"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

24 ώρες χωρίς εθνική οδό – Πανελλαδική σύσκεψη αύριο στη Νίκαια

lafarm

Σχετικά άρθρα

agrotes-mploko-nikaia-6

Στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων αύριο Κυριακή το μεσημέρι (μετά τις 12), καθώς θα συνεδριάσουν τα μπλόκα των αγροτών όλης της χώρας, προκειμένου να σκληρύνουν τη στάση τους, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση ώστε να αποσύρει τα επίμαχα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Στόχος της αυριανής σύσκεψης είναι η υιοθέτηση απ’ όλα τα μπλόκα ενός κοινού αγωνιστικού πλάνου, ώστε να υπάρξει ενιαία χρονικά αντίδραση και μαζική πίεση προς την κυβέρνηση. «Τούτη την ώρα που πιέζεται η κυβέρνηση από τους δανειστές, εμείς θα πρέπει να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση, για να μην θυσιαστούμε σε ένα ακόμη μνημόνιο» τονίζουν με νόημα στις δηλώσεις τους τα στελέχη των Συντονιστικών Επιτροπών.

ΝΙΚΑΙΑ

Ηρεμία (η συνήθης) που προηγείται …της καταιγίδας επικρατούσε χθες στο μπλόκο της Νίκαιας, καθώς τα στελέχη των Συντονιστικών Επιτροπών ξεχύθηκαν στα 4 σημεία της επικράτειας, για να προσκαλέσουν και επίσημα τους εκπροσώπους των μπλόκων να παραστούν στην κυριακάτικη σύσκεψη της Νίκαιας. Μάλιστα ο Ρίζος Μαρούδας μαζί με τους κ. Τ. Αδαμόπουλο, Ν. Καρυπίδη, Βαγγ. Κωσταβάρα έφτασαν χθες μέχρι τις Καστανιές Έβρου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους κατέβηκαν –για τον ίδιο λόγο- στην Πελοπόννησο.

Οι παραμένοντες σε επιφυλακή στη Νίκαια παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το αγροτικό, μετά από ερώτηση που έγινε από βουλευτές του ΚΚΕ και αμέσως μετά η Επιτροπή μπλόκων εξέδωσε καυστική ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Επιτροπή «η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε ποιος είναι ο αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς καθώς και τον θλιβερό ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των άλλων κόμματων που συμφωνούν με το 3ο μνημόνιο, την ΚΑΠ της ΕΕ.

Αναδείχτηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και η επίμονη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διαστρέβλωση και η συκοφάντηση των αιτημάτων μας. Ξεκαθαρίζουμε: Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.

Η κυβέρνηση σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα σύμφωνα με τον υπουργό κ. Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης.

Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη; Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια.

Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών». Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε, και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμά μας. Τα στοιχεία που παρουσιαστήκαν στη Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας. Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης».

ΤΕΜΠΗ

Με συνεχείς συνεντεύξεις εκπροσώπων του μπλόκου σε ΜΜΕ, όση ώρα η κοιλάδα των Τεμπών ήταν κλειστή κύλησε η χθεσινή μέρα, ενώ αργά χθες βράδυ συνεδρίασε εκ νέου η ΣΕ και καθόρισε νέο εικοσιτετράωρο κλείσιμο των Τεμπών σήμερα από τις 12 μ.

Επίσης τα μέλη της ΣΕ συνεδρίασαν για αρκετή ώρα και αναζήτησαν τρόπους κοινού μετώπου με το μπλόκο της Νίκαιας, με αφορμή και την αυριανή παρουσία τους στην πανελλαδική σύσκεψη, θέμα που παραμένει ακόμα ανοικτό. Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Τεμπών σε προχθεσινή ανακοίνωση, καθόριζε το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρει τα εξής:

A) Ασφαλιστικό: Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ. Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων (Ασφαλισμένοι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες). Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Β) Φορολογικό: Συντελεστής φορολόγησης κάτω του 13% χωρίς προκαταβολή φόρου. 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο εισόδημα. Αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (Βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες ενισχύσεις, σχέδια βελτίωσης, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κ.τ.λ.).

Γ) Κόστος παραγωγής: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6% όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης