"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

2.7 C
Trikala

80 χρόνια από τη Συμφωνία της Βάρκιζας: Τα όπλα κατατέθηκαν, οι διώξεις ξεκίνησαν, ο εμφύλιος πλησίαζε.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Συμφωνία της Bάρκιζας , που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945, αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στην ελληνική ιστορία. Ήταν η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ν.Πλαστήρα και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που προέβλεπε τον αφοπλισμό των αντιστασιακών δυνάμεων και την επιστροφή στην κοινοβουλευτική ομαλότητα.

Ιστορικό Πλαίσιο

EAM

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944, η χώρα εισήλθε σε μια ταραχώδη περίοδο, όπου το πολιτικό και στρατιωτικό ζήτημα της εξουσίας βρισκόταν στο προσκήνιο.

Υπήρχε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που είχε την ισχυρότερη παρουσία σε όλη την ελληνική επικράτεια και υπήρχε και η κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου η οποία στηριζόταν, κυρίως, στις βρετανικές δυνάμεις. Κεντρικό θέμα των Άγγλων ήταν η πλήρης αποδυνάμωση του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ. Έτσι τέθηκε ως κύριο ζήτημα η πλήρης αποστράτευση των ανταρτικών ομάδων ώστε να συγκροτηθεί εθνικός στρατός. Όμως ο Γ. Παπανδρέου αρνιόταν πεισματικά να αφοπλίσει την «Ταξιαρχία Ρίμινι» και τον «Ιερό Λόχο» και απαιτούσε μονομερώς τον πλήρη αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Σε αυτό το μονόπλευρο πλαίσιο -δηλαδή την αθέτηση της συμφωνίας της πλήρους αποστράτευσης όλων των ένοπλων ομάδων- το ΕΑΜ αποφασίζει να παραιτηθούν οι υπουργοί του (Σιάντος, Τσιριμώκος, Ζέβγος, Πορφυρογένης, Ασκούτσης, Αγγελόπουλος, Καρτάλης) από την κυβέρνηση συνεργασίας και να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Μία μέρα πριν ο Γεώργιος Παπανδρέου απαγορεύει το συλλαλητήριο, το οποίο όμως πραγματοποιείται και καταλήγει να έχει νεκρούς και τραυματίες. Έτσι ξεκινούν τα Δεκεμβριανά, το τέλος των οποίων σφράγισε η Συμφωνία της Βάρκιζας. Θα μπορούσε να υπογραφεί νωρίτερα μία συμφωνία; Μήπως όταν ήρθε ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα; (26-27/12/1944). Πιθανόν! Αρκεί βέβαια το ΚΚΕ / ΕΑΜ να είχε ξεκάθαρο, εκείνη την χρονική στιγμή, πως πολεμούσε τους Άγγλους! Αυτόν τον παράγοντα άργησε να τον εμπεδώσει.

Τα Δεκεμβριανά έληξαν με την ήττα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την υπογραφή της Ανακωχής της 11ης Ιανουαρίου 1945. Ακολούθησε η έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Οι διαπραγματεύσεις και η υπογραφή της Συμφωνίας

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κτήμα Πέτρου Κανελλόπουλου στη Βάρκιζα και διήρκεσαν από τις 2 έως τις 12 Φεβρουαρίου 1945.

Η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

  • Γιώργης Σιάντος, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ

  • Μήτσος Παρτσαλίδης, Γραμματέας του ΕΑΜ

  • Ηλίας Τσιριμώκος*, Γραμματέας της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και μέλος της ΚΕ του ΕΑΜ

  • Στρατηγός Στέφανος Σαράφης, εκπρόσωπος του ΕΛΑΣ

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία

  • Ιωάννης Σοφιανόπουλος, Υπουργός Εξωτερικών

  • Περικλής Ράλλης, Υπουργός Εσωτερικών

  • Ιωάννης Μακρόπουλος, Υπουργός Γεωργίας

  • Στρατιωτικοί: Παυσανίας Κατσώτας, Παυλόπουλος, Παπαθανασιάδης

  • Ιωάννης Γεωργάκης, παρατηρητής του Αντιβασιλέα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού

Στη συνάντηση παρίσταντο επίσης οι Βρετανοί διπλωμάτες Λήπερ και Μακμίλαν, γεγονός που αποδεικνύει την ενεργό ανάμειξη της Βρετανίας στις ελληνικές υποθέσεις.

Οι όροι της Συμφωνίας

Η συμφωνία προέβλεπε:

  1. Αφοπλισμό και διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής.

  2. Διασφάλιση πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

  3. Άρση του στρατιωτικού νόμου.

  4. Αποφυλάκιση των ΕΑΜιτών που είχαν συλληφθεί κατά τα Δεκεμβριανά.

  5. Αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, με εξαίρεση τα «κοινά αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας»**.

  6. Απελευθέρωση των ομήρων του ΕΛΑΣ.

  7. Εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας και της δημόσιας διοίκησης από δωσίλογους.

  8. Διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Η αποτυχία της συμφωνίας και οι συνέπειες

Παρότι η Συμφωνία της Βάρκιζας φαινομενικά στόχευε στην ομαλοποίηση της κατάστασης, στην πράξη οδήγησε σε νέα κρίση:

  • Λευκή Τρομοκρατία: Αντί για ειρήνευση, ακολούθησε κύμα βίας και διώξεων κατά αριστερών και αγωνιστών της Αντίστασης.

  • Παρακρατικές επιθέσεις: Συμμορίες παρακρατικών και πρώην συνεργατών των Γερμανών εξαπέλυσαν διωγμούς, με συλλήψεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις.

  • Μη τήρηση της αμνηστίας: Ενώ ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα, η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεση για αμνηστία.

  • Ανασύνταξη του αντάρτικου: Η τρομοκρατία οδήγησε πολλούς αγωνιστές να καταφύγουν εκ νέου στα βουνά, προετοιμάζοντας τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Συμπεράσματα

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπήρξε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Για πολλούς, υπήρξε προδοσία της Αντίστασης, καθώς το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα χωρίς εγγυήσεις. Για άλλους, ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός για να αποφευχθεί μια νέα αιματηρή σύγκρουση – που τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Η αποτυχία της συμφωνίας έδειξε ότι το ζήτημα της εξουσίας στην Ελλάδα δεν είχε επιλυθεί και οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου.

Χρονολόγιο βασικών γεγονότων

  • 26-27 Δεκεμβρίου 1944: Ο Τσώρτσιλ επισκέπτεται την Αθήνα.

  • 4-5 Ιανουαρίου 1945: Ο ΕΛΑΣ εκκενώνει την Αθήνα.

  • 4-11 Φεβρουαρίου 1945: Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στην Βάρκιζα, ελάμβανε χώρα η Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ Στάλιν, Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ

  • 11 Ιανουαρίου 1945: Υπογραφή της Ανακωχής.

  • 20 Ιανουαρίου 1945: Συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

  • 2-12 Φεβρουαρίου 1945: Διαπραγματεύσεις στη Βάρκιζα.

  • 12 Φεβρουαρίου 1945: Υπογραφή της Συμφωνίας.

  • 15 Φεβρουαρίου 1945: Υπογραφή της αποστράτευσης του ΕΛΑΣ. Την ίδια ημέρα εκδόθηκε η τελευταία αποχαιρετιστήρια διαταγή του ΕΛΑΣ με τις υπογραφές του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη και του καπετάνιου Άρη Βελουχιώτη.

  • 28 Φεβρουαρίου 1945: Ο Στρατηγός Σαράφης έδωσε στον ταξίαρχο Άικενχεντ το πρωτόκολλο οπλισμού όπου «έπαυσε να λειτουργεί και ο τελευταίος ασύρματος» του ΕΛΑΣ. Έπεσαν οι τίτλοι τέλους

  • 1946: Έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου.

*Ο ρόλος του Τσιριμώκου. Επισκέφθηκε την αγγλική πρεσβεία, συνοδευόμενος από τον Ιωάννη Γεωργάκη, στις 2 το πρωί, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Βάρκιζα ενώ είχε ήδη συναντηθεί και με τον Δαμασκηνό. Ο Τσιριμώκος, εξ αρχής, ήταν θετικά διακείμενος με την αγγλική πολιτική. Και η μετέπειτα πολιτική διαδρομή του αποδεικνύει τη διαφορά που είχε με τους άλλους δύο συναγωνιστές του, τον Σιάντο και τον Παρτσαλίδη. Ο Τσιριμώκος είχε λάβει μέρος στα Ιουλιανά του 1965 αποδεχόμενος πρόταση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Παρ΄ όλα αυτά όμως, δεν μπορεί να ριχτεί το βάρος της ολέθριας υπογραφής στον Τσιριμώκο.

** Στην υπογεγραμμένη συμφωνία υπήρχε ένα σημείο που έλεγε πως προβλέπεται εξαίρεση από την αμνηστία των πολιτικών αδικημάτων «των συναφών κοινών αδικημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας τα οποία δεν ήταν απαραιτήτως αναγκαία διά την επιτυχίαν του πολιτικού αδικήματος». Αυτό το απόσπασμα ήταν το «παραθυράκι» για να ξεσπάσει ο απηνής διωγμός δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Βιβλιογραφία

Παναγιώτης Βενάρδος, Η Συμφωνία της Βάρκιζας. Το παρασκήνιο, τα ντοκουμέντα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Περιμένουμε, εξ ευγενείας, να τοποθετηθεί πρώτα ο γνώστης της Ιστορίας κ. Stupid και κατόπιν εμείς. Άλλωστε έχουμε να βγάλουμε απόγευμα και βράδυ.
    ΥΓ. Τα έχει ξεσκίσει τα βιβλία Ιστορίας του ΟΕΔΒ. Ειδικά, τα εκδοθέντα την περίοδο 1967-74.

  2. 4-5 Ιανουαρίου 1945: Ο ΕΛΑΣ εκκενώνει την Αθήνα.
    Mόνο που ξέχασε να γράψει για τους χιλιάδες πολίτες – ομήρους που πήρε μαζί και πέθαιναν μετά μέσα στα βουνά στην πορεία, o αντικειμενικός συγγραφέας…

    • Επίσης ο αντικειμενικός συγγραφέας, αλλά και ο αντικειμενικότερος σχολιαστής, ξέχασαν να γράψουν για το πόσους φάγανε κατόπιν οι ταγματασφαλίτες και οι πρώην συνεργάτες των Γερμανών που κυβέρνησαν την Ελλάδα έως σήμερα. Στα ξερονήσια, στις φυλακές και στα μπουντρούμια της ασφάλειας.
      ΥΓ. Καρφώνεσαι, διότι δεν βάζεις κεφαλαίο στους τίτλους

      • Δε μας λες πόσους Έλληνες καθάρισε ο Στάλιν στους διωγμούς και πόσους ακόμα θα καθάριζαν εδώ οι σύντροφοι σου αν δεν έχαναν στον Εμφύλιο;

        • Όλους έπρεπε να τους καθαρίσει, γιατί όλοι οι Έλληνες είναι φασισταριά. Τελεία και παύλα.
          Πάρε από το νέο Πρόεδρο, μέχρι εσένα.
          ΥΓ. Νομίζεις ότι διαφέρεις πολύ από τον τύπο με το Καλάσνικοφ στη Λάρισα; Τις ίδιες απόψεις είχατε, τον ίδιο ψηφίζατε.

        • Stupid, άσε τα άλλα ονόματα και τα γεγονότα πριν 80 χρόνια. Σε ρωτάμε όλοι εδώ μέσα. Θα εξοφλήσει η ΝΔ τα 500.000.000 που χρωστάει; Και πως;
          ΥΓ. Θα απαντήσεις;

          • Τα έχουμε ξαναγράψει Jim, τα δάνεια κουρεύονται όταν χρεωκοπήσουν.
            Ευτυχώς η Τρόικα σταμάτησε το δανεισμό των κομμάτων αλλιώς θα έπαιρνε δάνειο για το ΜΜΕ του ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την επιδότηση, όπως γινόταν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

            • Για πες μας πολύξερο τρολ, όταν χρωστάς στην τράπεζα 10.000 και δεν πληρώνεις γιατί σε 5 χρόνια γίνονται 150.000 και στη ΝΔ που χρωστάει τόσα δεν πολλαπλασιάζονται; Δις έπρεπε να είναι το χρέος.

            • Διότι είναι σε ρύθμιση τα δάνεια, ενώ χρειάζονται κούρεμα.
              Απλά για πολιτικούς λόγους δε τολμάνε να τα κουρέψουν.

    • Ρε συ φίλε, «όμηροι» το άρθρο αναφέρεται στη Συμφωνία της Βάρκιζας στις 12/2/1945 και εσύ αναφέρεσαι στις αρχές Ιανουαρίου 1945. Πιστεύεις ότι είσαι σωστός; Μήπως εντοπίζεις μία μικρή καθυστέρηση; Μήπως θέλεις να πεις κάτι άλλο;
      Ελεύθερα.

  3. Ήταν εκείνη τη νυχτιά, που τα τσακάλια οι αριστεροί έπιασαν κώτσους τους μπουνταλάδες δεξιούς. Παρέδωσαν ότι σάπιο όπλο είχαν και κράτησαν μόνο τα επιχειρησιακά. Οι Άγγλοι εντυπωσιάστηκαν από τον όγκο των όπλων. Έβαλαν και μπροστά μερικούς γενειοφόρους να κλαίνε, για να γίνουν πιστευτοί, όταν τους τραβούσαν τα …βίντεα. Ουδείς διερωτήθηκε κατόπιν, που βρήκαν τόσο οπλισμό επάνω στα βουνά. Οι ανιστόρητοι (τους προειδοποιώ για να αποφύγουν το ρεζίλι) θα μας πούνε ότι τα έδωσε η ΕΣΣΔ.
    ΥΓ. Χαίρομαι που ο συντάξας το άρθρο, αναγνωρίζει την ανάμειξη των Βρετανών στα εσωτερικά της Ελλάδος. Σώπα καλέ, αλήθεια;

    • Κοίτα που ο Μνησίκακος ανακαλύπτει ότι ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε σφαίρες επιρρογής!
      Για αυτό τα ΚΚ σε Γαλλία και Ιταλία δεν ξεκίνησαν εμφύλιο, αλλά συμμετείχαν στις εκλογές και συγκυβέρνησαν, όχι όπως οι δικοί μας.

      • Έτσι ξεκινούν οι πάντα οι εμφύλιοι. Κάθονται σε ένα καφενείο τα ΚΚ και πετάει ένας το εξής: ρε δεν κάνουμε έναν εμφύλιο, to pass the hour; Ωραία ιδέα του απαντούν οι άλλοι, αφήνουν τα χωράφια, τις δουλειές, τις οικογένειες και βουρ για τα βουνά.
        ΥΓ. Σύντροφοι θα λείψω για λίγο. Θέλω να μελετήσω τη νέα τεχνολογία. Κάτι σφαίρες, περνάνε επάνω από τις ρόγες λέει, επιρρέουν της Γης, επιρρογούν, δεν κατάλαβα ακόμη. Θα σας κρατώ ενήμερους πάντως.

        • Πως φαίνεσαι ότι είσαι εκτός γεωργίας. Η επιρρογή είναι η μέθοδος, με το βάρος που βάζουμε πάνω στις ρόγες των σταφυλιών, για να βλέπουν προς τα κάτω και να κρατούν χαμηλά το χυμό. Αλλιώς θα πήγαινε στον κορμό. Επί και ρόγα, επάνω στη ρόγα. Γράφεται με δύο ρο, όπως το επιρρέω και το επιρρεπής.
          Παριστάνεις και τον γραμματιζούμενο.

          • Καλά δε ντρέπεστε εσείς οι δύο; Σας έχω κάνει τόσες εκκλήσεις για σοβαρότητα. Βρήκατε ένα αδύναμο παιδί και πέσατε επάνω να το φάτε σαν τα όρνια; Αφήστε να πει και αυτό τη γνώμη του και ας είναι και από το ίντερνετ. Αυτό πιστεύει, αυτό σας λέει. Παριστάνετε και τους Δημοκράτες.
            Μην το γελοιοποιείτε άλλο, δεν έχουν όλοι τις ίδιες γνώσεις, πως να το κάνουμε. Εσείς μαθημένοι γεννηθήκατε;

            • Και δε μας λες ρε φιλεύσπλαχνε, όταν ο συνάνθρωπος μας σκούζει «με τρώει ο ποπός, παρακαλώ ξύστε με» εμείς δηλαδή διαπράττουμε αμαρτία; Εξυπηρέτηση κάνουμε και δωρεάν.
              Δε φτάνει που σας μαθαίνω τόσα πράγματα, τα ακούω και από πάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης