"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

96 χρόνια απ’ το Τρικαλινό Κιλελέρ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες – δηλαδή αρχές Φλεβάρη – οι Τρικαλινοί θυμόμαστε την Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925, του «Τρικαλινού Κιλελέρ», όπως αλλιώς έχει καταγραφεί στην Ιστορία.

  Ήταν Δευτέρα 2 Φλεβάρη, όταν λίγο πριν το μεσημέρι πωλητές και παραγωγοί μάζεψαν τους πάγκους και τα εμπορεύματά τους που είχαν απλώσει στο βδομαδιάτικο παζάρι και συνενώθηκαν με το μέγα πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων (αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, παλαιοί πολεμιστές, νεολαία) που είχε κατακλύσει τη σημερινή Ασκληπιού διαδηλώνοντας και απαιτώντας μπροστά στην τότε Νομαρχία την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως:  μοίρασμα των τσιφλικιών και των μοναστηριακών κτημάτων στους ακτήμονες αγρότες, αυξήσεις στα μεροκάματα των εργατών, δικαιώματα και ελευθερίες στον λαό, τερματισμός των προετοιμασιών για νέο πόλεμο και ειρήνη.

  Την ειρηνική διαδήλωση του Τρικαλινού Λαού την έπνιξε στο αίμα η αντιδραστική κυβέρνηση του Μιχαλακόπουλου,  με υπουργό Εσωτερικών (και Δημόσιας Τάξης) τον Γ. Κονδύλη. 

  Ο αντισυνταγματάρχης Καβράκος (ο οποίος αργότερα ως φρούραρχος Αθηνών παρέδωσε την Αθήνα στον Χίτλερ), επικεφαλής στρατιωτικού αγήματος,  χτύπησε τους συγκεντρωμένους στο ψαχνό!  Ο απολογισμός αιματηρότατος:  7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.  Το άλικο αίμα των συμπατριωτών μας που χύθηκε εκείνη τη μέρα στο κέντρο της πόλης μας δεν ξεχνιέται. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ!

  Η μέρα της μεγάλης σφαγής της 2/2/1925 έγινε τοπική επέτειος και τιμάται στην πόλη μας κάθε πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη.

  Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο Δήμος Τρικκαίων περιορίστηκε φέτος απλώς στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εξέγερσης του 1925 που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, ενώ η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας ανέβαλε τη σειρά των εκδηλώσεων που ετοίμαζε, για την επόμενη χρονιά.

  Τέλος, ελπίζουμε, κατ’ εφαρμογήν της ειλημμένης ήδη απόφασης, σύντομα να ξεπαγώσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες  για την αφαίρεση απ’ το Στρατόπεδο, όπου στεγάζεται σήμερα η ΣΜΥ, του ονόματος του Καβράκου (ο οποίος βαρύνεται με δολοφονική, προδοτική και ναζιστική δράση).

Χρήστος Σταμόπουλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι αγρότες πρέπει να παραδειγματιστούν από τους αγώνες εκείνης της εποχής και να μετασχηματίσουν το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Να μην περιμένουν τις επιδοτήσεις ως υπάλληλοι, αλλά να αποκτήσουν επιχειρηματική λογική, να οργανωθούν σε σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα συμβάτά με την αγορά πχ ARLA Δανίας και όχι να εργαλοποιούνται από κομματάρχες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης