Όλοι θυμόμαστε τις αποκαρδιωτικές εικόνες από το Βόλο μετά την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ τον Σεπτέμβρη του 2023. Οι δρόμοι που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, οι καταστροφές στις υποδομές της πόλης, ήταν εικόνες που για καιρό ήταν πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Από τις πλημμύρες δεν είχε γλιτώσει ούτε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, τόσο το ίδρυμα όσο και η βιβλιοθήκη του. Θα πίστευε όμως κανείς, πως σε ένα σύγχρονο κράτος, έναν ολόκληρο χρόνο μετά, οι εργασίες αποκατάστασης θα είχαν προχωρήσει και όλα θα λειτουργούσαν κανονικά. Ωστόσο η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί.
Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί ένα χρόνο μετά τον Ντάνιελ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές και καθηγητές, αλλά και την απροθυμία των αρμοδίων να ενημερώσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα για το πότε πρόκειται να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.
«Από την κακοκαιρία Ντάνιελ προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές στο πανεπιστήμιο. Καταστράφηκε ολοσχερώς το συγκρότημα «Τσαλαπάτα» όπου στεγαζόταν η επιτροπή ερευνών, με αποτέλεσμα η επιτροπή να έχει φύγει από κει και να στεγάζεται προσωρινά στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τί έχει συμβεί, τί ζημιές έχουν συμβεί στη βιβλιοθηκη αλλά και για το πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία της. Ό,τι μαθαίνουμε σαν πανεπιστημιακή κοινότητα, το μαθαίνουμε έπειτα από πιέσεις προς τις πρυτανικές αρχές για να μας πουν τί θα γίνει» λέει ο κ. Βόγλης και προσθέτει:
«Η βιβλιοθήκη έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Το υπόγειο πλημμύρισε με αποτέλεσμα να καταστραφούν βιβλία, αρχεία αλλά και το αρχείο της καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου» (της ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας που ιδρύθηκε το 1890 από τον Νικόλαο Ματσάγγο από το Κατωχώρι Μαγνησίας). Το ισόγειο στο οποίο υπάρχουν έπιπλα, ηλεκτρονικος εξοπλισμός, και βιβλία καταστράφηκε επίσης, ενώ καταστράφηκε και το σύστημα ηλεκτροδότησης της βιβλιοθήκης.
Εξ’ όσων γνωρίζουμε τα νερά από τις πλημμύρες απαντλήθηκαν και έχουν καθαριστεί οι χώροι. Επιπλέον έχουν καταγραφεί οι ζημιές, ωστόσο δεν μας έχουν ενημερώσει ποιές είναι αυτές και πόσο σοβαρές είναι».
Ο κ. Βόγλης υπογραμμίζει: «Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν πόσο σοβαρό είναι αυτό το ζήτημα. Οι φοιτητές εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία ώστε να διαβάσουν για τις εξετάσεις και να κάνουν εργασίες. Έχουν στη διάθεσή τους μόνο ό,τι υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και στα βιβλία που υπάρχουν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές. Η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο. Την επισκέπτονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για να διαβάσουν με ησυχία, έχει ζέστη, έχει ίντερνετ».
Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης και το πότε αυτές θα ολοκληρωθούν ο κ. Βόγλης σημειώνει: «Φημολογείται, ακούγεται ότι και αυτή η χρονιά θα περάσει έτσι και η βιβλιοθήκη θα παραδωθεί Απρίλιο – Μάϊο. Δεδομένου ότι το ακαδημαϊκό έτος τελειώνει τον Σεπτέμβρη, θα κλείσουν δηλαδή δύο χρόνια χωρίς βιβλιοθήκη.
Έχουν γίνει κρούσεις στις πρυτανικές αρχές, να ενημερώσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά δεν έχουμε λάβει επίσημα και δημόσια απάντηση. Ενεργοποιηθήκαμε ως τμήμα ΙΑΚΑ (Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και ήρθαμε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον κ. Κουρέτα ο οποίος είναι και πανεπιστημιακός, για να συνδράμει και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Η Περιφέρεια μας απάντησε ότι είναι πρόθυμη να συνδράμει οικονομικά με ένα μεγάλο ποσό ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε την απάντηση των πρυτανικών αρχών».
Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης έχουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα έπρεπε να συνδράμει με έκτακτο κονδύλι, μετά από τέτοια καταστροφή.
Πηγή: rosa.gr