Την ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο όπου ακούγεται η ατάκα «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα» θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες καθώς το «διαζύγιο» με ιστορικά στελέχη του κόμματος  φαίνεται πως προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΕ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, γνωστοποίησε τις προθέσεις του σχετικά με τα υπό διαγραφή στελέχη του κόμματος. Όπως αποκάλυψε, θα ζητήσει από την ΚΕ την διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου «να αποφασιστεί  απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος το ζήτημα των αποπομπής των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας», αναφερόμενος έτσι στους κ.κ Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση Κασσελάκη με την οποία έστελνε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και μιλώντας με σκληρή γλώσσα για τα ιστορικά στελέχη του κόμματος χωρίς να τα κατονομάζει, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη…» για να προσθέσει.

«Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ».

«Βόμβες» Σκουρλέτη – Βούτση

Την ώρα πάντως που ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποιούσε τις προθέσεις του ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ, ήρθε η επιστολή αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάνο Σκουρλέτη η οποία συνοδεύτηκε από «πυρά» κατά του προέδρου του κόμματος.

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019.

Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης» σημείωσε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο του κόμματος.

Μάλιστα όπως τονίζει στο τέλος της επιστολής του, επιλέγει να συνταχτεί εφεξής «με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τέλος καθώς μετά τον Σκουρλέτη, ακολούθησε, όπως είχε προαναγγελθεί και η αποχώρηση του Νίκου Βούτση.  Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα όσα θα γίνουν στην ΚΕ του κόμματος καθώς ο «εμφύλιος» στο κόμμα και η ρήξη με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ειλημμένη.

Με την επιστολή του, ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα».

Ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Κασσελάκη σημειώνοντας ότι αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη.

Και προσθέτει: «Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Με προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς».

Το «καθαρό κόμμα» Κασσελάκη και το 30%

Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα όπου το ένα στέλεχος αποχωρεί μετά το άλλο, μάλλον δεν πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κόμμα.

Σε περιοδεία του στη Μεγαλόπουλη και σε συνομιλία του με κόσμο, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «ένα κόμμα που δεν ακούει τη βάση του δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας».

Κάποιος με τον οποίο μιλούσε, τον προέτρεψε να μην κάνει πίσω με το θέμα των διαγραφών λέγοντας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  όποιος θέλει να φύγει να φύγει, να μείνει ένα καθαρό κόμμα, ας είναι 10%….

Ο κ. Κασσελάκης με τη σειρά του απάντησε. «Τι 10%, «καθαρό κόμμα» θα πάει στο 30%».

in.gr