"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.1 C
Trikala

Mε τρικαλινή συμβολή, oι Αυστριακοί συζητούν για την Ελλάδα,

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα: Πού κατευθύνεται η Ελλάδα;», ήταν το θέμα μεγάλης δημόσιας συζήτησης, με πολυπληθές κοινό, χθες βράδυ στο «Ινστιτούτο Καρλ Ρένερ» της Βιέννης – δηλαδή την Πολιτική Ακαδημία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας (ΣΚΑ)- που συντόνισε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

Εισηγητές ήταν το στέλεχος και συντονιστής του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χονδρός, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΚΑ, Αντρέας Σίντερ, ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν (ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η επικεφαλής του αυστριακού κινήματος «Η Ελλάδα αποφασίζει», Κατερίνα Αναστασίου.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χονδρός, «στην Ελλάδα δεν υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης αλλά αλλαγή καθεστώτος, καθώς η χώρα είχε γίνει το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, θύμα του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, με μια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, με περιορισμό έως καταστροφή της δημοκρατίας και τώρα ο λαός της επανακτά την αξιοπρέπειά του, μη δεχόμενος πλέον εκβιασμούς από κανέναν ούτε και τελεσίγραφα, όπως αποδεικνύουν και οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπέρ της νέας κυβέρνησης».

Επισήμανε, επίσης, πως το «πρόγραμμα βοήθειας» προς την Ελλάδα έσωσε τις τράπεζες και κατέστρεψε τους ανθρώπους και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσει άμεσα και να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει αποσαφηνίσει ότι η Ελλάδα δεν θέλει νέα δάνεια ούτε και νέα επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Υποστήριξε ακόμα πως «η ζωή στην Ελλάδα γνώρισε τις τελευταίες εβδομάδες μια πρωτοφανή επιτάχυνση, συνέβησαν τόσα πολλά που δεν είχαν γίνει μέσα στα τελευταία χρόνια και μια σειρά νόμων που θα ψηφιστούν άμεσα, δίνουν τέλος στην πολιτική της λιτότητας, προωθώντας την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται εκείνη που φέρνει την πραγματική συμφιλίωση των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Σίντερ τόνισε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση που, όπως είπε, επιδιώκει την αλλαγή συγκεκριμένων σημείων του προγράμματος που είχε καταρτιστεί και επιβληθεί από την τρόικα, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση του χρέους και διπλασιασμό της ανεργίας, ενώ στο Μνημόνιο προβλέπονται πολλά απαράδεκτα μέτρα και ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι γενικά η πολιτική λιτότητας οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρώπης, κάτι, που όπως παρατήρησε, δεν κατανοεί η Γερμανία.

Επιπλέον, ο κ. Σίντερ υπογράμμισε πως γενικά οι Συντηρητικοί της Ευρώπης δεν μπορούν να αποδεχθούν στο πλαίσιο ενός λανθασμένου εγωισμού τους, την πραγματικότητα, πως δηλαδή στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές ένα αριστερό κόμμα και ο ίδιος θεωρεί τις συνομωσιολογικές θεωρίες ως ένα «παιχνίδι με τη φωτιά».

Στην εισήγησή του, αλλά και στη μετέπειτα συζήτηση, ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σημείωσε πως «τελεσίγραφα» δεν βοηθούν και θα πρέπει να υπάρξει μια απομάκρυνση από το «μαξιμαλισμό» και ένας φραστικός «αφοπλισμός», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην έχει «θεσμικούς» συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει όμως συμμάχους τους πολίτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ καταδίκασε ο ίδιος την υπερβολική προβολή του Grexit.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως η απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες στην Ελλάδα γίνεται σε μεγάλες διαστάσεις από πλούσιους πολίτες και από επιχειρήσεις, και ο λόγος δεν βρίσκεται στον φόβο για ένα Grexit, αλλά πολύ περισσότερο στο ότι αυτοί επιδιώκουν να γλιτώσουν από ελέγχους και από την επιβολή μέτρων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θεωρεί, όπως ανέφερε, αυτονόητο ότι μια νέα κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί εκ νέου, πρόκειται για μια διαπραγμάτευση στην οποία πολλά διακυβεύονται, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, δεν πρέπει να αποκλείεται ένα Grexident, ένα ατύχημα που θα οδηγήσει στο Grexit.

Μίλησε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τον αγώνα κατά της ολιγαρχίας, της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της πελατειακής πολιτικής, που οδήγησαν, όπως σημείωσε, στις αδικίες των τελευταίων χρόνων και που ενισχύθηκαν από την πολιτική της λιτότητας. Κατήγγειλε δε τον ρόλο των ελληνικών ΜΜΕ, φαινόμενα που, όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε καταγγείλει και στο παρελθόν, ωστόσο έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς, διότι υπάρχει ωραιοποίηση της εικόνας τους και δίνεται βάρος σε εσωπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Κατερίνα Αναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό και στους στόχους του Κινήματος «Η Ελλάδα αποφασίζει» – που, μεταξύ των άλλων, την περασμένη Κυριακή διοργάνωσε στη Βιέννη το συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό – παρουσιάζοντας στη συνέχεια, από τη σκοπιά ενός νέου ανθρώπου, τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει «θαύματα» από μια κυβέρνηση μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης