H κοινωνία συνεχίζει να βοηθά τις δομές κατά της φτώχειας- Ομιλία Παπαστεργίου σε διημερίδα Reviewed by Momizat on . «Καλές πρακτικές και δομές σαν αυτή που λειτουργεί στον Δήμο Τρικκαίων εναντίον της Φτώχειας, διαγράφουν τις οποίες απαισιόδοξες σκέψεις και μας κάνουν να προσπ «Καλές πρακτικές και δομές σαν αυτή που λειτουργεί στον Δήμο Τρικκαίων εναντίον της Φτώχειας, διαγράφουν τις οποίες απαισιόδοξες σκέψεις και μας κάνουν να προσπ Rating: 0

H κοινωνία συνεχίζει να βοηθά τις δομές κατά της φτώχειας- Ομιλία Παπαστεργίου σε διημερίδα

pagkaki
«Καλές πρακτικές και δομές σαν αυτή που λειτουργεί στον Δήμο Τρικκαίων εναντίον της Φτώχειας, διαγράφουν τις οποίες απαισιόδοξες σκέψεις και μας κάνουν να προσπαθούμε όλο και περισσότερο, ειδικά όταν βλέπουμε την κοινωνία να αλληλεπιδρά και να συμμετέχει».

Με τη φράση ο Δήμαρχος Τρικκαίων περιέγραψε επί της ουσίας τα όσα συμπεράσματα εξάγονται καθημερινώς από τη λειτουργία στα Τρίκαλα, των δομών του προγράμματος Αντιμετώπισης της Φτώχειας».
domes-dimos
Ενός προγράμματος με την εξαίρετη άμεση επίβλεψη και λειτουργία από τη «Συνειρμός» αμκε, ήδη έει δώσει προοπτική, ουσία και βάσεις στην αντιμετώπιση πτυχών της κατάστασης στη χώρα μας.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και παρουσίασε εκτενώς σε πολυπληθές ακροατήριο, τα όσα συμβαίνουν στα Τρίκαλα από τις 16 του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε η λειτουργία του προγράμματος, με τον γενικό τίτλο «Συνεισφέρω».

Επρόκειτο για τη διημερίδα με τίτλο «Διαχέοντας τις Καλές Πρακτικές των Δήμων για την Εφαρμογή των Δημόσιων Πολιτικών», που υλοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη, από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, απευθυνόμενη σε Δημάρχους και στελέχη 115 Δήμων.
Ο κ. Παπαστεργίου αρχικώς παρουσίασε το όλο πρόγραμμα (προέκυψε μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας μέσω του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού: θεματικός άξονας 4). Αυτό περιλαμβάνει, ως γνωστόν,
– Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
– Δομή παροχής συσσιτίων
– Κοινωνικό Φαρμακείο (επέκταση δομής)
– Γραφείο Διαμεσολάβησης
– Κοινωνικό Παντοπωλείο (επέκταση δομής).
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε τα εξαιρετικά θετικά – τις καλές πρακτικές – του προγράμματος.
Αυτά συνοψίζονται σε
Α. Προσπάθεια που συνδυάζει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά.
1. Συνεργασία του Δήμου με ΑΜΚΕ
2. Συνεργασία του Δήμου με μονάδες υγείας
3. Συνεργασία του Δήμου σε καθημερινή βάση με τους πολίτες
4. Δημιουργία μια σημαντικής δομής χωρίς χρήματα, τουλάχιστον ως προς το στήσιμο της
koinoniko farmakeio

Β. Συνεργασία με την τοπική κοινωνία:
«Εκεί που ο “Καποδίστριας”… μας εγκατέλειψε, ήρθε η τοπική κοινωνία να μας καλύψει με κλινοσκεπάσματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα είδη καθημερινότητας. Ο Δήμος φυσικά ανέλαβε όλες τις επισκευές και διασκευές στους χώρους, με δικά του συνεργεία και υλικά».
Γ. Εθελοντική συνεισφορά των τρικαλινών:
1. «Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση. Τόσο από πλευράς προσφοράς, όσο και από πλευράς ζήτησης.
Και εάν η ζήτηση μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω των ημερών, αυτό που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν η προσφορά, αφού τα γεύματα καθημερινά καλύπτονται από φορείς της πόλης».
2. «Η κοινωνία συνέχισε να βοηθά και να στηρίζει. Ιδιώτες, εστιατόρια και ταβέρνες, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και οι παιδικοί μας σταθμοί φροντίζουν να δίνουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού έτσι ώστε οι ωφελούμενοι μας, μεσημέρι και βράδυ, να έχουν ένα πιάτο φαγητό».
3. «Σημαντικές προσφορές δεχτήκαμε και στο κοινωνικό φαρμακείο. Τέτοιες που πρόσφατα ολοκληρώσαμε την κατασκευή μιας κοινής διαδικτυακής βάσης δεδομένων, μέσω της οποίας τα κοινωνικά φαρμακεία και άλλων περιοχών θα μπορούν να ανταλλάσσουν φάρμακα που ίσως περισσεύουν».
koinoniko pantopoleio
Δ. Πρωτοβουλίες και δράσεις στα Τρίκαλα
«Ο ξενώνας των αστέγων ξεκίνησε ως ξενώνας ημερήσιας φροντίδας.
Προς τα τέλη Δεκέμβρη, όταν το κρύο στη Θεσσαλία έδειξε τα δόντια του, σκεφτήκαμε να επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας και το βράδυ για να φιλοξενήσουμε στον ξενώνα μας τους θεωρητικά λίγους…1-2 άστεγους του Δήμου μας.
Τι είδαμε; Πόσο λίγο ξέρουμε το τι γίνεται στη διπλανή μας πόρτα, πόσες ανάγκες δεν έχουμε ακόμη χαρτογραφήσει…
Μέσα σε λίγες μέρες στον ξενώνα μας βρεθήκαμε να φιλοξενούμε πάνω από 10 συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν στέγη είτε δεν είχαν ρεύμα και θέρμανση σε αυτή».
Ε. Οι αριθμοί λένε ενίοτε την αλήθεια:
«Οι ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι νούμερα, και δεν θέλω να σταθώ σε αυτά. Τελείως επιγραμματικά θα σας πω ότι
· Οι μερίδες φαγητού που δώσαμε τον τελευταίο μήνα ξεπερνούν τις 3.500
· Οι ωφελούμενοι στον ξενώνα ημερήσιας φροντίδας φτάνουν τους 100 κάθε ημέρα
· Τα φάρμακα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα ξεπερνούν σε αξία τα 25.000 ευρώ».
Στ. Η κοινωνία στηρίζει, ο Δήμος προχωρά, η αγάπη ενισχύει
Ο κ. Παπαστεργίου έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας:
«Τελικά ειλικρινά δεν ξέρω αν ως καλή πρακτική μπορεί να εκληφθεί ο ξενώνας μας ή μήπως η ίδια κοινωνία η οποία ανέπτυξε άμεσα μηχανισμούς συνοχής, καλύπτοντας ανάγκες που δεν μπορούσαμε να καλύψουμε εμείς…
Γιατί τελικά η καλύτερη πρακτική είναι η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνουμε!».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή