Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), εκτίμησε και το 2025 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, αφού καταγράφηκαν με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το ίδιο, σε σχέση με πέρυσι, καλάθι αγαθών, ακριβότερα κατά 6,2% έως 6,3%, Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο “πασχαλινό εορταστικό καλάθι”/ “καλάθι του νοικοκυριού”.
“Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες διατηρούν την ανοδική τους πορεία αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. H σημαντική αύξηση του κόστους σε αρνί και κατσίκι αλλά και στο σοκολατένιο αυγό οφείλεται:
α) Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ανόδου των τιμών των ζωοτροφών κλπ εξόδων,
β) στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας “Daniel” στη Θεσσαλία,
γ) στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και
δ) στην αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών που προηγήθηκαν, έχουν συρρικνώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Η εν λόγω πτώση του εισοδήματος κατευθύνει αναγκαστικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας ουσιαστικά τους πόρους για την αγορά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια μάλιστα περίοδο που η αγορά διέρχεται σοβαρών αναταράξεων, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά” δήλωσε ο διοικητικός διευθυντής του ΙΝΕΜΥ Χ. Αράχωβας.
Παράλληλα, παρατίθενται αναλυτικοί πίνακες με τη σύγκριση του κόστους σε σχέση με πέρυσι, αλλά και για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων στα διάφορα σημεία πώλησης.


Διαβάστε επίσης:
Η επανάληψις και ειδικά η πολλαπλή, είναι η μήτηρ της μαθήσεως.
it’s the economy stupid 7 Νοεμβρίου 2024 στις 22:02 ΚΑΙ 13 Νοεμβρίου 2024 στις 10:02 ΚΑΙ 17 Δεκεμβρίου 2024 στις 21:29
Εσωτερική υποτίμηση εντός ΕΥΡΩ. Η Ελλάδα έγινε από το 80 και μετά , μη παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία με κρατισμό και μικροσκοπικές, ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις , που ζουν από τη φοροδιαφυγή.
Οπότε εντός ΕΥΡΩ η λύση ήταν εσωτερική υποτίμηση για να γίνει ανταγωνιστική. Εκτός ΕΥΡΩ , πάλι υποτίμηση θα γινόταν, αλλά με εξαθλίωση σε επίπεδα Βενεζουέλας.
Αν γίνουν μεταρρυθμίσεις όπως κάνουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κατά του κρατισμού , θα φτιάξει και η Ελλάδα.
ΥΓ. Καλό Πάσχα καθηγητά, κ. Stupid, αυτοί που δε θα πάρουν αρνί, θα είναι τουλάχιστον ενημερωμένοι…