"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.4 C
Trikala

«LIFE Bear-Smart Corridors»: Συνάντηση των Ελλήνων εταίρων στο Καστράκι Καλαμπάκας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο Καστράκι Καλαμπάκας έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη συνάντηση όλων των εταίρων της ελληνικής πλευράς του έργου «LIFE Bear-Smart Corridors».

Η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. κα Ευαγγελία Μπαντέκα – Νάνη, υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των εταίρων που συμμετείχαν στη συνάντηση και απηύθυνε τον χαιρετισμό της για την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών όπως το έργο LIFE Bear-Smart Corridors για την ανάδειξη και διαχείριση ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο ορεινός όγκος της περιοχής μας λόγω της συνύπαρξης με την άγρια ζωή και την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Η διήμερη συνάντηση στις 7 και 8 Νοεμβρίου2022 είχε ως στόχο τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων του έργου, την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που προέκυψαν κατά το πρώτο διάστημα υλοποίησης του έργου αλλά και την περαιτέρω γνωριμία και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων. Στη συνάντηση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επιμελητείας του έργου (Bear Stewardship Committee), στο πλαίσιο της Δράσης C1.

Το έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων συνύπαρξης».

Μέσα από αυτούς τους «διαδρόμους συνύπαρξης», οι τοπικές κοινωνίες θα μάθουν να συνυπάρχουν με την εμβληματική καφέ αρκούδα. Στο πλαίσιο του έργου θα υιοθετηθεί το μοντέλο Κοινότητας «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την Αρκούδα (Bear Smart Community), το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων και ατόμων, για να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ δραστηριοτήτων αρκούδων και ανθρώπων.

Πρόσφατες γενετικές έρευνες στην Ελλάδα έχουν υποδείξει δύο τέτοιους διαδρόμους, που συνδέουν τις αρκούδες από τα Τρίκαλα στο Αμύνταιο και από εκεί ακόμα βορειότερα. Βάσει αυτών, λοιπόν, ορίστηκαν και οι δύο περιοχές εφαρμογής του έργου, στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων, όπου θα αναπτυχθούν και οι Κοινότητες «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την Αρκούδα.

Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ο Δήμος Αμυνταίου & το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συντονιστής δικαιούχος του έργου είναι η περιβαλλοντική οργάνωση Rewilding Europe, ενώ από πλευράς Ιταλίας συμμετέχουν έξι εταίροι από την περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας (δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, δύο Εθνικά και δύο Περιφερειακά Πάρκα).

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τις δράσεις & τα νέα του εδώ: https://rewilding-apennines.com/…/life-bear-smart…/

Για να μαθαίνετε πιο νεότερα από τις δράσεις μας, ακολουθήστε μας στο Facebook (https://m.facebook.com/LIFEBearSmartCorridors?_rdr) και στο Instagram (https://www.instagram.com/lifebearsmartcorridors/) του έργου.

#LBSC#LIFEBearSmartCorridors#Coexistencecorridors#Greekpartnersmeeting#Teambuilding#Partnership#BearSmartCommunity#BearStewardshipCommittee#BrownBear#Greece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης