Eνα βήμα πριν την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα… Reviewed by Momizat on . Τα αμείλικτα ερωτήματα αλλά και οι τραγικές συνέπειες...   Του Δημήτρη Καπέλλα* 1 Η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα φέρει αλματώδη αύξηση των τιμών της ηλεκτρ Τα αμείλικτα ερωτήματα αλλά και οι τραγικές συνέπειες...   Του Δημήτρη Καπέλλα* 1 Η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα φέρει αλματώδη αύξηση των τιμών της ηλεκτρ Rating: 0

Eνα βήμα πριν την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα…

Eνα βήμα πριν την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα…

Τα αμείλικτα ερωτήματα αλλά και οι τραγικές συνέπειες…

 

Του Δημήτρη Καπέλλα*

kapellas1 Η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα φέρει αλματώδη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος , στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, δυστυχώς δεν λαμβάνονται υπόψη!

2 Η χώρα θα απολέσει ένα βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής σε σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης όπως την σημερινή, που η αναπτυξιακή πορεία είναι το ζητούμενο!

3 Παραδίδεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας στις ορέξεις των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων παραδίδοντας ουσιαστικά όχι την επιχείρηση αλλά την ίδια την ασφάλεια της χώρας στους κερδοσκόπους!

4 Παραδίνουν σε ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα εθνικό ορυκτό πλούτο της χώρας!

5 Παραδίνουν τα νερά των υδροηλεκτρικών, που όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι φυσικό μονοπώλιο και ανήκουν στην κοινωνία,, με καταστροφικά αποτελέσματα και προεκτάσεις στον αγροτικό κόσμο .

6 Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ιδιωτικοποίηση της ενέργειας φέρνει ανάπτυξη, το αντίθετο μάλιστα! Όπου το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε τα αποτελέσματα ήταν η εμφάνιση μονοπωλιακών καρτέλ!.

7 Η χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει οικονομικά απολύτως τίποτα από μια τέτοια κίνηση γιατί η χρηματιστηριακή αξία (ο πιο ακατάλληλος τρόπος πώλησης σε περίοδο κρίσης) είναι ήδη στο ναδίρ όπως και σε κάθε επιχείρηση της χώρας! αλλά και λιγοστά χρήματα να κερδίσει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη πώληση αυτά δεν θα κατευθυνθούν στην ελληνική οικονομία.

8 Ο αγοραστής δεν πρόκειται θα επενδύσει ούτε σε νέες μονάδες αλλά ούτε και σε εργατικό προσωπικό γιατί η άμεση κερδοφορία ήταν είναι και θα είναι πάντα η σημαία του ιδιωτικού κεφαλαίου! Προφανώς κάποιοι ξεχνούν πολύ εύκολα τα παραδείγματα της ENERGA και της HELLAS POWER.

9 Ποιος θα παρέχει ρεύμα στο μη διασυνδεδεμένο Νησιωτικό Σύστημα- Σύμπλεγμα;. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης «επενδυτής» που θα λειτουργεί με ζημία τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής με καύσιμο το πετρέλαιο; Η, μήπως σχεδιάζουν την διασύνδεση σ’ αυτά τα ευαίσθητα από εθνικής σκοπιάς νησιά, να τα τροφοδοτεί η γείτονος χώρα;;

10 Σε περίπτωση πλήρους ιδιωτικοποίησης, ποιος θα εγγυάται την χαμηλή τιμολόγηση σε αγρότες, πολυτέκνους, και γενικά τα ειδικά τιμολόγια σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών; Εκτός αν κάποιος νομίζει πως οι «επενδυτές» θα έχουν την ευαισθησία να ασκούν την κοινωνική πολιτική της χώρας!

11 Ας μας αναφέρουν οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων έστω και μια χώρα του κόσμου που η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας λειτούργησε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ! Για όλα τα παραπάνω , αυτό που ετοιμάζουν με μια απλή υπουργική απόφαση δεν ονομάζεται πώληση μιας επιχείρησης, αλλά ξεπούλημα μιας ολόκληρης χώρας!

ΥΓ Αν πουλώντας την ΕΡΤ εκποιούν την πολιτιστική κληρονομιά, αν περνώντας στο ΤΑΙΠΕΔ το σκοπευτήριο της Καισαριανής εκποιούν την Ιστορία, στην περίπτωση της ΔΕΗ εκποιούν την ίδια τη χώρα, την εθνική της υπόσταση και ασφάλεια. Η Ενεργειακή εξάρτηση είναι απώλεια εθνικής κυριαρχίας!

*Ο Δημήτρης Καπέλλας είναι Τεχνικός ΔΕΗ – Συνδικαλιστής
Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και υποψ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (2012)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή