"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7.7 C
Trikala

Eυθύνες για τον εκφυλισμό του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ματαίωση της προγραμματισμένης εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης των Αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων στις 24/5, κάτω από την πίεση και τις καταγγελίες πολλών αντιπροσώπων και σωματείων προς την διορισμένη μονοπαραταξιακή Διοίκηση της ΠΑΣΚΕ η οποία κάλεσε την Αστυνομία για να αποφύγει τα χειρότερα,(γεγονός που καταδικαζουμε απεριφραστα) αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ που παίζεται στο Εργατικό Κέντρο.

Η απουσία διαφάνειας στις εκλογικές διαδικασίες, η νόθευση μητρώων, οι διπλοψηφίες, τα σωματεία-φαντάσματα, η βιομηχανία παραγωγής αντιπροσώπων και η «φύτευση» ψηφοδελτίων στην κάλπη, αποτελεί χαρακτηριστικό των δυνάμεων που ευθύνονται για τον γενικότερο εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος .

Τρία  ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν  με την διαλυτική και εκφυλιστική κατάσταση να αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.

3 ολόκληρα χρόνια που η Διοίκησή του περιφέρονταν ανάμεσα στα δικαστήρια και στο κτίριο του ΕΚ, μακριά από τους εργαζόμενους  και τα προβλήματά τους, πράγμα που πρέπει να αποτελεί πανελλαδική πρωτιά. Η εμπλοκή και μόνο των δικαστηρίων στα εσωτερικά του εργατικού κινήματος αποτελεί μομφή για όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διοίκηση του Ε.Κ., και αυτό διότι, το μήνυμα που εκπέμπεται με μια τέτοια εξέλιξη είναι ότι, οι εργαζόμενοι είναι ανίκανοι από μόνοι τους να διαχειριστούν τα του οίκου τους και χρήζουν της υψηλής προστασίας και της παρέμβασης του κράτους και των δικαστηρίων.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι ανίκανοι. Ανίκανες είναι οι συγκεκριμένες δυνάμεις που οδήγησαν εκεί τα πράγματα.

Η ΔΑΚΕ φέρει την κύρια ευθύνη για τον εκφυλισμό διότι, σαν πρώτη δύναμη στην οποία ανήκε και ο Πρόεδρος του Ε.Κ, δεν ήταν ικανή να δώσει λύση στο πρόβλημα που εμφανίστηκε.

Πρέπει να της χρεωθεί το κόστος των βαρύτατων ευθυνών της για τη χρόνια απραξία, την γραφειοκρατικοποίηση και διάλυση του Ε.Κ που οδήγησε στην απαξίωσή του από τους εργαζόμενους και στην απομάκρυνσή τους από αυτό. Όπως επίσης πρέπει να της χρεωθεί και η δημιουργία και συντήρηση σωματείων-φαντασμάτων για την παραγωγή και μόνο, αντιπροσώπων.

Ανάλογες ευθύνες φέρει και η δεύτερη δύναμη, η ΑΣΚΕ-ΠΑΣΚΕ, η οποία συγκυβερνούσε για χρόνια με την ΔΑΚΕ στη Διοίκηση του Ε.Κ και στην οποία ανήκε ο Γραμματέας του Ε.Κ.

Πέραν της εμφάνισής της μόνο κάθε εκλογές και της απουσίας κάθε αγωνιστικής παρέμβασης ενδιάμεσα την εκλογών, ο ανταγωνισμός της με την ΔΑΚΕ για την συγκυβέρνηση ήταν το βασικό στοιχείο της όλο το προηγούμενο διάστημα.

Φέρει και αυτή ανάλογες με τη ΔΑΚΕ ευθύνες για τον εκφυλισμό, την απαξίωση και την κατάπτωση στην οποία έχει περιέλθει το Ε.Κ. Μαζί άλλωστε  ίδρυσαν διασπαστικά σωματεία  και σωματεία-φαντάσματα για την παραγωγή αντιπροσώπων.

Οι λόγοι που οι δυνάμεις αυτές προτίμησαν να διαλύσουν το ΕΚ παρά να δώσουν λύση, είναι το γεγονός ότι καποιοι εκλεγμένοι από αυτές τις παρατάξεις, στη Διοίκησή του, ελαχιστη εως μηδαμινη σχεση εχουν με την μεγάλη  πλειοψηφία της εργατικής τάξης η οποία αντιμετωπίζει τα μύρια όσα προβλήματα και χτυπήθηκε αλύπητα από τις μνημονιακές πολιτικές. Για αυτό και δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσει το ΕΚ παρά μόνο για τις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις.

Το ΠΑΜΕ έχει και αυτό τις ευθύνες του διότι δεν συνέβαλε ουσιαστικά στο να συγκροτηθεί σε σώμα η Διοίκηση του Ε.Κ και να έχει μια στοιχειώδη λειτουργία, παρουσία και παρέμβαση στους χώρους δουλειάς.

Από χρόνια τώρα το υπονόμευε με τις ξεχωριστές του συγκεντρώσεις. Η κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται το ΕΚ το βολεύει, διότι παρουσιάζεται αυτό, το ΠΑΜΕ, σαν η μόνη μαζική εργατική δύναμη που λειτουργεί και κάνει συγκεντρώσεις. Και με τον τρόπο αυτό αλιεύει θεατές και συμμετοχές στις παραταξιακές του συγκεντρώσεις και παρελάσεις, κυρίως στις πανελλαδικές απεργίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Έχει και αυτό ευθύνες για τον εκφυλισμό των εκλογικών διαδικασιών  διότι, για να μην ξεχνιόμαστε, σωματείο που ανήκει στη δύναμή του και υπογράφει τις καταγγελίες για το Εργατικό Κέντρο, έγινε πανελλαδικό παράδειγμα προς αποφυγή όταν η Δικαστικός που συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες ανακάλυψε νοθεία και κάλεσε την Αστυνομία η οποία πήρε την κάλπη και την πήγε στα Δικαστήρια.

Συνάδελφοι,

Στις εκλογές αυτές κρίνεται η ύπαρξη, ή μη, του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων με βάση αυτό το κριτήριο πρέπει να αποφασίσουν: χρειαζόμαστε ή όχι το Εργατικό Κέντρο σαν ένα μέσον για την συγκέντρωση και τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων; με ποιο μαγικό τρόπο θα δώσουν λύση οι ίδιες δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να το κάνουν τόσα χρόνια;

Θα ψηφίσετε ξανά τις παρατάξεις που ευθύνονται για την διάλυσή του ή θα δώσετε ψήφο και στήριξη στις δυνάμεις που με αρχές παλεύουν για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚ;

Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων-ανέργων

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είστε τουλάχιστον απαράδεκτοι….μιλάτε
  εσείς που κάνατε κοινό όταν μιλούσε ο Κόσσυβας(ΔΑΚΕ) και ο Μαντέλλας(ΠΑΣΚΕ) ,
  (γιατί αλλιώς θα είχε από κάτω ούτε 10 άτομα και φέρνατε εσείς και οι φίλοι σας άλλους 20-30 και γίνονταν συγκέντρωση)
  μ’ αυτό βοηθούσατε την ενότητα και το συντονισμό στο εργατικό κίνημα;
  εσείς που το μόνο σωματείο που συμμετέχετε είναι των ιδιωτικών υπαλλήλων και τα κάνατε μαντάρα;
  εσείς που στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων αποκλείσατε από το δικαίωμα της ψήφου νέους εργαζόμενους ; (που σας έφερναν καρτέλα ενσήμων απ το ΙΚΑ , αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο ώστε να βγάλουν βιβλιάριο) εσείς που η μόνη θέση ευθύνης που αναλάβατε ποτέ ήταν γραμματέας στο ΔΣ των ιδιωτικών υπαλλήλων και μετά από κάνα δυο μήνες παραιτηθήκατε;
  που ήσασταν στις τόσες συσκέψεις σωματείων για το συντονισμό της πάλης αν και σας καλούσαν;
  εσείς δεν είδατε τόσα χρόνια τις διαμαρτυρίες , τις ανακοινώσεις , συνεντεύξεις τύπου, συμβολικές καταλήψεις στο Εργατικό Κέντρο για να καταδικαστεί η κατάσταση; αυτά ήταν παραταξιακές παρελάσεις;
  βάζετε στο στόμα σας σωματεία που είχαν τόσες πρωτοβουλίες , που κρατούσαν ανοιχτό το εργατικό κέντρο , που οργάνωσαν δωρεάν φροντιστήρια για παιδιά ανέργων συναδέλφων, που οργάνωσαν απεργίες για τις συλλογικές συμβάσεις , που μπαίνουν στους χώρους δουλειάς και στηρίζουν τους συναδέλφους…….
  εσείς τι απ όλα αυτά κάνατε ; σε ποια γωνία ήσαστε κρυμμένοι;
  σ’ ένα σωματείο μπήκατε και παραιτηθήκατε μετά από δυο μήνες!!! γιατί κάνετε πάντα τις πιο τυχοδιωκτικές συνεργασίες που σκορπάνε με τη μία στον άνεμο…
  θα παλέψετε εσείς για την ενότητα; από που κι ως που;
  κι ύστερα σου λέει φταίει το ΠΑΜΕ ,πάντα λέτε ότι φταίει το ΠΑΜΕ
  μάλλον ο λόγος συνδικαλιστικής ύπαρξής σας είναι για να λέτε πάντα ότι φταίει το ΠΑΜΕ και να κάνετε αντι-ΠΑΜΕ πολιτική….ως εδώ και μη παρέκει …ότι του φανεί του καθένα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης