Bόλος – «Ψάρευε» ανήλικες μέσω Facebook Reviewed by Momizat on .   Μια υπόθεση που αφορά στην κοινωνική δικτύωση και ειδικά στο Facebook, απασχόλησε, σε πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας. Εκε   Μια υπόθεση που αφορά στην κοινωνική δικτύωση και ειδικά στο Facebook, απασχόλησε, σε πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας. Εκε Rating: 0

Bόλος – «Ψάρευε» ανήλικες μέσω Facebook

Bόλος –  «Ψάρευε» ανήλικες μέσω Facebook

 

Μια υπόθεση που αφορά στην κοινωνική δικτύωση και ειδικά στο Facebook, απασχόλησε, σε πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας. Εκεί δικαζόταν ένας νέος 31 ετών που κατηγορείτο για κατοχή υλικού παιδικής

πορνογραφίας με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης όμως είναι πως ο κατηγορούμενος ζει σε ένα χωριό της Μαγνησίας και εργάζεται ως κτηνοτρόφος με ελάχιστη κοινωνικότητα όπως αναφέρθηκε. Αυτό δεν τον εμπόδισε ωστόσο να αναπτύξει μια ιδιαίτερη ικανότητα στη χρήση του Facebook, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ στο οποίο «εγκλώβιζε» ανήλικα κορίτσια και τα ανάγκαζε να τον εφοδιάζουν με αντίστοιχο υλικό από τις ίδιες. Δεν δίστασε μάλιστα, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, να πράξει το ίδιο με κορίτσι μόλις Α’ τάξης Γυμνασίου τότε.

Ο 31χρονος συνελήφθη πριν από περίπου δύο χρόνια.

Όσον αφορά στη δράση του, όπως έγινε γνωστό από το δικαστήριο, ο κτηνοτρόφος μπορεί να είχε ένα αυθεντικό προφίλ με τα πραγματικά του στοιχεία όμως αυτό δεν είχε «πέραση» στα κορίτσια που πλησίαζε. Γι’ αυτό στη συνέχεια δημιούργησε και ένα άλλο προφίλ στο οποίο εμφανιζόταν ως ανήλικος. Έστειλε ένα αίτημα φιλίας σε μια μαθήτρια Α’ Γυμνασίου –τότε- και μέσα από συνομιλίες την έπεισε να του στείλει φωτογραφίες με εσώρουχα. Έπειτα –κατηγορείτο πως- δημιούργησε ένα άλλο προφίλ και μέσω αυτού την απείλησε πως γνωρίζει για τις εν λόγω φωτογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο την εκβίαζε να του στείλει και γυμνές φωτογραφίες. Κάτι ανάλογο σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκανε και με άλλα ανήλικα κορίτσια. Συνολικά κατηγορείτο πως είχε 4 ψεύτικα προφίλ (αρνήθηκε κάποια από αυτά) και πως στην κατοχή του βρέθηκαν 84 αρχεία με αντίστοιχο υλικό. Από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν μάρτυρες τόσο κατηγορίας όσο και υπέρασπισης. Οι μεν (κάποιες παθούσες και γονείς) περιέγραψαν πώς έζησαν αυτήν τη δραματική εμπειρία και τις ώρες αγωνίας που πέρασαν, ενώ οι δε (συγγενείς και φίλοι του κατηγορουμένου) στάθηκαν στο πόσο «κλειστός» χαρακτήρας είναι.

Μάλιστα τονίστηκε από συγγενή του ότι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ο κτηνοτρόφος ήταν ήδη μετανιωμένος και «ψυχολογικά ράκος».

«Είναι κλειστός, ήσυχος και σπάνια έβγαινε έξω. Ντρεπόταν που ήταν κτηνοτρόφος και τον απέρριπταν οι κοπέλες. Στο χωριό όμως βγαίνει (σ.σ. αφέθηκε ελεύθερος στο ενδιάμεσο διάστημα) γιατί δεν θεωρεί πως είναι εγκληματίας».

Από την υπεράσπιση υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων πως «τα παιδιά οφείλουν να προστατεύονται από τους γονείς τους 36 ώρες το 24ωρο. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τι γίνεται μέσα στο σπίτι τους» και πως «κατηγορούμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου» καταλήγοντας στο ότι «ο κατηγορούμενος είχε ως μόνη διασκέδαση το Facebook αφού αυτός είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας για όλο τον κόσμο. Ήταν ένας 28χρονος που προσπαθούσε απεγνωσμένα να κάνει μια σχέση. Δουλεύει στα πρόβατα και τα γίδια όλη μέρα και επιδιώκει μια επαφή. Γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησε ψεύτικο προφίλ». Ισχυρίστηκε επίσης πως δεν γνώριζε την πραγματική ηλικία των κοριτσιών και πως δεν πίεσε για φωτογραφίες.

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Άλλη όμως ήταν η γνώμη της εισαγγελέως της έδρας η οποία κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, τόνισε μεταξύ άλλων «Η προστασία των ανηλίκων είναι υποχρέωση της κοινωνίας. Δεν είναι απλά μια οικογενειακή υπόθεση. Ανήκει στο προστατευτικό πλέγμα της πολιτείας. Όση αγάπη και να τρέφουν οι γονείς για τα παιδιά στερούνται των γνώσεων κάποιοι να τα προστατεύσουν από τέτοιου είδους κινδύνους. Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία να το πράξει αυτό. Εδώ δεν δικάζονται οι γονείς, ούτε οι ανήλικοι που δεν τήρησαν έναν κανόνα για τους άγνωστους και τους ξένους» και συνέχισε για τον κατηγορούμενο «προσέγγιζε τις ανήλικες με συγκεκριμένο τρόπο γνωρίζοντας τις συνήθειες των νέων αυτών των ηλικιών και τις ανησυχίες τους. Τα κορίτσια σε τέτοιες ηλικίες έχουν μεγάλη ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση και ο κατηγορούμενος το γνώριζε αυτό.

…Το παιδί 13 ετών όταν το πίεζε για γυμνές φωτογραφίες ήταν σε αδιέξοδο. Το βάρος για ένα παιδί είναι μεγάλο και γι’ αυτό έστειλε μια φωτογραφία για να γλιτώσει. Όμως της ζήτησε κι άλλες και την καθοδηγούσε πώς να στηθεί στις φωτογραφίες. Αυτό είναι σεξουαλική διαστροφή.

… Εκμεταλλεύτηκε την παιδική αθωότητα. Αυτά τα στοιχεία και η μεθοδολογία δεν ταιριάζουν με την εικόνα ενός κτηνοτρόφου στο χωριό» είπε και τον χαρακτήρισε εν κατακλείδι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

*Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της «πορνογραφίας ανηλίκων κατά συνήθεια με την ειδικότερη μορφή της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας διά συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος». Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του επιβλήθηκε η ποινή 4 ετών φυλάκισης προς 5 ευρώ ημερησίως με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στους κύκλους της οικογένειας του κτηνοτρόφου, η ανακούφιση ήταν διάχυτη στην αίθουσα του ΜΟΔ. Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη αλλά εκπροσωπήθηκε και αυτό έγινε για να «μην δημιουργηθούν εντάσεις» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή