει στη γενιά της Μεταπολίτευσης που συνέβαλε στο θαύμα της τηλεόρασης, κρατικής και ιδιωτικής, με πολλές και πετυχημένες εκπομπές.
Αν έχει κάποιο χαρακτηριστικό, είναι πως πάντα με ευκολία μπορούσε είτε να μιλήσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου είτε να καλύψει ρεπορταζιακά τον Μουσικό Αύγουστο του Χατζιδάκι στην Κρήτη είτε να «ψυχαναλύσει» τον Πασχάλη Τερζή στη γνωστή της εκπομπή μουσικού περιεχομένου «Κοίτα τι έκανες». Με σπουδές σε Πάντειο και Ρώμη, με εμμονή στον ιταλικό νεορεαλισμό, με θητεία στον ιταλικό Τύπο και σε ελληνικές εφημερίδες (σήμερα εργάζεται στη «Real»), με πολύ ραδιόφωνο, εκπομπές, πέρασε ξώφαλτσα από την cult τηλεόραση («Ιστορίες για αγρίους», «Made in Greece»), ειδικεύτηκε τηλεοπτικά στο reunion παρεών («Εντιμότατοι φίλοι μου», προφανώς εμπνευσμένος τίτλος από την ομώνυμη ιταλική ταινία), έκανε πούρα ενημέρωση («3 στον αέρα»).
Μάλιστα, κάποιος έγραψε, τώρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της με το ΚΚΕ, πως «απομένει μόνο η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπαδάκη για να συμπληρωθεί το team της παλιάς εκπομπής της ΕΡΤ». Σας θυμίζω πως ο Νάσος
Αθανασίου είναι νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Δημαράς υπήρξε βουλευτής ΔΗΚΚΙ και ΠΑΣΟΚ.

Η Σεμίνα δεν σταματάει να εργάζεται, έχει προσφάτως εκδώσει ένα ολίγον αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Κίτρινο υποβρύχιο», διατηρεί ιστότοπο, κάνει ραδιόφωνο και ειδικεύεται στην προβολή και την επικοινωνία. Μάνα δύο παιδιών (της γνωστής σκηνοθέτριας Κίρκης Κάραλη και του Νικόλα), σύζυγος του αείμνηστου συναδέλφου Γιώργου Καραλή, έχει μια ευρεία ατζέντα γνωριμιών, απίστευτη ικανότητα διείσδυσης σε κόσμους – οι άσπονδοι εχθροί της την εγκαλούν για το ευρύχωρο σπίτι της στη Φιλοθέη και το ασυμβίβαστο της ιδεολογικής της ταυτότητας με τον υλικό πλούτο. Που πάντως κέρδισε με την εργασία της, τον κόπο της – τα ίδια δεν άκουγε, άδικα προφανώς, και η Λιάνα; Η Σεμίνα πάντως ανήκει σε αυτούς που άνοιξαν δρόμους στην τηλεόραση σε μια εποχή κατά την οποία δεν ήταν αυτονόητο να κάνει καριέρα μια γυναίκα. Τώρα βέβαια μπαίνει στον σκληρό στίβο της πολιτικής. Και δη, στη βαριά καλογερική του ΚΚΕ. Για να δούμε, θα έχει υλικό να γράψει κι άλλο βιβλίο σε μερικά χρόνια;

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Μανιάτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης