"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Φεύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία-παραμένουν οι μισθοί πείναςκαι η εκμετάλλευση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φεύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία-παραμένουν οι μισθοί πείνας και η εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις Νοσοκομείων για την ανάθεση των εργασιών καθαριότητας σε εργαζόμενους και εργαζόμενες με ατομικές συμβάσεις έργου, όπως και τις υπηρεσίες φύλαξης, αντί σε εργολάβους, δεν αλλάζουν προς το καλύτερο οι εργασιακές σχέσεις και οι αμοιβές αυτών που θα αναλάβουν την καθαριότητα και την φύλαξη των Νοσοκομείων.

  1. Οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις έργου και δεν πρόκειται για απορρόφηση αυτών των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  2. Η σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν εξασφαλίζει καλοκαιρινή άδεια, αναρρωτικές άδειες, επιδόματα, κλπ. Το ωράριο εργασίας δεν θα είναι σταθερό 8ωρο, αλλά θα είναι και 6ωρο και 5ωρο, πράγμα που σημαίνει μικρότερο μεροκάματο.
  3. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές στα Νοσοκομεία, πριν ήταν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των εργολάβων, τώρα θα είναι φθηνό εργατικό δυναμικό για τα δημόσια νοσοκομεία-επιχειρήσεις.

Το αίτημα του κινήματος για αποπομπή των εργολάβων από την Δημόσια υγεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για προσλήψεις των καθαριστριών-καθαριστών από τα Νοσοκομεία με πλήρη δικαιώματα, δεν ικανοποιείται, παρά μόνο αξιοποιείται η έξωση των εργολάβων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για επικοινωνιακούς και πελατειακούς λόγους, αφού οι Διοικήσεις οι οποίες συστήνουν τις επιτροπές για τις προσλήψεις είναι διορισμένες από την κυβέρνηση.

Οι εργολάβοι τρύπωσαν στα νοσοκομεία με το πρόσχημα της μείωσης του κόστους της καθαριότητας των Νοσοκομείων, πράγμα που διέψευσε με τον πιο σαφή τρόπο το Σωματείο των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Τρικάλων με τα στοιχεία που παρουσίασε  κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των καθαριστριών του ιδρύματος το καλοκαίρι του 2014. Με το πρόσχημα της μείωσης του κόστους και η τωρινή καπιταλιστική κυβέρνηση, συνεχίζει το ίδιο αντεργατικό και εκμεταλλευτικό καθεστώς, βγάζοντας από τη μέση τον εργολάβο και κρατώντας στη θέση του το Νοσοκομείο-επιχείρηση.

Η μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων μπορεί και πρέπει να γίνει με την κατάργηση των μισθωμένων θέσεων των Διοικητών και Υποδιοικητών, των οποίων οι παχυλοί μισθοί είναι το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους καπιταλιστές, τις κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα. Μπορεί να γίνει αν κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τους προμηθευτές μηχανημάτων και οχημάτων, ιατρικού και αναλώσιμου υλικού, σιτισμού, κλπ.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί:

-Δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία –πρόνοια- περίθαλψη για την εργατική τάξη και το λαό.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

-Κρατική διοίκηση στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα με εργατικό έλεγχο της συνέλευσης των εργαζομένων. Να καταργηθεί τώρα το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίξουν όλα τα βιβλία για να ξέρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τι συμβαίνει με τις συμβάσεις και τις προμήθειες. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την διασπάθιση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων- ανέργων Ν. Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης