Μια από τις πραγματικά μεγάλες φυσιογνωμίες της λατινοαμερικανικής πολιτικής, ένας θρύλος της παγκόσμιας Αριστεράς, ένας καλός και γλυκός άνθρωπος: Ο Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, παλαιός πρόεδρος της Ουρουγουάης, που είχε το προσωνύμιο «ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», δεν είναι πια εδώ· έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο νυν πρόεδρος της Ουρουγουάης, Σαμαντού Όρσι.
«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του συντρόφου μας, Πέπε Μουχίκα», ανέφερε ο πρόεδρος Όρσι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας: «Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες και για την αστείρευτη αγάπη για τον λαό σου».
Ο Μουχίκα, ο βετεράνος αντάρτης, ο αγρότης που έγινε ηγέτης των Ουρουγουανών αλλά επέμενε να κυκλοφορεί με τον παλιό Σκαραβαίο του, διατέλεσε πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015, μια πενταετία κατά την οποία το μικρό αυτό κράτος της Λατινικής Αμερικής μετασχηματίστηκε σε μια από τις πιο πρωτοποριακές και κοινωνικά δίκαια χώρες της ηπείρου. Πέρυσι τον Μάιο διαγνώστηκε με καρκίνο. Και τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει μια συνέντευξη στην οποία αποκάλυψε πως ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τη θεραπεία.
«Ο κύκλος μου έκλεισε. Ξεκάθαρα, πεθαίνω. Ο πολεμιστής έχει δικαίωμα στην ξεκούραση», είχε πει, προετοιμάζοντας τους Ουρουγουανούς για το τέλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε η σύζυγός του στο Radio Sarandi και μεταδόθηκε χθες Δευτέρα, η Λουσία Τοπολάνσκι ανέφερε πως ο καρκίνος του Χοσέ Μουχίκα βρισκόταν πλέον στο «τελικό στάδιο» και ότι ο 89χρονος πρώην πρόεδρος λάμβανε παρηγορητική φροντίδα για την ανακούφιση του πόνου.
Ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου», όπως τον αποκαλούσαν, επειδή έδωσε σχεδόν όλον τον μισθό που λάμβανε ως αρχηγός του κράτους σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ο Χοσέ Μουχίκα έκανε την Ουρουγουάη πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης (η πρώτη χώρα παγκοσμίως, το 2013). Ο πρώην αντάρτης βασανίστηκε και πέρασε 13 χρόνια στη φυλακή – τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85). Εξελέγη βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πηγή: Protagon.gr
Πηγή ΦΩΤΟ: EFE/DAVID FERNANDEZ