Οι ανεμογεννήτριες, ειδικά στην Ελλάδα, μονόπαντα και καταιγιστικά, παρουσιάστηκαν περίπου ως η απόλυτη λύση για τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη… Σήμερα όσοι πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τη χώρα, οδηγώντας την όχι σε πράσινο… παράδεισο, αλλά σε μια κόλαση τσιμέντου, είναι μάλλον η πλειοψηφία. Οι αδυναμίες που είχε η μονοσήμαντη και ετεροβαρής έμπνευση για τις ανεμογεννήτριες είναι πλέον ορατές και οι επιπτώσεις που προκαλούν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από αισθητές. Βασική αιτία η απουσία στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού και η αδηφαγία για κέρδη, που απλά βαφτίζεται πράσινη.
Θα τα γεμίσουν όλα!
Όταν θα έχουν γεμίσει όλη τη χώρα με… ανεμογεννήτριες σε κάμπους, βουνοκορφές, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες (φιλοδοξούν να φτάσουν τις 50.000, εκτός εάν πέσει ο ρυθμός τα επόμενα χρόνια και σταματήσουν στις 25.000), τι θα έχουμε πρακτικά; Θα έχουν σκαφτεί και αποψιλωθεί γύρω στο 1 με 1,5 εκατομμύριο στρέμματα φυσικής βλάστησης (θαμνώδους ή δενδρώδους) όσο περίπου ένας μεσαίου μεγέθους νομός της Ελλάδος, για γήπεδα εγκατάστασης, διανοίξεις δρόμων, για γήπεδα πυλώνων μεταφοράς ρεύματος, για σταθμούς, για εργοτάξια. Αν υποθέσουμε ότι μια μέση έως μικρή ανεμογεννήτρια παραγωγής 1,5 MW ζυγίζει γύρω στους 165 τόνους, πρακτικά το ελληνικό φυσικό οικοσύστημα θα δεχτεί ένα “ξένο” υλικό της τάξεως των 8,5 περίπου εκατομμυρίων τόνων (μέταλλα, συνθετικές ύλες, κ.λπ.), σκορπισμένα στα ελληνικά τοπία και το πιθανότερο αμάζευτα. Προσθέστε εδώ ότι υπάρχουν και μεγαλύτερες των 267 τόνων, και των 334 τόνων (Siemens Gamesa, κ.ά.). Εδώ ενδεικτικά και συντηρητικά πήραμε τη μικρότερη του 1,5 MW.
Αλλοιώνουν τα πάντα
Θα αλλοιώσουν το μεγαλύτερο μήκος των κορυφών και οροσειρών που συνθέτουν τα 350 κύρια βουνά της χώρας από 900 μέτρα υψόμετρο και άνω, εκ των οποίων το 10% βρίσκεται στη νησιωτική χώρα, χωρίς να υπολογίσουμε τα υψόμετρα κάτω των 900 μέτρων, τα οποία σε αριθμό πιθανόν να υπερβαίνουν τις κορυφές και τις οροσειρές στα μεγαλύτερα υψόμετρα, τα φυσικά τοπία και παραγωγική γη κάμπων, λίμνες, ποτάμια, υγροβιότοποι κ.λπ.
Και άλλα δεδομένα
Μια ανεμογεννήτρια θα χρειαστεί θεμελίωση σε τσιμεντένια βάση των 500-900 κυβικών μέτρων μπετόν ανάλογα με το μέγεθός της. Υποθετικά εάν λάβουμε ως πολλαπλασιαστή τα 500 κυβικά για 50.000 ανεμογεννήτριες θα πέσουν στην ελληνική “παρθένα” ύπαιθρο γύρω στα 25 εκατομμύρια κυβικά μπετόν οπλισμένου ή στην καλύτερη περίπτωση των 25.000 ανεμογεννητριών θα πέσουν 12,5 εκατομμύρια κυβικά μπετόν. Το οπλισμένο σκυρόδεμα θεμελίωσης υπολογίζεται στους 1.250 έως 2.250 τόνους ανά ανεμογεννήτρια. Έτσι, αν ο στόχος είναι 50.000 ανεμογεννήτριες, θα πέσουν στη ελληνική ύπαιθρο κοντά στα 62,5 εκατομμύρια τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα έως και 112,5 εκατομμύρια τόνοι, και τα μισά για 25.000 ανεμογεννήτριες.
Όλο αυτό το τσιμέντο θα παραμείνει στο έδαφος μόνιμα και αιωνίως. Έχει ζωή περίπου 7 εκατομμύρια έτη. Αυτά μόνο για το ζήτημα των αποψιλώσεων, των τερατωδών εκσκαφών και τσιμεντώσεων και των μελλοντικών αμάζευτων σκουπιδιών στην ελληνική φύση.
Η “πράσινη” βαρβαρότητα
Αυτή η πρωτοφανής βαρβαρότητα που βαφτίζεται “πράσινη μετάβαση” καταργεί τη μορφολογία και το ανάγλυφο της χώρας, μηδενίζει το κάλλος του φυσικού της χώρου και ασχημαίνει τη χώρα, διαβρώνει τα βουνά της, της αλλάζει τα μικροκλίματα και προσθετικά πολλά κλίματα ολόκληρων περιφερειών, συμβάλλει στην ανομβρία, στην ξηρασία και στην ερήμωση της υπαίθρου από ανθρώπους και αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τροποποιεί τη διασπορά και την επιβίωση σπάνιων οικοσυστημάτων εθνικής και διεθνούς σημασίας… και κανένας δε διαμαρτύρεται. Όλοι μας άφωνοι θεατές στο κέρδος ολίγων ανάλγητων, που θα αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο της χώρας, έτσι, χωρίς καν ένα στρατηγικό σχεδιασμό χωροταξικά, ενώ δεν είναι λίγοι οι απαίδευτοι και οι ηλίθιοι που χειροκροτούν. Κι όλα αυτά με μέσο όρο 20-25 χρόνια ζωής των ανεμογεννητριών… Μετά; Μετά δεν ξέρουμε πού θα τις “θάψουμε”. Προφανώς οι περισσότερες θα αφεθούν στην τύχη τους ανά περιοχή. Το κόστος περισυλλογής τους ως απόβλητα είναι κυριολεκτικά ασύμφορο.
Α, και με όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, βαθιά το χέρι στην τσέπη μας για τους λογαριασμούς ρεύματος και τα πράσινα χρηματιστήρια ρεύματος. Neakriti.gr
Ανεμογεννήτριες δε θέτε, φωτοβολταϊκά δε θέτε, φράγματα δε θέτε, ρεύμα όμως θέτε.
Ελπίζω αυτή τη φορά να πρόλαβα τον ηλίθιο των ΣΧΟΛΙΩΝ.
Είχαμε πολύ φθηνό ρεύμα από τον λιγνίτη, τώρα τόν λιγνίτη τον κάνουμε εξαγωγή και πληρώνουμε το τριπλάσιο ρεύμα για να γίνουμε η μπαταρία τής Ευρώπης όπως λέει ο Μητσοτάκης και να περνάει μίζες από την SIEMENS και γεμίζει την χώρα μας με αυτά τα τέρατα.
Ας τη βαφτίσουν και Πελοπίδα. Δικό τους παιδί είναι, του δίνουν όποιο όνομα θέλουν.
Το κακό είναι ότι τα έξοδα της βάφτισης και της ανατροφής του παιδιού τα φορτώνουν σε εμάς.
Τι κόλλημα έχεις φάει με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας?Μια χαρά είναι και οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά…
Για τη βαρβαρότητα των ρύπων των ορυκτών καυσίμων και των πυρηνικών αποβλήτων τσιμουδια…
Νάτος, νάτος ο …Υπουργός!!!
ΑΠΕ, που ήσουν εσύ ρε παιδί, τις δεκαετίες 50-60-70-80-90-2000-10-20;
Που ήσουν επί Τσίπρα; Τώρα γεννήθηκες;
Δεν υπήρχε τότε κύριε ΑΠΕ* το γραφείο του νέου Υπουργού για να μαζεύει τους ανίκανους για εργασία στην αγορά. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Δυστυχως διαχρονικα η βλακεια ειναι ανικητη. Οι ηλιθιοι ειναι ικανοι να φανε πρασινο σανο μεχρι σκασμου.
Ψάξτε στο διαδίκτυο να δείτε πόσο μολύνουνε οι ανεμογεννήτριες μόνο και μόνο με την περιστροφή τους (αφήνοντας Χημικά στον αέρα)
Ψάξτε να δείτε νεκροταφεία ανεμογεννητριών μετά το πέρας της χρηστικότητας τους (ήτοι ~25χρόνια) πόσο θα μολύνουνε το υπέδαφος και τον ιδροφόρο ορίζοντα.
Υποθηκεύουμε τις ζωές των παιδιών μας.
Όλοι οι ψεκ τα ίδια posts διαβάζουν στα social media και είναι μετά επιστήμονες του διαδικτύου!
Καραμήτρο, η ευρυμάθεια είναι αποκλειστικά δική σου ιδιότητα.
Για πες μας μετα τα 25 χρονια τι θα κανουν ολες αυτες τις τεραστιες Ανεμογεννητριες? Αυτα τα λογικα προβλήματα που αναφερει το αρθρο?
Ποιο περιβάλλον λοιπον και πρασινα αλογα
Πρεπει να εισαι ηλιθ1ος αν δεν καταλαβαίνεις οτι μόνο το χρημα μετραει γι αυτους
“Την ολοκλήρωση του πρώτου έργου ανανέωσης (Repowering) αιολικών πάρκων σε 9 νησιά του Αιγαίου, επενδυτικού κόστους περί τα 30 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το 2022 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε ειδική εκδήλωση.”
Εδώ παρακολουθούμε το ΣΧΟΛΙΟ με ψευδώνυμο Repowering (αρ, ψευδ. 3) που αντιγράφει κανονικότατα από το The power game. Ότι διαβάσει και συμφέρει την κυβέρνηση του Κούλη, μας το πασάρει. Σου λέει, να κρατήσουμε τουλάχιστον τους ηλίθιους, που είναι και πολλοί.
ΥΓ. ΣΧΟΛΙΟ, ού-ού. Repowering και απίδια (αχλάδια) Καλαβρέζικα.
Ρε Καραμήτρο, για εξήγησε μας, γιατί γέμισε ΨΕΚ ο κόσμος όλος;
Για ρώτα τον Μακρόν, για ρώτα τον Σολτς, αυτοί έχουν καταλάβει τι συμβαίνει;
Και ο Τραμπ που μπορεί να βγει πρόεδρος, που το βάζεις κι αυτό;
Αφού με τον ήλιο τα βάζετε, με τον ήλιο τα βγάζετε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Μήπως είναι στραβός ο γιαλός;
Καραμήτρος, ΑΠΕ, οικολόγοι αλά κάρτ, ΨΕΚ, (παίζει να είναι ο ίδιος Μνησίκακε) δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι όλα όσα γράφονται στο άρθρο αυτό, όπως καί σε όσα μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί είναι γεγονότα καί τεκμηριωμένες απόψεις. Δεν είναι ιδεολογικά κατασκευάσματα. Ιδεολογικό κατασκεύασμα είναι η απάτη της “πράσινης μετάβασης” γιά να γίνει η μεγάλη, καταστροφική μπίζνα των αιολικών κυρίως. Ετσι αντί γιά αντεπιχειρήματα, αυτό πού εμμονικά καί μονότονα επαναλαμβάνουν είναι το “ψεκ”. Θυμίζουν εκείνα τα κουκλάκια – σκυλιά στο ταμπλό των λεωφορείων τού ΚΤΕΛ πού κουνούσαν μονότονα το κεφάλι τους. ΓΑΒ-ΓΑΒ-ΓΑΒ.
Ο εμμονικός για εμμονές. O κόσμος αλλάζει παντού, αλλά οι ψεκ είναι ίδιοι παντού, η ίδια ακροδεξιά και ακροαριστερά σε μια παράδοξη συμμαχία αντισυστημικών, με τα ίδια copy-paste και μετά τους φταίνει όσοι τους δείχνουν το λάθος δρόμο.
Copy-paste πολιτική ανάλυση, ψωνισμένη από τα πανέρια της φιλελέδικης λαϊκής, αλλά επί της ουσίας η μπάλα στην κερκίδα. Ευτυχώς ο κόσμος αλλάζει.
Μια χαρά θα μαζέψει τους ψήφους σας (και την κομματική επιχορήγηση) ο καραφλός με τα φάρμακα για φαλάκρα , η υπάλληλος του Πούτιν στην ευρωβουλή, ο χρεωκοπημένος εργολάβος, ο ψεκασμένος καθηγητής φαρμακολογίας, οι θεούσοι που έφτιαξαν κόμμα και τόσοι άλλοι που κάνουν μπίζνες με εσάς τους ψεκ.
Είστε υπέρ της ανεμογεννητριες Είστε υπέρ της ανωμαλίας σας Είστε υπέρ της καταστροφής της Ελλάδας συγχαρητήρια
Εγώ έχω μάθει από τους γερους ΜΟΥ ΦΩΝΉ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ.Δεν καταλαβαίνω την ανεκτικοτητα του λαού μας.Ανεμογεννητριες αβέρτα λαθρομετανάστες αφρικανους τουρκους στο Αιγαίο. Ξεχνάμε την Κύπρο. Μόλις χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και το Αιγαίο.Τι ψηφίζουμε
Δεν βάζετε το θέμα σε σωστή βάση
Δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο
Πιο συγκεκριμένα οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται και είναι απαραίτητες για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Σωστά εγκαταστάθηκαν σε ορεινές νησιωτικές περιοχές και ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές που δεν υπάρχουν δάση. Η χώρα με αυτήν την εγκατάσταση κάλυψε 100% τις ανάγκες της σε ΑΠΕ από τον άνεμο. Από εκεί και πέρα κάθε εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές που υπάρχουν παρθένα δάση γίνεται για το κέρδος και για να παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε άλλες χώρες.
Δεν επαρκούν όσες ΑΠΕ έχουμε διότι ο εξηλεκτρισμός θα αυξηθεί και επιπλέον λόγω τις στοχαστικότητας των ΑΠΕ, χρειάζονται διαφορετικές τοποθεσίες και υποδομές αποθήκευσης και διασύνδεσης.
Το δυναμικό της Ελλάδας είναι στα βουνά, στα νησιά και στο πέλαγος, οπότε εκεί μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες και δεν βλάπτουν, σε σχέση με το όφελος. Είναι δε οι πιο αποδοτικές από τις ΑΠΕ