"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.8 C
Trikala

Κάλεσμα Κουρέτα: Ραντεβού στα μπλόκα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τη στήριξη του στα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών που βρίσκονται στο δρόμο στην προσπάθεια τους να παραμείνουν στα χωριά, εξέφρασε για μία ακόμη φορά  ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.
Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο περιφερειάρχης , επισημαίνει :
Άκουσα σήμερα βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να λένε σε μια συζήτηση στην ελληνική τηλεόραση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα .
Στη Θεσσαλία τρώμε αρνί, γιαούρτι, κρασί, πίτες, ντομάτες, ζυμώνουν ψωμί , ελιές , αυγά , τυρί, χαλβά, ρύζι, φασόλια, πατάτες .
Εκτός από τα φασόλια που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ελληνικά τα υπόλοιπα είναι. Και τα αρνιά τα πιο πολλά είναι από την Ελλάδα .
Πάρτε ιδέες για όμορφο τραπέζι την Κυριακή με φίλους και μην βλέπετε πολύ τηλεόραση .
Αυτάρκεια . Μη καταναλωτισμός .
Και ραντεβου στα μπλόκα με τους ανθρώπους που παράγουν .
Με βάση τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ , αυτάρκεια παρουσιάζει η Ελλάδα σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως:
– Οι βρώσιμες ελιές. Η παραγωγή καλύπτει το 615% της ζήτησης, όμως το 88,3% της παραγωγής εξάγεται.
– Τα επιτραπέζια σταφύλια (θα μπορούσε να καλυφθεί το 322% της εγχώριας κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι το 74% της ελληνικής παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό).
– Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).
– Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).
– Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).
Επίσης θα επαρκούσε το ελαιόλαδο (151%), αν καλυπτόταν η ποσότητα που εισάγεται (4,33%), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, μόλις 10% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές). Η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (το 80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) , αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%). Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%), στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοιρινό (38%).
Σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους, θα μας έλειπαν:
– Οι φακές. Παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000 τόνους, για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες.
– Το χοιρινό κρέας. Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.
– Τα φασόλια. Τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής.
– Το μαλακό σιτάρι. Από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους.
– Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.
Επομένως η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες. Πως θα την πετύχουμε και πως αυτή θα γίνει η απαρχή μιας πραγματικής ανασυκρότησης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αυτάρκης εύκολα.
Αυτά γιατί εάν ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας διαταραχθεί θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης