Ο Ασπροπάρης στην αρχαία Αίγυπτο ηταν προστατευομενο είδος (από τα πρώτα στην ιστορία) και μάλιστα τον ονόμαζαν “Κοτόπουλο των Φαραώ”.
Επιπλέον η μορφή του εμφανιζόταν στα ιερογλυφικά και ήταν το σύμβολο του αντίστοιχου γράμματος “Α”.
O συμπολίτης Δημήτρης Βαβύλης εδώ και πολλά χρόνια έψαχνε να δει ένα καλό και ευδιάκριτο ιερογλυφικο Ασπροπάρη και επιτέλους το βρήκε σε μια σαρκοφαγο στο Βρετανικό Μουσείο.
Ήταν το ιερό πτηνό της Ίσιδος στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Η χρήση του ως συμβόλου της βασιλικής οικογένειας στον αιγυπτιακό πολιτισμό και η προστασία του με νόμο τού Φαραώ, έκανε το είδος τόσο κοινό στην Αίγυπτο.
Εδώ, στην περιοχή των Μετεώρων, το άλλοτε βασίλειο του Ασπροπάρη που φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό τους είδους, σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα ζευγάρι. Στην Ήπειρο, η θέα ακόμα και ενός Ασπροπάρη στον ουρανό αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, παρόλο που το «Κουκάλογο» της Ηπείρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική λαϊκή παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά. Στην περιοχή του Δάσους της Δαδιάς μόλις τέσσερα ζευγάρια Ασπροπάρη απομένουν, ο μεγαλύτερος σημερινός αναπαραγωγικός πληθυσμός του είδους στη χώρα.