Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την τελική περιβαλλοντική άδεια (ΑΕΠΟ) για τη δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών παραγωγής SRF από τον δήμο, παραβλέποντας την ήδη μεγάλη ρύπανση που επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές μελέτες.
Μετά τη σύμφωνη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την τελική περιβαλλοντική άδεια (ΑΕΠΟ) για τη δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου.
Η απόφαση αυτή παρακάμπτει και αψηφά τους φορείς και τους χιλιάδες πολίτες του Βόλου που έχουν επανειλημμένα εναντιωθεί στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και στην κατασκευή της μονάδας SRF από τον δήμο. Επιπλέον, η αδειοδότηση παρέχεται σε μια στιγμή που τα επεισόδια δυσοσμίας καμένου πλαστικού στον Βόλο πολλαπλασιάζονται και η πόλη μαστίζεται από την αέρια ρύπανση, που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ενισχύει τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Το SRF, που θα παράγεται και θα προορίζεται για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες και στην προκειμένη για την ΑΓΕΤ, περιέχει αποξηραμένα και χλωριωμένα απορρίμματα, αποτελούμενα από πλαστικό, συσκευασίες τετραπάκ, τυπωμένα χαρτιά και οργανικά απορρίμματα. Κατά την καύση του εκλύονται στον αέρα διοξίνες, φουράνια και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων, καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, θάλλιο κ.ά.).
Τον περασμένο Μάιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην παραγωγή SRF δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετο και υποστηρίζοντας σε ψήφισμά του ότι το παραγόμενο προϊόν ενδέχεται να μην μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά, ότι οι πολίτες θα επιβαρύνονται το κόστος επεξεργασίας και παραγωγής και ότι ο Βόλος θα μετατραπεί σε πόλη που ακολουθεί την πρακτική της καύσης, κάτι που αντιτίθεται στις πάγιες αποφάσεις φορέων της πόλης αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των δημοτών.
Επιπλέον, υπενθύμιζε ότι στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Π.Ε. 2001/77/Ε.Ε.) αναφέρεται ότι η αποτέφρωση αστικών στερεών αποβλήτων, ακόμα και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από την Οδηγία στην περίπτωση που αυτή αντίκειται στην ιεραρχία βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων. Κατά του εργοστασίου παραγωγής SRF έχουν ταχθεί οι επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας και συγκεκριμένα οι: Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Γεωπονικός Σύλλογος και Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.
Υπέρβαση
Της απόφασης για την αδειοδότηση του εργοστασίου σκουπιδιών του Δήμου Βόλου από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται υπέρβαση κατά 200% των αιωρούμενων σωματιδίων τις μισές μέρες του χρόνου στα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ομως, η ανησυχία για την υγεία και την ποιότητα ζωής στον Βόλο κορυφώνεται καθώς -συν τοις άλλοις– η νομοθεσία προβλέπει τη μέτρηση οκτώ ρύπων, κάτι που δεν συμβαίνει και, έτσι, αποκρύπτεται η πραγματική διάσταση της ρύπανσης.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου έρχονται να θάψουν την πόλη με τους περισσότερους καρκίνους στη χώρα μέσα σε ένα ακόμα πιο θανατηφόρο κοκτέιλ καύσης ξένων και εγχώριων σκουπιδιών. Αυτό το έγκλημα δεν θα το επιτρέψει η πόλη του Βόλου και θα παλέψουμε εναντίον αυτού του σχεδίου αφανισμού των παιδιών μας σώμα με σώμα με όποιον τολμήσει να το επιχειρήσει. Γιατί η ανοχή έχει τα όριά της και δεν πρόκειται να γίνει συνενοχή», προειδοποιεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Πηγή: www.efsyn.gr