"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.4 C
Trikala

Δύο τινά συμβαίνουν ή η πόλη των Τρικάλων δεν είναι αρκετά έξυπνη ή οι άρχοντες-φύλακές της κοιμούνται.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μουσείο Των Διαχρονικών Εξαγγελιών

Δύο τινά συμβαίνουν ή η πόλη των Τρικάλων δεν είναι αρκετά έξυπνη ή  οι άρχοντες-φύλακές της κοιμούνται.

Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσεις τη σημερινή δημοτική αρχή των Τρικάλων, για αυτό το χάλι ενός πολυδιαφημιζόμενου έργου (των προεκλογικών αναμετρήσεων) που φέρει το όνομα: Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων.

Εδώ ισχύει η παροιμία: «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 χρόνια κοσκινίζει».

Ό,τι έγινε στο Άργος με την υπουργό πολιτισμού επαναλήφθηκε και στα Τρίκαλα με μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια, υποκλίσεις και παρατράγουδα, με υπουργό πολιτισμού που για μία ακόμη φορά πιάστηκε αδιάβαστη, μη παρακολουθώντας και γνωρίζοντας  την πορεία των έργων της.

Η υπουργός πολιτισμού, επισκεπτόμενη τα Τρίκαλα τον Φεβρουαρίου 2023 σε σύσκεψη της με αρμόδιους παράγοντες των Τρικάλων, βλέποντας προφανώς την  μέχρι τότε πορεία του έργου, υποσχόμενη, εκτίμησε ότι στις αρχές του 2024  θα ξεκινήσουνε οι εργασίες του Διαχρονικού Μουσείου Τρίκαλων.

Μάιος του 2025 η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από δύο χρόνια επισκεπτόμενη τα Τρίκαλα, διαπίστωσε, ιδίοις όμμασι, ακόμη χειρότερες εικόνες από εκείνες που είδε στο Άργος.

Πρόκειται για ένα εξαγγελλόμενο Διαχρονικό Μουσείο πόλης, εδώ και 15 χρόνια, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις διαχρονικές εξαγγελίες ίδρυσής του και τη διαχρονική διάσταση καταστροφής του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης των Τρικάλων, για το λόγο ότι ο οικισμός των Παλιών Τρικάλων από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, έχοντας άναρχη δόμηση και λαβυρινθώδη στενά σοκάκια είναι κτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη-κράτος Τρίκκη.

Μόλις χθες, ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου, δίπλα στον Μητροπολιτικό ναό είχε τα χάλια ενός σκουπιδότοπου και λόγω της επίσκεψης της Υπουργού ευπρεπίστηκε κάπως, αλλά η υπουργός πολιτισμού πήγε να δει τον χώρο των Διαχρονικών Εξαγγελιών του Τρικαλινού Μουσείου.

Επεξηγηματικά, στον οικισμό των Παλιών Τρικάλων είναι κτισμένοι 3 μητροπολιτικοί ναοί στη διάρκεια των χρόνων, από την εποχή της Σερβοκρατίας και άλλοι τόσοι Ναοί Αγίων και Παρεκκλήσια, επομένως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών να μη διαταραχθεί αυτό το στάτους κβο της περιοχής με την ανάδειξη αρχαίων θεοτήτων, ναών κι άλλων σημαντικών μνημείων της αρχαίας Τρίκκης.

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι  όλοι οι επιφανείς αρχαιολόγοι που τόλμησαν να κάνουν ανασκαφές μέσα στο αστικό ιστό του οικισμού των Παλιών Τρικάλων έφυγαν πριν ολοκληρώσουν το έργο τους, (χρόνια τώρα, από τις αρχές του 20ου αι.) και φεύγοντας πολύ γρήγορα οι ανασκαμμένοι χώροι σκεπάστηκαν και γίναν οικόπεδα προς πώληση και τα αρχαιολογικά ευρήματα θάφτηκαν σε κάποιες αποθήκες.

Όμως, εκτός από το ενδιαφέρον της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, υπάρχει έντονο και το ενδιαφέρον των Ιδιοκτητών γης, οικιών και των κατοίκων αυτής της ιδιαίτερης περιοχής του οικισμού των Παλιών Τρικάλων, για τη διατήρηση του στάτους κβο.

Αυτοί οι δυο παράγοντες ενδιαφέροντος και πίεσης, εξηγούν το λόγο των συνεχών και διαχρονικών αναβολών, παραμένοντας επί σχεδίου χάρτου μόνο, η εικόνα ενός Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων και επιπλέον εξηγεί την έλλειψη μιας Επιστημονικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα Τρίκαλα.

Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και όχι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων, υπακούει στη λογική ότι έτσι θα  μειωθεί ο χώρος προβολής των εκθεμάτων της αρχαίας Τρίκκης, πόλις του Ασκληπιού, προκειμένου να επιτευχθεί μια συναίνεση της πίεσης που δέχονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, βουλευτές και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού Μουσείου.

Ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, με μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα απογείωνε τα Τρίκαλα πολιτιστικά και οικονομικά, κάνοντάς της μια πόλη όχι μόνο έξυπνη αλλά και Οικουμενικών διαστάσεων, αναγνωρίζοντας οι κάτοικοί της, ότι η πόλη των Τρικάλων δεν ανήκει μόνο στους σημερινούς κατοίκους της, αλλά και σε κείνους που πριν από αυτούς έβαλαν τα θεμέλια της.

Ο Πολιτισμός μιας πόλις φαίνεται από το πόσο και πώς τιμά τους προγόνους της και η  εικόνα των χώρων των ανασκαφικών αρχαιολογικών μνημείων και των διαχρονικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τις αρχές του 20ου. μαρτυρά το αντίθετο.
Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει στο φως πράγματα, αλλά ανθρώπους και κοινωνίες και στην προκειμένη περίπτωση φέρνει στο φως την ιστορία της πόλης των Τρικάλων.

Βασίλης Πάνος

Υ.Γ.Η ΕΡΤ είναι «Εδώ και στο Πουθενά», παρουσίασε την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, αναφερόμενη στο εξαγγελλόμενο Διαχρονικό Μουσείο Τρίκαλων, με ευπρεπείς εικόνες από το Κουρσούμ Τζαμί.

Φωτο:, ) Το Μουσείο επί χάρτου

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν πρόκειται να γίνει κανένα μουσείο γιατί ολόκληρο το κτήριο είναι υπό κατάρρευση, ειδικά μετά από φωτιά που ξέσπασε εντός του πριν από λίγα χρόνια και φυσικά τις πλημμύρες του 2023 που κατέβασαν από τον λόφο λάσπες και πλήθος σκουπιδιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης