"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Mιχάλης Βενιζέλος : ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ… σήμερα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Πέρασαν 30 χρόνια (1983-2013) που η αναζήτηση στα προβλήματα του χώρου της Υγείας έχει καταντήσει ένα παιχνίδι διαρκών παλινδρομήσεων , πολιτικών αγκυλώσεων, συντεχνιακών συμφερόντων  και έλλειψης πολιτικής βούλησης  για το τι πρέπει να γίνει , πώς και με ποιους στο χώρο της Υγείας.

Το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης  είναι δεδομένη και η ποιοτική της κατάσταση σε λάθος κατεύθυνση (νοσοκεντρική και νοσοκομειοκεντρική). Η νοσοκεντρική και νοσοκομειοκεντρική άποψη καθώς και ο άνευ ορίων στείρος  επαγγελματισμός (πρόβλημα επιβίωσης) είναι καθημερινή πραγματικότητα.

Η πολυφαρμακία, η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας , η έλλειψη χρόνου προς τον ασθενή , η δήθεν επιστημονική προσέγγιση του θέματος (γιατρού-ασθενούς) είναι αποτέλεσμα της φοβικής συμπεριφοράς των γιατρών (νομοθεσίες των τριών τελευταίων ετών στο χώρο της Υγείας)

Η έλλειψη αποδοχής του ρόλου του γιατρού στην κοινότητα και η άνευ προηγουμένου δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των γιατρών στο Δημόσιο Τομέα- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-  αποτελεί κανόνα.

Η κατάρρευση του αξιακού συστήματος , η αμφισβήτηση των πάντων και η έλλειψη παραδείγματος ανθρωποκεντρικής διαχείρισης της κρίσης παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο . Η αδυναμία συντονισμού και πραγματοποίησης  της εκπαίδευσης με αρχές και κανόνες στραμμένες προς την ουσία της ΠΦΥ , της Αlma Αta (έννοια άγνωστη σε πολλούς νέους) καθώς και η έλλειψη κατανόησης της διαφορετικότητας της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Περίθαλψης από την ολοκληρωμένη ποιοτική παροχή ΠΦΥ είναι θέμα ερευνητικών πρωτοκόλλων και μακρόπνοων πολιτικών υγείας.

Τι λείπει λοιπόν ; Η επιλογή κατεύθυνσης και παραδείγματος προς τις βασικές αρχές της ιπποκράτειας ιατρικής , της ανθρωπιστικής προσέγγισης , της ιατρικής κοντά στον ασθενή και της ευθύνης προς την κοινότητα με την διαχείριση της μοναδικότητας του καθενός και όχι της  απρόσωπης και δήθεν επιστημονικοποιημένης Ιατρικής

Θεωρώ ότι η φιλοσοφική προσέγγιση του όλου θέματος επιβεβαιώνει και την ιπποκρατική συμβουλή ότι»ο γιατρός πρέπει να ανάγει τη φιλοσοφία σε ιατρική και την  ιατρική σε φιλοσοφία»  ( Περί Ευσχημοσύνης)

Ακαδημαϊκοί άνθρωποι και άνθρωποι που πιστεύουν ότι η δημιουργία ενός οράματος και η ανάταξη ενός αξιακού συστήματος στο χώρο της ιατρικής πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2023

ΥΓ: Ελπίζω ότι οι ανωτέρω σκέψεις και ανησυχίες θα βρουν αποδέκτες για να γίνουν πράγματα σήμερα που έπρεπε να είχαν γίνει χθες.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μη στεναχωριέσαι κ Βενιζέλο ,θα τα λύσει όλα τα προβλήματα ο “γίγαντας” της ιατρικής και της πολιτικής ο Κουτσονάσιος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης