40 ολόκληρα χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ Reviewed by Momizat on . «Σταθμός για την δράση της ΚΝΕ τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο» Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε το Φεσ «Σταθμός για την δράση της ΚΝΕ τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο» Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε το Φεσ Rating: 0

40 ολόκληρα χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ

40 ολόκληρα χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ

«Σταθμός για την δράση της ΚΝΕ τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο»

kneΦέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”. Ταξιδεύοντας από το 1975 σε όλη την Ελλάδα, εκεί όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νέα γενιά, φτάσαμε στο 2014. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχει αναδειχθεί πλέον σε θεσμό, στο κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα. Το φετινό σύνθημα είναι δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» (απολογία Ν.Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε! Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πραγματοποιήσουμε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε πόλεις, γειτονιές, χωριά κορυφώνοντας αυτήν την δραστηριότητα με τις κεντρικές εκδηλώσεις των μεγάλων πόλεων.

Ξεκινάμε με την μαθητική προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Τρίκαλα την Τετάρτη 25 Ιούνη, στο μύλο Ματσόπουλου (ώρα 7 μμ).

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι μέχρι και το κεντρικό Φεστιβάλ των Τρικάλων στις 6 Σεπτέμβρη στο γνώριμο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου.

Οι συζητήσεις, οι πολύμορφες εκδηλώσεις, η πολιτική, η ιδεολογία και η ιστορία του ΚΚΕ, η δράση της ΚΝΕ, οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δένουν αναπόσπαστα με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων, αλλά και νέων καλλιτεχνών. Το Φεστιβάλ έχει μια μακρά επιτυχημένη πορεία, ενώ συνεχίζει να ανανεώνεται, να εμπλουτίζεται, να βελτιώνεται κρατώντας όμως αναλλοίωτα όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό. Στήνεται με την εθελοντική προσφορά, το μεράκι και τις ιδέες των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του Κόμματος, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, και γίνεται σημείο αναφοράς για τη νέα γένια. Έχει την υπογραφή του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ ξεκινάει με ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την περιοχή μας. Το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ «κάνει στάση» φέτος στο Στόμιο, της Λάρισας, από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου. Τα διήμερα της ΚΝΕ για πάνω από 20 χρόνια έχουν καταξιωθεί σε μεγάλο κομμάτι του λαού και της νεολαίας και αποτελούν μια σημαντική αντιιμπεριαλιστική πρωτοβουλία. Η κόκκινη κατασκήνωση θα φιλοξενήσει χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που θα ενώσουν τις φωνές τους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.

Στη Λάρισα εδρεύει το νέο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ. Το 2014 με πρόταση της συγκυβέρνησης στην ΕΕ, το στρατηγείο ενεργοποιήθηκε, με αφορμή τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία. Στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί στο άμεσο μέλλον ο ρόλος του νέου ευρωστρατηγείου ενάντια στους λαούς. Είναι η συνέχεια της ενεργής εμπλοκής της χώρας μας στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ (όπως ήταν η προηγούμενη λειτουργία του στρατηγείου καθώς και τα στρατηγεία που λειτουργούσαν σε Τύρναβο και Κουτσόχειρο). Καταρρίπτεται ένας μύθος! Η ΕΕ δεν προστατεύει από πολέμους… τους οργανώνει! Από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η λειτουργία του Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ από την αρχή της χρονιάς έρχεται σε μια περίοδο που τσακώνονται μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη μεταξύ τους για το ποιος θα βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση σε φάση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ στρατιωτικές επεμβάσεις μικρές ή μεγάλες κλιμακώνονται. Αύριο, ότι δε λύσουν σε συμφωνίες και συνόδους θα το λύσουν με τα όπλα, θα θελήσουν να μας κάνουν “κρέας” για τα κανόνια τους. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία όπου ΗΠΑ και ΕΕ μαζί με την καπιταλιστική Ρωσία, έχουν βάλλει στη μέση το λαό και τον δολοφονούν γιατί η Ουκρανία είναι χώρα-πέρασμα για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι δήθεν δημοκράτες της ΕΕ στηρίζουν ΝΑΖΙστές στην Κυβέρνηση, χρηματοδοτούν με όπλα παραστρατιωτικές ομάδες που δολοφονούν συνδικαλιστές, σχεδιάζουν να βγάλουν στην παρανομία το Ουκρανικό ΚΚ. Παρόμοια κατάσταση είδαμε χρόνια τώρα σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ παραμένουν στόχος η Συρία και το Ιράν. Δεν παλεύουμε λοιπόν κάτω από ξένη σημαία, κάτω από τη σημαία κανενός ιμπεριαλιστή. Η δική μας σημαία είναι η σημαία του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική – λαϊκή εξουσία. Για το δικό μας μέλλον, για τις δικές μας ανάγκες στη ζωή.

 

Στόμιο Λάρισας… Δεν είναι η πρώτη φορά…

2014: Φέτος το διήμερο επιστρέφει στον τόπο… οργάνωσης του εγκλήματος. Η περιοχή μας αποτέλεσε ορμητήριο για τους πολέμους που διεξήγαγαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ την τελευταία 20ετία. Άλλες τέσσερις φορές στήθηκε η κόκκινη κατασκήνωση στο Στόμιο. Το 1994 οταν ΝΑΤΟ και ΕΕ ετοίμαζαν το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, το 2001 και το 2002 με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και το 2005 που θα έμπαιναν σε εφαρμογή τα σχέδια για την λειτουργία του ευρωστρατηγείου στην Λάρισα.

Το Στόμιο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στην Λάρισα που συνδυάζει βουνό με θάλασσα ενώ κοντά του βρίσκεται το δέλτα του Πηνειού ποταμού που είναι προστατευμένος υγροβιότοπος του Δικτύου Natura. Ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει το διήμερο της ΚΝΕ (ο χώρος γύρω από το Δημοτικό Κάμπινγκ) μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες για διακοπές, άθληση, ξεκούραση κάθε λαϊκής οικογένειας.

Ταυτόχρονα το διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές της ιστορίας του εργατικού κινήματος του τόπου μας. Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής 10ετίας του ΄40 γεμάτη από αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

 

Για ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που φέτος δε θα πάει καθόλου διακοπές, το διήμερο της ΚΝΕ είναι μια διέξοδος καθώς η συμμετοχή είναι συμβολική και μπορεί να συνδυάσει την δράση, την γνώση και την ψυχαγωγία.

 

Από το Διήμερο μας θέλουμε να ακουστεί παντού το σύνθημα: «ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»! Παλεύουμε και απαιτούμε:

 

  • Να σταματήσει η λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα.
  • Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

 

Σας καλούμε όλους να δώσετε το παρόν στο Στόμιο στις 4-6 Ιουλίου. Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το διήμερο βρίσκεται δίπλα από το δημοτικό Κάμπινγκ. Στο χώρο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία και την ασφαλή διεξαγωγή του διημέρου μαζί με οργανωμένο ιατρείο και εξειδικευμένο προσωπικό για τους χιλιάδες κατασκηνωτές που θα έρθουν από όλη τη χώρα.

 

Μπροστά στη διεξαγωγή του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση και τη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής και καλούμε όλους τους νέους, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και οικονομικά τη διοργάνωση του.

 

Τ.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή