36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι – Με σύνθημα “Συνεννόηση , Συλλογική Προσπάθεια , Ομοψυχία” Reviewed by Momizat on . Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τρίκαλα, φιλοξενούν και φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τρίκαλα, φιλοξενούν και φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Rating: 0

36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι – Με σύνθημα “Συνεννόηση , Συλλογική Προσπάθεια , Ομοψυχία”

36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι – Με σύνθημα “Συνεννόηση , Συλλογική Προσπάθεια , Ομοψυχία”

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τρίκαλα, φιλοξενούν και φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο φτάνει αισίως στο 36ο έτος του. Οι Σαρακατσαναίοι αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

sarakatsanaioi bb
Το Αντάμωμα ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, και κατά την τριήμερη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τη σαρακατσάνικη παράδοση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας, όπου οι νέοι Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα συναντώνται και διασκεδάζουν με νέους τραγουδιστές και Σαρακατσάνους μουσικούς.
Το Σάββατο θα λάβει χώρα το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής, το οποίο αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός από τη ζωή των Σαρακατσάνων, ένα έθιμο βίωμα που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Το Καραβάνι θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες. Η διαδρομή-αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στο ειδυλλιακό τοπίο του όρους Κόζιακα. Τα άλογα όπως και τον παλιό καιρό θα είναι στολισμένα με κεντητές βελέντζες που θα σκεπάζουν τα φορτία του «μεταφερόμενου σπιτικού» των Σαρακατσαναίων, ανεβαίνοντας το βουνό με τα πρόβατα τους. Όλοι, γυναίκες και άνδρες θα φορούν «τα γιορτινά τους», ενώ επικεφαλής του καραβανιού θα είναι η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου.
Τέλος, την Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν δρώμενα του παραδοσιακού κύκλου της σαρακατσάνικης ζωής, καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή