"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

16.000 κότες και… ένας κόκορας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Έχει ένα ολόκληρο… χαρέμι και όμως δεν μπορεί να το χαρεί. 16.000 κότες αντιστοιχούν σε μόλις έναν κόκορα αλλά τι να το κάνει; Με τόσες πολλές που «έμπλεξε» ξέχασε και αυτός τα καθήκοντά του και πλέον απλά κάνει ό,τι κάνουν και οι υπόλοιπες κότες και όσο και αν επιμένει δεν… γεννάει αυγά.

Η σπάνια αυτή περίπτωση αναλογίας συμβαίνει στα Παλιάμπελα της Δήμητρας Αγιάς εκεί που η οικογένεια Γκανάτσιου διατηρεί μια πτηνοτροφική εγκατάσταση. Η «Ε» επισκέφτηκε την εγκατάσταση και φυσικά η κουβέντα μας ξεκίνησε από την αναλογία 1:16.000 με τον κ. Τάσο να μας εξηγεί: «Όταν ήρθε σε μας δεν τον καταλάβαμε γιατί δεν φαινόταν το λιρί του τόσο μεγάλο. Τώρα όμως που μεγάλωσε το διαπιστώσαμε», ενώ για το αν είναι πιστός στα καθήκοντά του «τώρα όχι, δεν κάνει τίποτα… Ίσως να φταίει το γεγονός πως είναι με τόσες πολλές κότες».

Ο κόκορας μαζί με τις 16.000 κότες βρίσκονται σε τριώροφες κλωβοστοιχίες ανά δεκάδα και σκοπός τους δεν είναι άλλος από το να δίνουν ένα αυγό την ημέρα. Για να φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ολόκληρη πορεία.

Γι’ αυτήν μας μίλησε αρχικά ο κ. Τάσος Γκανάτσιος: «Παίρνουμε τις κότες λίγων μηνών και αφού ταϊστούν περιμένουμε να φτάσουν τα αυγά σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος από μια ηλικία και έπειτα. Από τον 5ο -6ο μήνα αρχίζουν να δίνουν αυγά που βγαίνουν στο εμπόριο». Όσον αφορά στην τροφή τους, δεν είναι άλλο από φύραμα. «Εμείς το κάνουμε μόνοι μας και έχουμε ποιότητα καλή. Παίρνουμε τις πρώτες ύλες που είναι καλαμπόκι, σόγια, πίτουρα, βιταμίνες, αλάτι και ό,τι άλλο χρειαστεί. Την ποσότητα. Αυτόματα ταΐζονται οι κότες τρεις φορές την ημέρα. Όλα εδώ μέσα είναι αυτοματοποιημένα εκτός από την …ψυχολογία της κότας που η καθεμία έχει τη δική της».

Η ιστορία του αυγού ξεκινά γύρω στο 2500 π.Χ. οπότε θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε η εξημέρωση της όρνιθας. Στην Ελλάδα η πτηνοτροφία έχει την αφετηρία της στην προπολεμική περίοδο και τα πρώτα βήματα της συστηματικής της ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950.

Αλήθεια όμως, πώς, αντιλαμβάνεται ένας νέος την ορνιθοτροφία στις μέρες μας; Ο Γιώργος Γκανάτσιος είναι αυτός που επί της ουσίας μαζί με την αδελφή του θα αναλάβει τα ηνία της πτηνοτροφικής μονάδας – ωοσκοπικού κέντρου: «Είναι ένα επάγγελμα που όσο αυτοματοποιημένο και αν είναι χρειάζεται εγρήγορση καθώς έχει να κάνει με ζωντανά. Εγώ βλέπω πως ο χώρος έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην Ελλάδα τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία».

Ζητώντας τώρα μερικά μυστικά για τα αυγά μας είπε: «Για 28 ημέρες σε ήπιες θερμοκρασίες ή στο ψυγείο το αυγό δεν παθαίνει τίποτα. Φυσικά δεν κάνει να το πλύνεις και μετά να το αφήσεις γιατί κλείνουν οι πόροι. Σε 48 ώρες θα χαλάσει».

Τελικά όμως υπάρχει περίπτωση το αυγό ελευθέρας βοσκής να χάσει τα πρωτεία από ένα αυγό που προέρχεται από μονάδα; ρωτήσαμε τους ιδιοκτήτες για να μας πουν: «Θα σας απαντήσουμε με ερώτηση. Αν δεν έχετε δικό σας γνωστό πώς ξέρετε ότι το αυγό που θα σας πουλήσουν ως χωριάτικο θα είναι χωριάτικο και θα είναι και φρέσκο;».

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα πριν από 20 ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών και των εγχώριων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων παραγωγής αυγών, ανακοίνωσε πως προχωρά στην καθιέρωση μηνιαίων ισοζυγίων στις αγορές και πωλήσεις αυγών.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΡΝΙΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της διετίας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο συνολικός αριθμός ορνίθων που εκτρέφονται στη χώρα μας είναι 11,69 εκατομμύρια και παράγουν 2,15 δισ. τεμάχια αυγά τον χρόνο. Η ποσότητα αυτή σε βάρος, εκφράζεται σε 107.000 τόνους αυγών.

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης