Την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου, παρουσία εκπροσώπων βασικών φορέων.
Στο επίκεντρο της παρέμβασης βρέθηκε η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, όπως το φράγμα Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς, καθώς και η προοπτική μεταφοράς νερού προς τη Θεσσαλία. Όπως τονίστηκε, τα έργα αυτά – σε συνδυασμό με την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων (Σκοπιά, Πύλη, Μουζάκι, Αγιονέρι) και μικρότερων έργων ταμίευσης – αποτελούν «τη μόνη εγγύηση» για τη διατήρηση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Κοινό μέτωπο φορέων
Ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε τη σύμπλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Περιφέρειας, ΟΔΥΘ, ΕΔΥΘΕ και επιστημονικών οργανώσεων – κάνοντας λόγο για μια «κοινή και πιεστική στάση». Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και να αποκτήσει άμεση εικόνα των αναγκών.
Αυξανόμενοι κίνδυνοι: πλημμύρες και λειψυδρία
Στην επιστολή που εστάλη προς την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι η Θεσσαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενα φαινόμενα: από τη μία πλευρά επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και από την άλλη έντονη λειψυδρία και ξηρασία. Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Παρά την ύπαρξη θεσμικών εργαλείων, όπως τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ), η εφαρμογή τους καθυστερεί, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής.
Ανάγκη για στρατηγικές αποφάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα και στις εξαγγελίες για επανεκκίνηση των έργων του Αχελώου. Οι τοπικοί φορείς ζητούν να αποσαφηνιστεί άμεσα το πλαίσιο υλοποίησης, τόσο για τα υδροηλεκτρικά έργα όσο και για τις υποδομές μεταφοράς νερού.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για συνολική στρατηγική που θα συνδέει την αντιπλημμυρική προστασία με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Προτεραιότητα σε ώριμα έργα
Στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει την άμεση προώθηση έργων που διαθέτουν μελετητική ωριμότητα, όπως:
- τα φράγματα Νεοχωρίτη, Δελερίων και Αγιονερίου Ελασσόνας
- η βαρυτική διώρυγα Γυρτώνης – Κάρλας
Τα έργα αυτά, σύμφωνα με την Περιφέρεια, μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα, εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και οι απαραίτητες αρμοδιότητες.
Παρεμβάσεις φορέων
Ο Πρόεδρος του ΟΔΥΘ, Νικόλαος Δέρκας, εξέφρασε τη στήριξη του Οργανισμού στις προτάσεις της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι θα συμβάλει ενεργά στην υλοποίησή τους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νεοσύστατο φορέα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης επισήμανε ότι πλέον απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και συνεχής συνεργασία, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων έργων.
Τέλος, ο Δημήτρης Σοφολόγης προειδοποίησε για τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας, εάν δεν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματική παρακολούθηση των παρεμβάσεων.
Το διακύβευμα
Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις, το ζήτημα του νερού αποτελεί κομβικό παράγοντα για το μέλλον της Θεσσαλίας. Η λήψη άμεσων αποφάσεων και η επιτάχυνση των έργων κρίνονται απαραίτητες, ώστε η περιοχή να διασφαλίσει την αγροτική της παραγωγή και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.



