"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26 C
Trikala

Η «Βλαχόστρατα» και το γεφύρι Χατζηπέτρου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με τον όρο «Βλαχόστρατα» αποκαλείται τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο μονοπατιών και καλντεριμιών που συνέδεε τα ορεινά χωριά του Ασπροπόταμου, αλλά και της Ηπείρου, με τα πεδινά των Τρικάλων. Το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της βρίσκεται «κάτω» από το Νεραϊδοχώρι και περνάει δίπλα από το πέτρινο γεφύρι Χατζηπέτρου.
Μπορεί να είναι εικόνα φύση
Για αιώνες, πριν την κατασκευή του σύγχρονου οδικού δικτύου, η ζωτικής σημασίας επικοινωνία των χωριών της Πίνδου και ειδικότερα του Ασπροπόταμου με τον «έξω κόσμο», γινόταν μέσω ταπεινών μονοπατιών και περίτεχνων καλντεριμιών. Μέσα από αυτές τις διαδρομές μετακινούνταν οι νομαδικοί πληθυσμοί των Βλάχων του Ασπροποτάμου, δυο φορές τον χρόνο, ενώ αυτά τα μονοπάτια ήταν οι εμπορικοί δρόμοι που ακολουθούσαν τα καραβάνια των κυρατζήδων.
Μπορεί να είναι εικόνα καλυμμένη γέφυρα
Η «χάραξη» αυτών των διαδρομών έπρεπε να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και «προδιαγραφές»: να είναι οι συντομότερες, βατές για όλους και με τις μικρότερες δυνατές υψομετρικές διαφορές. Δυστυχώς στις μέρες μας τα μεγαλύτερα τμήματα αυτών των μονοπατιών έχουν καταρρεύσει ή έχουν καλυφθεί από πυκνή βλάστηση, ενώ σε πολλά τμήματα πάνω στα «χνάρια» τους περνάνε οι σύγχρονοι δρόμοι.
«Βλαχόστρατα» ή «Σκάλα Βετερνίκ»
Μπορεί να είναι εικόνα φύση
Στην περίπτωση του Ασπροπόταμου αυτά τα μονοπάτια ξεκινούσαν από τις πλαγιές του Λάκμου (ή «Περιστέρι») και της Κακαρδίτσας και κατέληγαν στην Πύλη και από εκεί στον κάμπο των Τρικάλων. Σε καλή κατάσταση σώζεται τμήμα της Βλαχόστρατας κοντά στο χωριό Χαλίκι, κατασκευασμένο από τον Μιχαλάκη Φίλο, αλλά το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα του βρίσκεται «κάτω» από το Νεραϊδοχώρι (παλιά ονομασία «Βετερνίκ» ή «Βετερνίκο»), πολύ κοντά στο πέτρινο γεφύρι Χατζηπέτρου.
Ξεκινώντας από το γεφύρι, μια σχετικά εύκολη πεζοπορία πάνω στη «Σκάλα Βετερνίκ», θα σας οδηγήσει μετά από περίπου μία ώρα στη βρύση «Φτελιά» (γνωστή και ως «Βρύση Σουλεϊμάν»), όπου θα ξεδιψάσετε και θα βρείτε έναν ωραίο χώρο για πικνίκ.
Το γεφύρι Χατζηπέτρου
Το γεφύρι Χατζηπέτρου (γνωστό στους ντόπιους και ως «Γεφύρι Σμίξης») πήρε το όνομα του, όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια, από τον «χορηγό» του, τον αρχιτσέλιγκα Γεώργιο Χατζηπέτρο. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, πιθανότατα γύρω στο 1750. Είναι ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι που γεφυρώνει το Περτουλιώτικο ρέμα. Έχει συνολικό μήκος 30,5 μέτρα, ύψος περίπου 8 μέτρα, άνοιγμα τόξου 14,3 μέτρα με το νότιο βάθρο του να βρίσκεται πάνω σε βράχο.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, Στάρι Μοστ και Κάστρο Ελτς
Για να φτάσετε στο γεφύρι και την βλαχόστρατα, θα συνεχίσετε το δρόμο από την πλατεία του Νεραϊδοχωρίου με κατεύθυνση προς το ποτάμι, μέχρι να βρείτε ένα γεφυράκι.
Στη συνέχεια και για 10 λεπτά περίπου, θα περπατήσετε τον πέτρινο δρόμο, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι δίπλα από τον παλιό νερόμυλο και τέλος θα διανύσετε τον παραποτάμιο δρόμο. Τη διαδρομή σηματοδοτούν κόκκινα βέλη βαμμένα με σπρέι πάνω σε πέτρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε το γεφύρι μέσω του δασικού δρόμου Βλάχας – Νεραϊδοχωρίου.
*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Κέλλα για την πολύτιμη βοήθειά του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης