"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Φουσκωμένοι λογαριασμοί

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ποδαρικό με αμείωτη ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται ότι θα κάνει και το νέο έτος, καθώς οι πιέσεις συνεχίζονται στη χονδρεμπορική αγορά, επιδρώντας άμεσα στα τιμολόγια, ενώ οι επιδοτήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Το τελευταίο εξάμηνο, με εξαίρεση μόνο τον Οκτώβριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρίσκεται σταθερά σε τριψήφιο νούμερο, πάνω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα και η οικιακή κιλοβατώρα εκκινεί από τα 14 λεπτά και εκτοξεύεται έως και πάνω από τα 20 λεπτά. Η απόσταση από τα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα παραμένει μεγάλη, με αύξηση σήμερα της κιλοβατώρας κατά τουλάχιστον 25%-30%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανατιμήσεις σε πάγια και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η παγίωση αυτή της ακρίβειας εμφανίζεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ ως η νέα κανονικότητα, ενώ η πτώση των τιμών που ευαγγελίζεται διά της πράσινης ανάπτυξης βρίσκεται πολύ μακριά.

Σταθερά υψηλό κόστος χονδρεμπορικής

Ο Δεκέμβριος, αν και η τελευταία εβδομάδα του ήταν πιο «ήπια» συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες, αναμένεται και πάλι να κλείσει σε επίπεδα κοντά στα 132 ευρώ/μεγαβατώρα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (μέση χονδρεμπορική τιμή 1-24/12). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στο β΄ εξάμηνο του έτους (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2024) είναι υψηλότερη ακόμη και από την αντίστοιχη του εξαμήνου 2023, όταν βρισκόμασταν στον απόηχο της κρίσης του αερίου, του μηχανισμού επιστροφής μέρους των υπερκερδών στη χονδρεμπορική και των μηνιαίων επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 122,8 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023) η μέση χονδρεμπορική τιμή βρισκόταν στα 107,12 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή φέτος καταγράφεται μια αύξηση ύψους σχεδόν 15%. Με τα σημερινά δεδομένα (132 ευρώ/μεγαβατώρα) η μέση χονδρεμπορική τιμή του φετινού Δεκεμβρίου είναι αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου του 2023 (102,20 ευρώ).

Ακριβή κιλοβατώρα

Με αυτό το αυξημένο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά, που μετακυλίεται στα τιμολόγια του επόμενου, η λιανική για τον Ιανουάριο 2025 δεν αναμένεται να αποσυμπιεστεί, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι το τέλος του μήνα, θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι ειδικά το πράσινο-ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο παραμένει η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, κατέγραψε τον τρέχοντα μήνα αυξήσεις έως και 62%, ενώ η τιμή της κιλοβατώρας κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 14 και 18,4 λεπτών.

Οσο για τις επιδοτήσεις του 1,15 λεπτού ανά κιλοβατώρα, αυτές είναι πραγματικά ψίχουλα για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι σε συνολικό λογαριασμό 126 ευρώ (με θέρμανση αποκλειστικά με ρεύμα) τον τρέχοντα μήνα η κρατική επιδότηση αντιστοιχεί σε 3 ευρώ… Και βέβαια έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δύο μήνες αυξημένων καταναλώσεων λόγω των υψηλότερων αναγκών για θέρμανση που δημιουργεί η χειμερινή περίοδος.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί

Ομως πλέον δεν είναι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας που διογκώνει συνολικά τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, αλλά και οι αυξήσεις σε πάγια και χρεώσεις δικτύων που έγιναν μόνιμες και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι τελευταίες. Περίπου 35% έως 40% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα αποτελείται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις με τάση αυξητική. Μόνο πέρυσι και μόνο από τη λειτουργία του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) το κόστος ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. το 2022 (περίπου +43%), κάτι που, σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης τιμών allazorevma, αντικατοπτρίζεται στη θηριώδη αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Όπως τονίζεται, ένας μέσος καταναλωτής με τριφασική παροχή πληρώνει 150 ευρώ τον χρόνο για το δίκτυο διανομής πριν καταναλώσει την πρώτη κιλοβατώρα, ενώ συνολικά η χρέωση για το δίκτυο διανομής (ενέργεια + ισχύς) έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο του 2023 από 80 σε 160 ευρώ τον χρόνο (για κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρες και συμφωνημένη ισχύ 25 KVA). Παράλληλα, αναφέρεται ότι η χρέωση δικτύου, που μετατράπηκε (από τον Μάιο του 2023) πρακτικά σε πάγια-ανεξάρτητη από την κατανάλωση, κατέστη αντίστροφα προοδευτική: Στον καταναλωτή των 2.500 κιλοβατωρών το δίκτυο στοιχίζει 6,4 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ στον καταναλωτή των 4.000 κιλοβατωρών στοιχίζει 4 λεπτά, περίπου 40% λιγότερο. Επιπλέον, τα πάγια έχουν εκτοξευτεί. Για παράδειγμα, στα πράσινα τιμολόγια από 3,5 ευρώ/μήνα τα πάγια έχουν ανέβει στα 5 ευρώ (+42,85%), ήτοι +18 ευρώ τον χρόνο, ενώ στα σταθερά μπλε τιμολόγια τα πάγια φτάνουν έως και τα 10 ευρώ τον μήνα.

Συσσώρευση χρεών

Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προσεγγίζουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, μια κατάσταση εκρηκτική και εν πολλοίς ενδεικτική της οικονομικής δυσχέρειας των καταναλωτών. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφορικά με το πλαίσιο αλλαγής προμηθευτή, κατά τρόπο που θα αποτρέπει αποτελεσματικά τη συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών, επιτρέποντας -υπό προϋποθέσεις που εναρμονίζονται με την κρίση του ΣτΕ- την άσκηση του δικαιώματος του παλαιού προμηθευτή να διεκδικήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές από πρώην πελάτες του, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, οι προμηθευτές αναφέρονται στην «ατελή υλοποίηση» και κυρίως στις μεγάλες καθυστερήσεις, με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, σημαντικού αριθμού εντολών απενεργοποίησης και δηλώσεων παύσης εκπροσώπησης μετρητών φορτίου. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣΠΕΝ μιλά για ασφυκτικές πιέσεις στον κλάδο της προμήθειας, αύξηση των τιμολογίων και δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των καταναλωτών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης εντός του ευρώ, για να μη γίνουμε …Βενεζουέλα. Σας τα είπε πολλάκις ο «τοπικός» οικονομολόγος (και όχι μόνο) κ. Stupid. Εάν δεν το θυμάστε:
    it’s the economy stupid 7 και 13 Νοεμβρίου 2024 στις 22:02
    Εσωτερική υποτίμηση εντός ΕΥΡΩ. Η Ελλάδα έγινε από το 80 και μετά , μη παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία με κρατισμό και μικροσκοπικές, ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις , που ζουν από τη φοροδιαφυγή.
    Οπότε εντός ΕΥΡΩ η λύση ήταν εσωτερική υποτίμηση για να γίνει ανταγωνιστική. Εκτός ΕΥΡΩ , πάλι υποτίμηση θα γινόταν, αλλά με εξαθλίωση σε επίπεδα Βενεζουέλας.
    Αν γίνουν μεταρρυθμίσεις όπως κάνουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κατά του κρατισμού , θα φτιάξει και η Ελλάδα.
    ΥΓ. Εδώ θα είμαστε ΟΛΟ το 2025, Γιαραμπή θέλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης