Από διεθνή διασυρμό έσωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Περιφερειάρχης και καθηγητής του τοπικού Ιδρύματος, Δημήτρης Κουρέτας, καθώς η Περιφέρεια κάλυψε οικονομικά τη συμμετοχή του ΠΘ σε δράση του διδακτορικού προγράμματος P.I.TH.OS με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων του Princeton, αλλά και των Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης, το πρόγραμμα P.I.TH.OS είναι ένα υψηλού επιπέδου διδακτορικό πρόγραμμα των πανεπιστημίων του Princeton, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας που διέπεται από ένα μνημόνιο συνεργασίας. Το Princeton καλύπτει κάθε Σεπτέμβριο όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στις ΗΠΑ των συμμετεχόντων υποψηφίων διδακτόρων και καθηγητών των τριών ιδρυμάτων για περίοδο μιας εβδομάδας.

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιωαννίνων στήριξαν, όπως σημειώνει, έμπρακτα τη διοργάνωση το 2022/23 και 2023/24, αντίστοιχα.
«Η νέα διοίκηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας φέτος, παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα μας εδώ και μήνες, αρνήθηκε να συνδράμει στη διοργάνωση του σκέλους που αναλογεί στο παν/μιο Θεσσαλίας ανά διετία (από 9-13/6), δηλ. να παραχωρήσει ένα πανεπιστημιακό λεωφορείο (!), και να καλύψει τα έξοδα της σίτισης των 15 συμμετεχόντων για πέντε ημέρες (περίπου 1.100 ευρώ)
Η επιστημονική ομάδα θα καταλύσει στο συνεδριακό κέντρο της Μονής Πάνου του πανεπιστημίου, αν και ενδέχεται να κληθούμε να πληρώσουμε στο παν/μιο και τη διαμονή μας σε αυτό…», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαζαράκης στην ανάρτησή του ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την καταλυτική παρέμβασή του και τη συνδρομή της Περιφέρειας για το κόστος της διοργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ειδικότερα στον Περιφερειάρχη Καθ. Δημήτρη Κουρέτα, που, μπροστά στο αδιέξοδο που μας οδήγησε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίχως δεύτερη σκέψη, επωμίστηκε το σύνολο του κόστους της διοργάνωσης αυτής και έτσι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν θα εκτεθεί. Η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση, η αριστεία, απαιτούν μια ελάχιστη συνεισφορά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όχι μόνο εξαγγελίες εντυπωσιασμού και στάση αδιαφορίας στα αιτήματα στήριξης τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών που όχι μόνο τιμούν το πανεπιστήμιο μας αλλά το προβάλλουν διεθνώς.
Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα, που έδωσε τη λύση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις υποχρεώσεις που αναλογούν στο πανεπιστήμιο! Την ομάδα PITHOS υποδέχθηκαν οι πρυτάνεις των εμπλεκόμενων πανεπιστημίων το 2023 και 2024. Φέτος η αδιαφορία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ελάχιστη στήριξη του προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στα τρία πανεπιστήμια προφανώς δεν επιτρέπει την πρόσκληση των πρυτανικών αρχών σε μια συμβολική αντίστοιχη ενέργεια».