"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27.5 C
Trikala

H Παναγιώτα Δριτσέλη για την τουριστική ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Dritseli
Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια σειρά από ριζοσπαστικές παρεμβάσεις σε καίριους παραγωγικούς τομείς. Ο τουρισμός αποτελεί ένα τέτοιο τομέα, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και με μεγάλες προοπτικές ανόρθωσης της οικονομίας της περιφέρειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί, στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλαγής του τουριστικού μοντέλου, με εστίαση στην δημιουργία μιας τουριστικής οικονομίας με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Στόχος είναι το τουριστικό προϊόν να λειτουργεί ευεργετικά για τις τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της απασχόλησης στην περιφέρεια και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την σταθερή αναβάθμιση των οικονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής επαρχίας. Σε αντίθεση με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και του all inclusive, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των τοπικών τουριστικών δυνατοτήτων, στην προστασία της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχείρησης και στην διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών πόρων κάθε τόπου.

00000000000000000000000000000000000000
Σε ότι αφορά το Νομό Τρικάλων, τεράστιες τουριστικές δυνατότητες παραμένουν ακόμα ανεκμετάλλευτες. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ο Νομός μας αποτελεί σημαντικό προορισμό διέλευσης τουριστών, εντούτοις, μόνο ένας στους δύο τουρίστες που επισκέπτεται την περιοχή μας διανυκτερεύει σε κάποιο κατάλυμα. Έτσι, ο Νομός Τρικάλων παρουσιάζει διαχρονικά χαμηλή πληρότητα κλινών, παρά την παγκόσμια εμβέλεια των Μετεώρων και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, απαιτείται η εφαρμογή ενός εναλλακτικού προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός πακέτου στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, ιδιαίτερα για τις μικρές και τις μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.
Άμεσες ενέργειες, στο πλαίσιο αυτό, αποτελούν αφενός, η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου και αφετέρου, η ισχυροποίηση των τοπικών υποδομών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνδυάζοντας φυσικό περιβάλλον, αναψυχή, πολιτισμό και αθλητική δραστηριότητα. Αναφορικά με το φορολογικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την μικρή τουριστική επιχείρηση μέσω της επαναφοράς του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ, με την παράλληλη εφαρμογή μιας δίκαιης και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για υψηλότερα τουριστικά εισοδήματα. Δεύτερο βήμα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα τουριστικά καταλύματα και η ταυτόχρονη διατήρησή τους στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Η ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουριστικού προϊόντος πλήττεται από την υπερφορολόγηση, η οποία ζημιώνει σημαντικά και το συνολικό ακαθάριστο τουριστικό προϊόν της χώρας. Μέσα σε ένα λιγότερο ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο, η μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση των Τρικάλων και της Καλαμπάκας θα μπορέσει να αναπτυχθεί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία και σταθερή ροή εσόδων για την οικονομία του Νομού.

00000000000000000000000000000000000000000000000
Συγχρόνως, με την εφαρμογή μιας φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό, ο τουρισμός στο Νομό Τρικάλων μπορεί να ενισχυθεί και με την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η παγκόσμιας εμβέλειας ακτινοβολία των Μετεώρων, το μοναδικό φυσικό κάλλος των ορεινών περιοχών του Νομού, αλλά και η προβολή της ίδιας της πόλης των Τρικάλων, μπορούν να συνδεθούν με εναλλακτικές ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη υποδομών για χειμερινά σπορ, με την αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, με τον τοπικό παραδοσιακό τρόπο ζωής ή με την αγροτική δραστηριότητα.
Σε αυτή τη προσπάθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με την παροχή συγκεκριμένων αναπτυξιακών κινήτρων σε όλες τις τουριστικές περιοχές του Νομού Τρικάλων. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει την δημιουργία συνεργασιών με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής μας και για την εφαρμογή ενός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Παναγιώτα Δριτσέλη
Υποψήφια Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης