Aναγκαία και σε βάθος διερεύνηση του ελλείμματος του 2009 – Oι δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους Έλληνες Reviewed by Momizat on . Η δημοσίευση του πρώην πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου για την δίωξη και την επιβολή ποινής για τη συκοφαντική  δυσφήμηση  που επέβαλε το δικαστήρ Η δημοσίευση του πρώην πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου για την δίωξη και την επιβολή ποινής για τη συκοφαντική  δυσφήμηση  που επέβαλε το δικαστήρ Rating: 0

Aναγκαία και σε βάθος διερεύνηση του ελλείμματος του 2009 – Oι δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους Έλληνες

Aναγκαία  και σε βάθος διερεύνηση του ελλείμματος του 2009 – Oι δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους Έλληνες

Η δημοσίευση του πρώην πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου για την δίωξη και την επιβολή ποινής για τη συκοφαντική  δυσφήμηση  που επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κο Ανδρέα Γεωργίου και η καταλυτική απάντηση του κου Παναγιώτη Βλάχου για την αποκατάσταση της αλήθειας και την οριστική επίλυση του θέματος με βάση τις αρχές του κώδικα της ορθής πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές στατιστικές.

Ο κος Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει: « Οι συνεχιζόμενες διώξεις εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, δεν αποτελούν μόνο πλήγμα για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, αλλά και αναδεικνύουν πόσο εύκολα ένας δημόσιος λειτουργός που προσπαθεί να κάνει το καθήκον του μπορεί να πιαστεί στον ιστό μιας καφκικής πραγματικότητας, υπό το πρίσμα της οποίας, αναδύεται ο απόλυτος παραλογισμός μιας κατάστασης πραγμάτων που χαρακτηρίζουν το δημόσιο βίο.

Οι διώξεις αυτές, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι αιτίες που οδηγούν τη χώρα σε συνεχείς κρίσεις και την καθιστούν αδύναμη και ανίκανη να οικοδομήσει μια βιώσιμη και κυρίως απαλλαγμένη από τις χρόνιες παθογένειες πορεία προς το μέλλον, παραμένουν παρούσες, με τις γνωστές επί δεκαετίες δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους Έλληνες.

Το πελατειακό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο και τα εξωθεσμικά παρακλάδια του, αφού δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν τον Ανδρέα Γεωργίου, όπως επιδίωκαν, τον κυνήγησαν γιατί δεν ζήτησε την έγκριση του συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πριν κοινοποιήσει στην Eurostat τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία του 2009 και γιατί ένα στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ θεώρησε ότι τον δυσφημεί σε μια ανακοίνωση Τύπου.

Για την ιστορία, η απόφαση για παράβαση καθήκοντος, προσκρούει στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, που ορίζει ότι η κατάρτιση και ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα» του προέδρου κάθε στατιστικής αρχής και η καταδίκη του Γεωργίου για «απλή» δυσφήμιση, παραβιάζει το δικαίωμα του στην ελευθερία του λόγου, δικαίωμα που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει.  

  Επίσης, αντιβαίνει στην υποχρέωση του προέδρου κάθε στατιστικής αρχής να υπερασπίζεται δημόσια τα στοιχεία που καταρτίζει, σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών.

Η σιωπή του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας για την υπόθεση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά, επιβράβευση των αντιλήψεων, των νοοτροπιών και των συμπεριφορών, που ευθύνονται για την απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών, και παράλληλα ενισχύει τις ακραίες εκείνες φωνές και πρακτικές που συμβάλουν στην λειτουργία μιας κοινωνίας ευάλωτης στη συνωμοσιολογία και τις αντιεπιστημονικές δοξασίες.

Απόδειξη τρανή αυτής της κατάστασης και μαζί, ένδειξη των στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, το γεγονός ότι, ακόμη και για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας, όπως σε αυτά της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα λάθος διλήμματα και οι λάθος και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις αντί για έναν ουσιαστικό, γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την πορεία προς το μέλλον και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Ωστόσο, υπάρχει και μια παράμετρος, η οποία συνδέεται ευθέως με τα προαναφερθέντα, και αφορά και τη σημερινή Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, γιατί όπως και οι προηγούμενοι στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ψηφίζουν προϋπολογισμούς οι οποίοι στηρίζονται στα στοιχεία της περιόδου Γεωργίου, εντούτοις ποιούν την νήσσαν όσον αφορά τις συνεχιζόμενες διώξεις εναντίον του.

Τώρα όμως, οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή και ο κίνδυνος να κατασχεθεί το σπίτι στο οποίο διαμένει η μητέρα του Ανδρέα Γεωργίου, εγείρουν, πέραν της ηθικής παραμέτρου και μια ακόμη, που αφορά τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο μήνυμα που εκπέμπεται, σύμφωνα με το οποίο, όποιος δημόσιος λειτουργός κάνει το καθήκον του, τιμωρείται.

Πώς απαντά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σε αυτό το απαράδεκτο μήνυμα;

Η σιωπή, δεν αποτελεί απάντηση.

Ο κύκλος της υποκρισίας και της ανομίας, πρέπει να σπάσει.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν μια καθαρή θέση.

Θα συνεχίσουν να πολιτεύονται και να υπολογίζουν τα δημόσια οικονομικά με βάση τα στοιχεία της περιόδου Γεωργίου, αλλά αυτήν την πραγματικότητα να την αποκρύπτουν και να υποκρίνονται ή θα αποκαταστήσουν επιτέλους την αλήθεια;

Αν η κυβέρνηση, όπως και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων θεωρούν ότι, τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή ήταν τα σωστά, τότε έναν δρόμο έχουν: να καταγγείλουν την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ζητήσουν την ακύρωση του προγράμματος της βοήθειας και να επιστρέψουν τα χρήματα του προγράμματος, αφού προφανώς, δεν τα έχουμε ανάγκη και απλώς μας υποχρέωσαν να τα πάρουμε.

Αλλιώς, θα παραμένουν και πολιτικά έκθετοι, αλλά και υπόλογοι, έναντι του δημοσίου συμφέροντος.

Η τακτική της κατασκευής εξιλαστήριων θυμάτων για όλα τα δεινά που ταλανίζουν τη χώρα και τους Έλληνες επί δεκαετίες, τακτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα την τελευταία δεκαετία, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό του Ανδρέα Γεωργίου, είναι και άδικη και αήθης, δεν συνάδει με τη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας, αλλά παραπέμπει σε πρακτικές που χαρακτηρίζουν αυταρχικές αντιλήψεις.

Αν δεν κλείσει αυτός ο απαράδεκτος κύκλος, αν δεν αλλάξουμε αντιλήψεις και συμπεριφορές αυτού του τύπου, δεν υπάρχει βιώσιμη διέξοδος και προοπτική για τη χώρα και τους Έλληνες.»

Η απάντηση του κου Παναγιώτη Βλάχου αποκαθιστά τη αλήθεια.

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κο Ανδρέα Γεωργίου

    Ο πρώην Πρωθυπουργός κος Γιώργος Παπανδρέου με συνεχείς  παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, παραθέτει μια σειρά απόψεων σχετικά με τη δίωξη και την ποινή που επιβλήθηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κο Ανδρέα Γεωργίου.

  Ο κος Παπανδρέου αναφέρει πως ο κος Γεωργίου κατηγορήθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από ένα στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς να αναφέρει την ιδιότητα του στελέχους αυτού. Το εν λόγω στέλεχος  είναι ο κος Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής των  Εθνικών Λογαριασμών τον οποίο ο κος Γεωργίου, καθώς το αναφέρει και ο κος Παπανδρέου, σε μια ανακοίνωση τύπου τον δυσφήμησε για στατιστική απάτη. Να σημειωθεί ότι ο κος Γεωργίου αντικατέστησε τον κο Στρόμπλο  με τον κο Κώστα Μολφέτα. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η διεύθυνση των Εθνικών Λογαριασμών είναι αρμόδια για τον υπολογισμό των μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας καθώς και του ελλείμματος.

 Το δικαστήριο το οποίο εκδίκασε την υπόθεση,  μετά τις καταθέσεις των εκατέρωθεν σχετικών μαρτύρων μεταξύ των οποίων ήταν και το καθ’ ύλη  αρμόδιο στέλεχος της EUROSTAT, αποδέχθηκε την ύπαρξη συκοφαντικής δυσφήμησης  και αποφάσισε τη δίωξη και την ποινή του κου Ανδρέα Γεωργίου με τα σχετικά επακόλουθα αποζημιώσεις κλπ στις οποίες αναφέρεται ο κος Παπανδρέου.

Ο κος Παπανδρέου στη μακροσκελή του παρέμβαση αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα σχετικά με τις διώξεις του κου Γεωργίου, τα οποία δεν θίγει καθ’ ολοκληρία κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον Κώδικα της Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

  1. Αρχικά αναφέρεται στο ζήτημα της δίωξης του κου Γεωργίου, επειδή δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τα δεδομένα του αναθεωρημένου  ελλείμματος του 2009 επικαλούμενος τον  Κώδικα της Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

Η αρχή 1.3. του Κώδικα αναφέρει:  « Αρχή 1.3. Οι επικεφαλής των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών και της Eurostat και, κατά περίπτωση, οι επικεφαλής των άλλων στατιστικών αρχών έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι οι στατιστικές αναπτύσσονται, παράγονται και διαχέονται με ανεξάρτητο τρόπο» Αυτή είναι μια γενική αρχή και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει όταν υπάρχει Δ.Σ. σε μια Εθνική Στατιστική Υπηρεσία χώρας μέλλους, ότι τα λοιπά μέλη που το συγκροτούν βάσει της εθνικής νομοθεσίας, δεν θα ενημερωθούν. Άλλωστε γενάτε σε πολλούς το εύλογο ερώτημα, αν τα δεδομένα ήταν ορθά τι λόγος υπήρχε για τη μη ενημέρωση;  Σε ότι αφορά τη δημόσια υποστήριξη των στατιστικών δεδομένων ο Κώδικας της Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές ορίζει δια της αρχής 1.7: «Αρχή 1.7 Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat και, ανάλογα με την περίπτωση, οι άλλες στατιστικές αρχές, σχολιάζουν δημόσια στατιστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την κριτική που γίνεται στις στατιστικές και την κακή χρήση των στατιστικών, στον βαθμό που κρίνεται πρόσφορο» Με βάση την αρχή αυτή ο κος Γεωργίου έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει δημόσια το ύψος των δεδομένων με βάσει τα οποία προέκυψε το επίμαχο ποσοστό του ελλείμματος του 2009 το ύψος του οποίου ήταν 15,8%. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να παρουσιάσει και τις αντίστοιχες μεθοδολογικές τεχνικές με τις οποίες υπολογίστηκε αυτό καθώς και τη βέλτιστη χρήση αυτών επ’ ωφελεία της χώρας μας. Η διεργασία αυτή είναι μια ευκαιρία για τον κο Γεωργίου να αποδείξει εκτός των άλλων και την εξέχουσα επιστημονική του κατάρτιση επί των εθνικολογιστικών θεμάτων.

Τα παραπάνω θεωρούνται αναγκαία για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του θέματος του ελλείμματος του 2009. Η παρουσίαση των αριθμών με βάση τους οποίους προσδιορίστηκε το επί σειρά 11 ετών επίμαχο έλλειμμα, είναι ο μόνος τρόπος να φανεί η αλήθεια. Στην περίπτωση που οι υπολογισμοί των αντίστοιχων μεγεθών και οι μεθοδολογικές τεχνικές που ακολουθήθηκαν ήταν ορθές και σύμφωνες με το European System of Accounts –ESA) να σταματήσει οριστικά η συζήτηση για το όλο θέμα, αν όχι το λόγο έχουν οι αρμόδιοι προς τούτο θεσμικοί φορείς.   

Παναγιώτης. Βλάχος

  Οικονομολόγος- Περιβαλλοντολόγος 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή