"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.4 C
Trikala

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά του κόσμου φωλιάζει στην Κάρλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Λίμνη Κάρλα , άλλοτε θλιβερό σύμβολο οικολογικής απώλειας και σήμερα υπόδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, συνεχίζει να εκπλήσσει.

Ένας από τους τελευταίους «επισκέπτες» της λίμνης πρόσφατός κάτοικός της είναι το πουλί Μελισσοφάγος (Merops apiaster). Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και χαρισματικά πουλιά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο Μελισοφάγος φέρει πλούσιο, εξωτικό φτέρωμα –συνδυασμός τιρκουάζ, χρυσοκίτρινου, καφέ και πράσινου– και χαρακτηριστική λεπτή σιλουέτα και δεν περνά απαρατήρητος. Είναι μεταναστευτικό είδος από την Αφρική και κάθε άνοιξη επισκέπτεται τη χώρα μας για να φωλιάσει στις παρυφές των ελληνικών υγροτόπων.

melisofagos1.jpg
Οι αμμώδεις όχθες και τα κάθετα πρανή που σχηματίζονται κατά τόπους προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για φώλιασμαthenewspaper.gr

Επιστροφή στη φύση

Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους και παρατηρητές άγριας ζωής, οι πληθυσμοί του Μελισσοφάγου στην περιοχή έχουν αυξηθεί αισθητά την τελευταία πενταετία, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στη λίμνη Κάρλα, μετά το μεγάλο έργο ανασύστασης.

Οι αμμώδεις όχθες και τα κάθετα πρανή που σχηματίζονται κατά τόπους προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα, ενώ η αφθονία εντόμων, όπως σφήκες, λιβελλούλες και φυσικά μέλισσες, εξασφαλίζει την τροφή του.

Ατραξιόν για φυσιολάτρες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μελισσοφάγος έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «αστέρα» για τους λάτρεις της φωτογραφίας φύσης καθώς κάθε χρόνο, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι κατακλύζουν την περιοχή, ελπίζοντας να απαθανατίσουν είτε το εντυπωσιακό πέταγμά του είτε την τελετουργική του συμπεριφορά στο ζευγάρωμα.

 

melisofagos2.jpg
Το είδος Merops apiaster προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσίαthenewspaper.gr

Η παρουσία του Μελισσοφάγου δεν αποτελεί απλώς βιολογική καταγραφή αλλά ένδειξη υγείας για το οικοσύστημα και παράλληλα απόδειξη ότι η φύση – όταν της δοθεί χώρος – επιστρέφει.

Οικολογική σημασία και ευθύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Η αύξηση των παρατηρήσεών του στη Θεσσαλία καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχόμενη φύλαξη, επιστημονική παρακολούθηση και αυστηρή τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης