«Δεν είναι μόνο αριθμοί η υποχρέωση ενός υπουργείου και μιας κυβέρνησης, αλλά είναι πολιτική, σωστή στρατηγική, στόχευση, και ανθρωποκεντρισμός, σε σύμπνοια με το περιβάλλον για τη σωστή αγροτική πολιτική», επισήμανε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία από πλευράς Greenpeace, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή.
Έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της Θεσσαλίας, καθώς έχουν επισκεφθεί κλιμάκια της οργάνωσης, ολόκληρη την περιφέρεια και συνομιλώντας με αγρότες, αντιλήφθηκαν ότι τα προβλήματα και η καταστροφή της Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη… ξεκινήσει. Όπως εξήγησε ο στόχος δεν είναι να διατυπωθεί μια ακόμη καταστροφολογία, αλλά να δοθεί το στίγμα του επείγοντος, ότι η Θεσσαλία πρέπει να καταστεί το επίκεντρο της αναγέννησης και ανασυγκρότησης με πραγματικούς όρους ανθεκτικότητας και πραγματική προστασία της βιοποικιλότητας η οποία θα αποτελεί κλειδί στην προσαρμογή των αγροσυστημάτων στις κλιματικές συνθήκες.
«Να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα
ο άνθρωπος, το περιβάλλον και ο παραγωγός»
Θα πρέπει, σύμφωνα με την κ. Δανάλη, να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα ο άνθρωπος, το περιβάλλον και ο παραγωγός, πέρα από τις αποζημιώσεις που σαφώς είναι αναγκαίες για τον βιοπορισμό και είναι το πρώτο βήμα. Ωστόσο, το θέμα είναι τι γίνεται μετά από τη αποζημίωση. «Έχουμε μια περιοχή που είναι αγροτική πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία είναι θύμα της κλιματικής κρίσης και η οποία χρειάζεται πραγματική αναγέννηση μέσα από ένα άλλο αγροτικό μοντέλο.
Έχουμε κάνει από τον περασμένο Νοέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τους αρμόδιους, παρόλο που σε τακτά διαστήματα, τις αναφέρουμε ως προτάσεις για την υλοποίηση. Τα προβλήματα είναι αλληλένδετα, όπως αλληλένδετες είναι και οι λύσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί καταστρέψαμε τα οικοσυστήματα, αγνοήσαμε την ακαδημαϊκή κοινότητα που μας προετοίμαζε για την κλιματική αλλαγή και που θα γίνει κλιματική κρίση και στο τέλος κλιματική κατάρρευση, όμως, προλαβαίνουμε να αναχαιτίσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της και να προστατευτούμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα» υποστήριξε η κ. Δανάλη και παράθεσε κάποιους από τους άξονες της οργάνωσης.
Αλλαγή του μοντέλου
Οι προτάσεις της Greenpeace, που κατατέθηκαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2024, περιλάμβαναν 4 βασικές κατευθύνσεις για την επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών και συνολικά 10 άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές, και καταλήγουν στην ανάγκη για επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνονται αναλύσεις σε έδαφος και νερό σε κάθε παραγωγό, να γίνει καλλιέργεια ψυχανθών στην επόμενη φάση, καθώς αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους και είχε ζητηθεί να απαγορευτεί η μαζική και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων για να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας και οι εναπομείναντες οργανισμοί. Σύμφωνα με την κ. Δανάλη οι άξονες, όπου θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα της αγροτοδιατροφικής πολιτικής είναι συγκεκριμένοι και μίλησε για αγροκτήματα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία παράγεται τροφή με οικολογικές πρακτικές, δηλαδή με όσο γίνεται περισσότερο φυσικούς τρόπους προστασίας από έντομα και ασθένειες, με χλωρή λίπανση αντί για τοξικά χημικά λιπάσματα, που εισάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι τιμές αυτών των λιπασμάτων λόγω του πολέμου, έχουν εκτοξευτεί, κάτι που το βλέπει και ο καταναλωτής στην τσέπη του, ενώ δεν έχει ακουστεί κανένα μέτρο για τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές λιπασμάτων.
«Ακούσαμε εξαγγελίες για έργα που δεν μας πάνε
καθόλου μπροστά ως προς την κλιματική θωράκιση»
«Πρόσφατα στη ΔΕΘ, ακούσαμε εξαγγελίες για έργα που δεν μας πάνε καθόλου μπροστά ως προς την κλιματική θωράκιση και την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων, όπως στα τεράστιας κλίμακας θερμοκήπια που θα καλλιεργούν επενδυτές, οπωροκηπευτικά αποκλειστικά για εξαγωγή. Πρέπει να υπάρχουν εξαγωγές για να στηριχθεί η οικονομία, αλλά πρώτα πρέπει να παράγουμε τροφή» ανέφερε η Δανάλη, χαρακτηρίζοντας οπισθοδρομικό το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, από το οποίο δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο ουσιαστικό όφελος. Επίσης δεν ακούστηκε κάτι για τη μείωση της σπατάλης του νερού, για επενδύσεις και στροφή σε περισσότερο ξερικές καλλιέργειες που δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων εξαιτίας μια γεωργίας που δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο φιλοπεριβαλλοντικό.
Ριζική αλλαγή στο κτηνοτροφικό μοντέλο
Επιπλέον ένας ακόμη άξονας αφορά στη μελισσοκομία, όπου το 70% των καλλιεργειών που μας θρέφουν επικονιάζονται από τις μέλισσες, ωστόσο, οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας καταστράφηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνονται κάποια μέτρα για τη στήριξή τους, ώστε να προστατευτεί και η διατροφή του κόσμου. Χρειάζεται, όπως είπε, ριζική αλλαγή στο κτηνοτροφικό μοντέλο. Δηλαδή το θέμα είναι τι τρώνε τα ζώα, πώς εκτρέφονται, με τι προδιαγραφές, πώς προστατεύεται το ίδιο το ζώο και άλλα. Η κ. Δανάλη έκανε λόγο για εφικτές προτάσεις της Greenpeace, που μπορούν να υλοποιηθούν για να βοηθηθεί τόσο η Θεσσαλία, όσο και η υπόλοιπη χώρα. «Όταν υπάρχει τέτοια αδιαφορία η δική μας δεν βοηθάει, αλλά την ενισχύει την πολιτική αδιαφορία και πρέπει να συνδέσουμε τη γεωργία με την τροφή μας και να διεκδικήσουμε την τροφή που αξίζουμε» κατέληξε η κ. Δανάλη.
Όταν το μόνο μέλημα είναι να γίνουμε ένα βαγόνι, να πιαστουμε από το εκάστοτε “τρένο” για να μας πάει τι μπορεί να περιμένεις;
Η κυβέρνηση στο τρένο της Ευρώπης, η τοπική αυτοδιοίκηση στο τρένο της εκάστοτε κυβέρνησης, και ο καθένας μας όπου μπορούμε να βολευτούμε.
Αρκεί να μας σέρνουν, να μην κουραστούμε!!