«Από τη μια η πατρίδα μας, από την άλλη τα πλούτη τους» είπε σε μία ενωτική προς τα αριστερά και προοδευτικά κόμμα ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα όπως πως «χρειάζεται ένας νέος πατριωτισμός απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία».
«Είναι ευθύνη όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να αντισταθούν -μαζί- και να αντιμετωπίσουν τον φόβο με ελπίδα» είπε κατά την ομιλία του στη «2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο «Αλέξης Τσίπρας» στο Μέγαρο Μουσικής.
Μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη για «εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα πενταετίας. Με στόχο την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια αλλά και τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τη δημοκρατία. Με στόχο την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη. Χρειάζεται είναι ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει».
Επισήμανε πως «χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και ένα νέο κίνημα. Μια ηθική, κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία που θα διατρέχει όλα τα προοδευτικά κόμματα, θα αγγίζει όσους έχουν γυρίσει τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα, θα απαντά στην ακροδεξιά δημαγωγία και θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κοινωνία έχει ανάγκη «ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό κύμα, που θα συνενώσει αποτελεσματικά τα πολύχρωμα κινήματα αντίστασης και με πυξίδα τις ανάγκες της πατρίδας θα δώσει κίνητρο, έμπνευση, εναλλακτική στους κουρασμένους πολίτες. Ένας νέος πατριωτισμός, τολμώ να πω. Με χαρακτηριστικά που θα δίνουν απάντηση στις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής μας. Ένας νέος πατριωτισμός απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία. Από τη μια η πατρίδα μας από την άλλη τα πλούτη τους. Αυτή είναι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή. Απέναντι σε πολιτικές και πρακτικές που οξύνουν τις ανισότητες και το άδικο».
Κατηγόρησε την ακροδεξιά πως «πολλές φορές σε συμμαχία με συντηρητικά ή νεοφιλελεύθερα κόμματα, προτείνει ένα μοντέλο αυταρχικού καπιταλισμού απέναντι στον δημοκρατικό καπιταλισμό. Ένα μοντέλο που δανείζεται πολιτικές και πρακτικές από τα αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο, τα οποία ενισχύονται. Ένα μοντέλο ακραία νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Διαρκείς μειώσεις φόρων στους ολιγάρχες και μεταφορά του βάρους χωρίς περιστροφές στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με περικοπές στο κοινωνικό κράτος και υψηλή έμμεση φορολογία».
Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «στην πατρίδα μας δοκιμάζονται σήμερα και η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Γιατί με τις ορατές πολιτικές της και τις «αόρατες» πρακτικές της, η κυβέρνηση χτίζει μια κοινωνία που εύλογα και με βάση επίσημα στοιχεία και μετρήσεις, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως κοινωνία των χασμάτων. Μια κοινωνία του ενός πέμπτου, όπως είχα την ευκαιρία πριν λίγες μέρες να πω».
Υπογράμμισε πως «στη δική μας κυβέρνηση έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε την Ελλάδα από τη κρίση, και πράγματι αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εντούτοις όμως μειώσαμε το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονταν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.
»Το παραλάβαμε στο 21,4% το 2015 και το παραδώσαμε στο 17,9% το 2019.Και πετύχαμε μεγάλη βελτίωση στο δείκτη οικονομικής ανισότητας. Αντιθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα βρήκε όλα στρωμένα, έξω από τα μνημόνια και σε συνθήκες οικονομικής χαλάρωσης, αύξησε το ποσοστό της φτώχειας από το 17,9% στο 19,6% το 2024. Και την ίδια στιγμή άνοιξε το δρόμο για τρομακτικά υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν πέρυσι ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη, με 11,5 δις συνολικά
Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα πως θεωρεί ότι «είναι ευθύνη όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να αντισταθούν -μαζί- και να αντιμετωπίσουν τον φόβο με ελπίδα. Να αντιμετωπίσουν την ανασφάλεια προωθώντας μια πολιτική αξιοπρέπειας για την καθημερινή ζωή των πολιτών.
»Πρέπει να βάλουμε ως κεντρικό μας στόχο την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων της δημοκρατίας, αποτρέποντας τον κίνδυνο να γίνουν τα κράτη, Ανώνυμες Εταιρείες αυτών που κυβερνούν και των ολιγαρχών που τους στηρίζουν. Να αντικαταστήσουμε το πελατειακό κράτος με ένα κράτος αναπτυξιακό, με στρατηγικούς στόχους. Πρέπει να μιλήσουμε για έναν νέο ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό, για να προτάξουμε το όραμα του μέλλοντος».
Συμπλήρωσε πως σε «αντίθεση με την ακροδεξιά και τους δεξιούς συμμάχους της, ή την κεντροδεξιά με τους ακροδεξιούς συμμάχους της, που προσποιούνται ότι αγωνίζονται για τους εργαζόμενους αλλά κατά βάση είναι εκεί για να στηρίξουν τους δισεκατομμυριούχους. Για να εξηγήσουμε ότι εμείς θα παλέψουμε όντως για κάθε θέση εργασίας στη χώρα μας και για τις δυνάμεις της εργασίας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Πρέπει ως προοδευτικές δυνάμεις – να επανοικειοποιηθούμε όχι μόνο τον πατριωτισμό αλλά και τον όρο «ανθρώπινη ασφάλεια» από την ακροδεξιά και τη δεξιά, σε μια περίοδο που τον εκμεταλλεύεται για να εντείνει τον φόβο και την ανασφάλεια και να εξασφαλίσει ψήφους.
»Να τονίσουμε τη σημασία που έχει τόσο η προστασία της εδαφικής, όσο και της φυσικής, αλλά και της οικονομικής ασφάλειας για τους πολίτες μας. Να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Που να υποστηρίζει νόμιμες οδούς μετανάστευσης».
Ναι ναι Αλέξη…
Τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία τώρα.
Μεγάλες “δήθεν” αριστερές δηλώσεις από όλους και ειδικά απ’ τον Αλέξη.
Ποιον έχει σύμβουλο άραγε αυτό το παιδί;
Καλοκαιριάτικα και με υψηλές θερμοκρασίες, σου προτείνω για το καλό όλων μας, να πας στο εξοχικό σου στο Σούνιο.
Για λεπτομέρειες του εξοχικού, στον παντογνώστη καθηγητή κ. Stupid.
Ο Αλέξης είναι ένας πολιτικός που βγαίνει κάθε 100 χρόνια. Μπράβο Τσίπρα.
Καλά τα είπε, αλλά τα κάστρα πέφτουν από μέσα όταν υπάρχουν Κατρούγκαλοι.
Αχ αυτή η αριστερά όλο ιστορικά λάθη κάνει, το έχει η μοίρα της.
Μετά το Νέμο, πλάκωσε και το Αιθεροβάμον. Κάνει μάλιστα και πολιτικές αναλύσεις (για τους «άλλους» φυσικά). Ντόναλντ, τρέξε.
ΥΓ. Κύριε Κορέκτορ, αργήσατε σήμερα…
Το Αιθαιροβάμον να προετοιμάζεται για την επόμενη Γιουροβίζιον. Τα ουδέτερα κάνουν θραύση εκεί.
Ομολογία: Όντως Καυτερή Πιπεριά μου με προλάβατε.
Δικαιολογία: Για ένα κεφάλι*, 8:10 με 8:16.
*Por una cabeza που έγραψε και ο Κάρλος Γαρδέλ. Έχασε τα λεφτά του ο ήρως του τραγουδιού, ποντάροντας σε ένα άλογο που ήρθε δεύτερο κατά ένα κεφάλι (αλόγου). Κατόπιν έχασε τα πάντα.
Σπουδαίο, ιστορικό τάνγκο.
Την καλημέρα μου.
Με συγκινήσατε Κορέκτορ, η αναφορά σας στον Κάρλο ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενα να διαβάσω στα σχόλια.
Ο Κάρλος έμεινε για πάντα νέος, ερωτικός και ωραίος, αιώνια δοξασμένος, να τραγουδάει κάθε μέρα και καλύτερα. Αν ο σοφός Σόλων είχε υπόψιν την περίπτωση του, πιθανώς να αναθεωρούσε την λίστα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων.
Παρεμπιπτόντως, έχω δει κάποια νεαρά ζευγάρια να διαλέγουν να χορέψουν το συγκεκριμένο ταγκό την ημέρα του γάμου τους. Αν ήξεραν τι έκαναν…
Μερσί μποκού, λ΄αρτίστ ντιζόν, έτσι για να τιμήσουμε και τη γενέθλια πόλη του, Τουλούζ.
Όντως, «κάθε ημέρα, τραγουδάει καλύτερα».
Για την ιστορία: οι Κατρούγκαλοι αμείβονται κατόπιν, με τις καλύτερες θέσεις από τους αντιπάλους…
Για την Ιστορία: εντάξει παιδιά του 3% που σας κάναμε 36%!!! με ένα μαγικό τρόπο, την περάσατε τη συμφωνία των λιμνών, με τη βοήθεια του ποταμού, που εμείς δεν τολμούσαμε, κάνατε το Θέλημα Του Θείου Σαμ, άντε τώρα να πάτε στις δουλειές σας.
ΥΓ. Χαιρετισμούς στον βοηθό σας, και πρώην δικό μας, τον Στρατάρχη. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Ως συμπλήρωμα στο υστερόγραφο, του εξαίρετου πάντα Ιστορημένου:
«…και σας παρακαλώ, μην τηλεφωνείτε εσείς, θα πάρουμε εμείς».
Ο Συνταγματάρχης της ταινίας του 1984, Λούφα και παραλλαγή, απευθυνόμενος στους Μεξικανούς τραγουδιστές.
Αυτοί κάνουν ιστορικά λάθη και οι άλλοι βρίσκονται πάντα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».
Ιστορία, μηδέν…