"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

MέΡΑ25: Ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία φέρνει ο Μητσοτάκης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για εργαλειοποίηση της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας κατηγορεί την κυβέρνηση και πρoσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΜέΡΑ25.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως μέσω της Ολλανδικής HVA, η κυβέρνηση στήνει μια Α.Ε. που θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, πουλώντας ακριβά στους πολίτες ένα ζωτικό δημόσιο αγαθό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία φέρνει ο Μητσοτάκης πατώντας πάνω στην καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι βασικός στόχος της εγχώριας και μη ολιγαρχίας. Ένας ανελαστικός πόρος, ο πλέον αναγκαίος για τη ζωή που δεν μπορείς να μην καταναλώσεις, να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών που θα μας τον πωλούν όσο επιθυμούν.

Η αρχή έγινε το 2017, με την ΚΥΑ «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία εισήγαγε τους αγοραίους όρους «χρηματοοικονομικό κόστος» και «κόστος πόρου» για την τιμολόγηση του νερού.

Το 2023 η σκυτάλη της εμπορευματοποίησης του πιο βασικού αγαθού πέρασε στον Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου θεσμοθέτησε την ρυθμιστική αρχή νερού, προπομπό της αγοράς νερού που στήνουν.

Τώρα, εργαλειοποιούν την τεράστια καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες του 2023 για να ιδιωτικοποιήσουν το νερό της Θεσσαλίας, δήθεν για «καλύτερη» διαχείριση. Ακριβώς μέσα στο πλαίσιο που θέτει το λεγόμενο Master Plan για τη Θεσσαλία της Ολλανδικής HVA, η κυβέρνηση στήνει μια Α.Ε. που θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, θα δίνει εργολαβίες σε ιδιώτες, θα λειτουργεί με βάση το χρηματοοικονομικό κόστος και το κόστος πόρου.

Το νερό δηλαδή μετατρέπεται σε εμπόρευμα στη Θεσσαλία: Υψηλή τιμή και αποκλεισμός από το ζωτικό αγαθό αν δεν έχεις να καταβάλεις το αντίτιμο.

Στεκόμαστε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι βασικό αγαθό, το οποίο πρέπει να ανήκει και να διαχειρίζεται αποκλειστικά από το δημόσιο, με όρους κοινής ωφέλειας και όχι με όρους αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης