"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

39.9 C
Trikala

H διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ως σημείο αναφοράς και διδαχής – του Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 ηταν η ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ , ενός πολιτικού φαινομένου που άλλαξε την πορεία της χώρας στη Μεταπολίτευση , βάζοντας την αποκλεισμένη μισή Ελλάδα , τους { μη προνομιούχους } σε διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Όλα αυτα έγιναν με την καθοδήγηση ενός μεγάλου ανθρώπου , του Αντρέα Παπανδρέου.

Ενός ηγέτη που μίλησε για πράγματα που δεν είχε τολμήσει κανείς άλλος να ακουμπήσει. Εθνική ανεξαρτησία , λαϊκή κυριαρχία , κοινωνική δικαιοσύνη , συμπυκνώνοντας σε αυτό το τρίπτυχο χρονια λαϊκά αιτήματα τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν ζητούμενο.


Γιατί αυτό που έκανε τον Αντρέα αξεπέραστο μεχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι λειτούργησε ριζοσπαστικά καθώς ενώ υπήρχε η πεπατημένη και σε επίπεδο κόμματος , και σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας και σε επίπεδο ρητορικής αυτός διάλεξε να μην την ακολουθήσει και να δημιουργήσει έναν πολιτικό φορέα εκ του μηδενός.


Σήμερα βέβαια υπάρχουν νέοι στόχοι , νέα μέσα πολιτικής , ριζικά διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.
Αφού λοιπόν πούμε τα συντροφικά χρόνια πολλά , έχουμε ένα πράγμα μόνο να μάθουμε. Πώς να είσαι ριζοσπαστικός για την εποχή σου και για τα δεδομένα της και όχι για τα δεδομένα μίας άλλης εποχής. Και σε αυτό να δώσουμε μορφή.

Επιβάλλεται να δυναμώσουμε μέσα από την πολιτική μας διαφοροποίηση , που αφορά στο πώς ξανά , ριζοσπαστικά μεν αλλα με ασφάλεια δε , θα διαμορφώσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα , αξιοποιώντας τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ως σημείο αναφοράς και διδαχής , για τα σωστά και τα λάθη μας στον δρόμο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας.
Άλλωστε γνωρίζετε κάποιο άλλο κόμμα που η γενέθλια μέρα του να εορτάζεται ως σημαντικό πολιτικό γεγονός όπως συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ?

Ανδρέας Παπανδρέου, Αμαλία Φλέμινγκ, Σύλβα Ακρίτα, Κώστας Σημίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης