"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Mαρούλα Κλιάφα : Η γέφυρα της Γούρνας και η ασχετοσύνη κάποιων μελών της επιτροπής ονοματοδοσίας του Δήμου Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Λυπάμαι που θα κακοκαρδίσω  τα τρία από τα πέντε μέλη της επιτροπής Ονοματοδοσίας του Δήμου Τρικκαίων, αλλά το σκεπτικό της γνωμοδότησής τους είναι διάτρητο καθώς  αποφάνθηκαν  για μετονομασίες γεφυρών έχοντας πλήρη άγνοια όχι μόνο της τοπικής μας ιστορίας αλλά και της σχετικά πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Καλό είναι λοιπόν να πληροφορηθούν -και μαζί με αυτούς και τα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου που θα  λάβουν την τελική απόφαση- ότι «η κακόηχη λέξη γούρνα» είναι μεσαιωνική- η αρχαία ήταν γρώνη- ( βλέπε λεξικό Τεγόπουλου- Φυτράκη) και πως  οι παλιοί Τρικαλινοί γούρνα ονομάτιζαν κάθε λακκούβα με νερό.       Η συγκεκριμένη γέφυρα ονομάζεται Γούρνας διότι στη θέση αυτή τον 19ο αιώνα  υπήρχε ανάβρα νερού  από την οποία υδρεύονταν οι Τρικαλινοί. Αποδεικτικό στοιχείο γι’αυτό είναι η φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Μιχαηλίδης το 1883, όπου βλέπουμε Τρικαλινούς όλων των κοινωνικών τάξεων να έρχονται στη γούρνα για να γεμίσουν τις βουτσέλες και τα γκιούμια ( ακόμα δυο κακόηχες λέξεις) με πόσιμο νερό. Το 1886, ο Δήμαρχος Ραδινός στη θέση Γούρνα  ανήγειρε  κρήνη, η κατασκευή της οποίας κόστισε στο Δήμο Τρικκαίων 4.000 δρχ. (Εφ. «Οι Εργάται»

12 /10/1886)

Όσο για την κεντρική σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς, πώς στην ευχή να την ονομάσουμε ελληνογαλλικής φιλίας και μάλιστα εν έτει 2017, όταν οι Γάλλοι το 1917 υπό τον στρατηγό Σαράϊγ, λόγω εθνικού διχασμού, κατέλαβαν  την Θεσσαλία, γεγονός που  για πολλούς ιστορικούς θεωρείται γαλλική κατοχή;

Φίλοι της επιτροπής ονοματοδοσίας ποιος  σας πληροφόρησε ότι «δεν αναπτύχθηκε ποτέ αντιγαλλικό πνεύμα», όπως  με έμφαση τονίζετε;  Για ρίξτε μια ματιά στην εγκυκλοπαίδεια ή  στο διαδίκτυο για τα λεγόμενα «Νοεμβριανά», δηλαδή την αιματηρή  μάχη μοναρχικών και Γάλλων στρατιωτών στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 1916 . Διαβάστε  και για  τη μάχη της Σημαίας στη Λάρισα τον Ιούνιο του 1917.

Υποστηρίζετε με βεβαιότητα ότι ποτέ δεν υπήρξαν αντιγαλλικά κινήματα. Σοβαρά;

Αυτοί οι περιβόητοι Σύνδεσμοι Επιστράτων  γιατί οργανώθηκαν;  Ποιο ρόλο έπαιζαν ;

Διαβάστε σας παρακαλώ την τρικαλινή εφ. «Αναγέννησις» του 1916, η οποία βρίθει υβριστικών χαρακτηρισμών για τους Γάλλους, οι οποίοι συνεργάζονταν με τον «προδότην Βενιζέλο» και το 1917 εξόρισαν τον «σεπτόν βασιλέα Κωνσταντίνον».

Με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι  επειδή εφέτος κλείνουν εκατό χρόνια από την Γαλλοκρατία στη Θεσσαλία, θα γίνουν και στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις συνέδρια. Στα Τρίκαλα το συνέδριο  θα γίνει  στις 27 Απριλίου. Μια καλή ευκαιρία να το παρακολουθήσετε.

Σημείωση : Η φωτογραφία είναι από το αρχείο ΕΛΙΑ. Συλλογή Μ. Κλιάφα.

 

 

Μαρούλα Κλιάφα

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης