"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.5 C
Trikala

Φάρμακα: Αυξήσεις-σοκ έως και 80%! «Δεν φέρουμε ευθύνη» δηλώνουν οι φαρμακοποιοί

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι μετά τη νέα ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Οι τιμές των φαρμάκων αυτών τραβάνε την ανηφόρα, με τη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους να είναι έως και τριπλάσια, καθώς η τιμή σε ορισμένες περιπτώσεις θα αυξηθεί έως και κατά 80%

Η παρέμβαση του υπουργού Υγείας μειώνει πολλές ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων, με τη διαφορά να μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων, οι οποίοι, πλέον, καλούνται να πληρώσουν τη συμμετοχή επί της ασφαλιστικής τιμής, αλλά και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής κα λιανικής τιμής.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής οι αυξήσεις εκτιμώνται έως και 80%, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά πιο ακριβά τα φάρμακα που λαμβάνουν.

«Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις νέες τιμές, ξεκαθαρίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας» επισημαίνει με νόημα ο ΦΣΑ.

Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές τι τιμές υπολογίζεται μετέπειτα και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους και η τελική τιμή στη αγορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ

«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  • Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  • Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  • Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  • Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γράφουν 80% αύξηση, αλλά όχι την απόλυτη τιμή, που είναι μισό με 1 ευρώ, για να πάρει προτιμήσει κανείς φτηνό, γενόσημο, made in Greece

  2. Αλίμονο,υπερκερδίζουν όλοι οι φίλοι – συνέταιροι σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας…να μείνουν παραπονεμένα τα φιλαράκια οι φαρμακοβιομήχανοι ;;; τώρα μάλιστα που έπεσαν οι δουλειές με τα εμβόλια ,τις μάσκες, τα αντισηπτικά…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης