Έτσι ήταν ο Παρθενώνας όταν δημιουργήθηκε
Η τρισδιάστατη αναπαράσταση που δημιουργήθηκε, χρησιμοποιεί πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και προηγμένες τεχνολογίες CGI.Ο Παρθενώνας παρουσιάζεται όπως ήταν στην ακμή του, το 432 π.κ.ε. μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ειδικότερα ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χουάν ντε Λάρα, (Juan de Lara), συνδύασε πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και CGI για να αναδημιουργήσει ψηφιακά τον αρχαίο ελληνικό τόπο προσκυνήματος, όπως εμφανιζόταν στους επισκέπτες που έφταναν στον ναό το 432 π.κ.ε.
Δημιούργησε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση του Παρθενώνα στην ακμή του. Μάλιστα, όπως φαίνεται, χρησιμοποιείται η ψηφιακή «μηχανή» Unreal Engine II, με την οποία «χτίζονται» μερικά από τα πιο σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια.
Το αποτέλεσμα προσφέρει μια εκπληκτική εικόνα ενός από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής περιόδου και αποτελεί πρότυπο για την ψηφιακή αναπαράσταση πολλών άλλων σημαντικών ιστορικών τοποθεσιών για ερευνητές, ιστορικούς και επισκέπτες μουσείων.
«Αν τα ερείπια του Παρθενώνα φαίνονται μεγαλοπρεπή ακόμη και 2.500 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, φανταστείτε πώς ήταν ο ναός στην ακμή της επιρροής του», αναφέρει το Popular Science.
Παρθενώνας: Το πολύπλοκο σύστημα φωτισμού
Τα ευρήματα αυτά απαντούν σε ερωτήματα που είχαν τεθεί ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Quatremère de Quincy υπέθεσε ότι το φως έμπαινε από ανοίγματα στη στέγη, ενώ ο Βρετανός αρχιτέκτονας James Fergusson αργότερα πρότεινε την ύπαρξη παραθύρων ψηλά. Η μελέτη του ντε Λάρα επιβεβαιώνει ότι και οι δύο είχαν εν μέρει δίκιο: τα ανοίγματα στη στέγη, οι εσωτερικές δεξαμενές νερού, τα ημιδιαφανή ταβάνια και τα λαμπερά υλικά συνέθεταν ένα πολύπλοκο σύστημα φωτισμού που αναδείκνυε το άγαλμα της Αθηνάς.
Η πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια όχι μόνο αναδεικνύει την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του Παρθενώνα, αλλά προσφέρει και ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από τη δύναμη της τεχνολογίας, το παγκόσμιο αυτό σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ζωντανεύει ξανά, επιτρέποντάς μας να το γνωρίσουμε όπως το έζησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι.
Πώς κατασκευάστηκε ο ναός
Η κατασκευή του κτηρίου, διαστάσεων 69 x 30 μέτρων, ολοκληρώθηκε το 438 π.κ.ε., αν και χρειάστηκαν άλλα έξι χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διακοσμήσεις και τα έργα τέχνης από τους τεχνίτες.
Αν και σήμερα σώζονται μόνο τμήματα του εξωτερικού κτηρίου, ιστορικές αναφορές περιγράφουν έναν αξιοθαύμαστο τόπο προσκυνήματος αφιερωμένο στην Αθηνά, θεά της σοφίας, της χειροτεχνίας και του πολέμου.
«Με βάση τα στοιχεία που κατάφερα να συγκεντρώσω, η οπτική εμπειρία κάθε ναού, καθώς και τα τελετουργικά που τελούνταν σε αυτόν, διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τη θεότητα που λατρευόταν, την προέλευση του λατρευτικού κινήματος και τη γεωγραφική θέση του ναού», εξήγησε ο ντε Λάρα σε συνέντευξή του στις 6 Μαΐου στο Cambridge Core.
«Ωστόσο, από τον 5ο αιώνα π.κ.ε. και καθώς προχωράμε στην ελληνιστική περίοδο, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στη συνειδητή σκηνοθεσία της θρησκευτικής εμπειρίας».
zougla.gr