"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

KKE: Το νέο «κοκτέιλ» με μνημόνιο–ΟΟΣΑ θα έχει παλιούς και νέους αντιλαϊκούς όρους

lafarm

Σχετικά άρθρα

KKE
Στο αίτημα της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων εταίρων της να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα των μνημονίων, η κυβέρνηση αντιτάσσει μια συμφωνία για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα», που θα περιλαμβάνει κατά 70% μέτρα που περιέχονται στα σημερινά μνημόνια και κατά 30% μέτρα που θα διαμορφώσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Για να ξεγελάσει, μάλιστα, το λαό, διακηρύττει ότι με αυτό το «μείγμα» στο πρόγραμμα που προτείνει διαπραγματεύεται τάχα προς όφελός του, αφού το 30% των μνημονίων που απορρίπτει είναι το «τοξικό» μέρος που πρέπει να αντικατασταθεί.

Η αυταπόδεικτη αλήθεια είναι ότι από το «σκίζω τα μνημόνια» , από την «κατάργηση του μνημονίου μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο» , από το «μετά τις εκλογές τα μνημόνια τέλος», τώρα 15 μέρες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα μνημόνια δεν είναι για πέταμα και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μέτρων που περιλαμβάνουν θα τα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Δεν μπορεί , όσο και να θέλει κανείς, να αποφύγει τη σύγκριση με το επιχείρημα, που παπαγάλιζαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα μνημόνια περιέχουν μέτρα που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να εφαρμοστούν χρόνια πριν…

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στόχος των μνημονίων ήταν να προχωρήσουν, μέσα σε συγκεκριμένο και σύντομο χρόνο και με δεδομένο πλαίσιο επιτήρησης, μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταρρυθμίσεις που «ξεμπλοκάραν» τα κεφάλαιά τους και τα οδηγούσαν σε πιο ανεβασμένους ρυθμούς κερδοφορίας , δημιουργώντας «ευνοϊκό περιβάλλον» για το κεφάλαιο και περιβάλλον κάτεργου για τους εργαζόμενους.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Περιέχονται στα κείμενα στρατηγικής(πχ Λευκή Βίβλος της ΕΕ), στις κατευθύνσεις και στις αποφάσεις της ΕΕ(πχ συνθήκες Μάαστριχτ, Λισσαβόνας,κα) Εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη, με διαφορετικό ίσως μείγμα, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας, σε διαφορετικό κάθε φορά εύρος και με διαφορετικές ταχύτητες, λόγω της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης μεταξύ των χωρών.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κάθε κράτους – μέλους και συνολικά της ΕΕ/Ευρωζώνης . Είναι οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που στοχεύουν στην άμεση ή έμμεση στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και που έχουν εφαρμοστεί σε μια σειρά κράτη της ΕΕ, με δραματικές επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο είναι αυτό που επιβάλλει αυτές τις αναδιαρθρώσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό που καταλαμβάνουν σε κάθε μείγμα διαχείρισης τα περιοριστικά και τα επεκτατικά μέτρα.

Μήπως, όμως, ο ΟΟΣΑ κάνει κάτι διαφορετικό; Μήπως οι δικές του μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο «ήπιες» για το λαό ή ακόμα και προς όφελός του; Διακηρυγμένος στόχος του ΟΟΣΑ είναι η θωράκιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στα κράτη – μέλη του. Γι’ αυτό οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα των μνημονίων.
Γι’ αυτό και στο τελευταίο μνημόνιο, η εκταμίευση μιας από τις δόσεις των δανείων συνδέθηκε άμεσα με την εφαρμογή της αντιλαϊκής «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», σαν προαπαιτούμενο, την οποία τότε καταριόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ας μην πάμε στα «παλιά», ας δούμε τι περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2015 με τις προτάσεις του για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Τι περιλαμβάνουν; Μείωση εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα, δίνοντας προνόμια ενίσχυσης του κεφαλαίου, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος με κριτήρια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου κ.ά.

Συνεπώς, ό,τι όνομα και αν έχει η συμφωνία προς το παρόν, θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την «εργαλειοθήκη» του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του.
Συνεπώς, το νέο «κοκτέιλ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι εξίσου επικίνδυνο για το λαό, ακόμα κι αν το μείγμα αλλάζει…
ΤΡΙΚΑΛΑ 11/02/2015
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης