"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Mετεώρων Αντίλαλοι 

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Τα Χριστούγεννα έφτασαν. Η δημοτική αρχή, αφού προβληματίστηκε γύρω από την προετοιμασία της Πόλης για να αποτελέσει την Χριστουγεννιάτικη επιλογή των εν δυνάμει επισκεπτών την εορταστική περίοδο, ανακοίνωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο δεν ξεφεύγει από χαμηλής εμβέλειας δράσεις.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η αγία Λιθόπολη, με την πολύτιμη ιστορική και πνευματική της παρακαταθήκη, μένει όχι μόνο εκτός των Χριστουγεννιάτικων τοπικών δράσεων, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα της, αλλά και εκτός γενικότερου σχεδιασμού αξιοποίησης της τόσο από την πολιτεία, όσο και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η υποδοχή του λειψάνου του Χρυσοστόμου την Περασμένη Τρίτη, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως πόλη και περιοχή αν θέλουμε να μελετήσουμε και αναδείξουμε την αγιομετεωρίτικη κληρονομιά.

Αλλά ας πάμε στο επίμαχο του παρόντος άρθρου: Διαβάζω πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, πραγματοποιεί το Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος – Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Επαναστατικά Κινήματα».
Βάση της απόφαση αυτής θα πραγματοποιηθούν έως το έτος 2021 δέκα (10) εν συνόλω Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «1821 – 2021: Δέκα Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».
Παράλληλα, με συμμετοχή καθηγητών από τέσσερεις χώρες, (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Λιβάνου ), πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες επιστημονικό συνέδριο για τους Αγγέλους (Τι είναι οι Άγγελοι και πως δημιουργήθηκαν). Πολλές άλλες μεγάλες εκδηλώσεις που αφορούν την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία λαμβάνουν χώρα σε περιοχές πολύ μικρότερης εμβέλειας από την Καλαμπάκα και χωρίς να διαθέτουν μοναστικό κέντρο.

Συνεχίζοντας τώρα επί της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος διαβάζω ότι μέχρι στις 30 Απριλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο Γ’ συνέδριο που διοργανώνει η ειδική συνοδική επιτροπή πολιτιστικής ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος – Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Επαναστατικά κινήματα».

Σκοπός να τιμήσει τη συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία το Α’ και το Β’ συνέδριο.

Οι ανακοινώσεις μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τους άξονες:

  1. Εκκλησιαστική μέριμνα για την παιδεία των Ελλήνων
  2. Η Ορθοδοξία ως στοιχείο της ταυτότητος των Ελλήνων
  3. Εθνική συνείδηση-Σύνδεση με αρχαιότητα και Βυζάντιο
  4. Νεομάρτυρες (πρόσωπα, μαρτυρολόγια, σημασία για την διατήρηση του Ελληνισμού)
  5. Κληρικοί διδάσκαλοι (πρόσωπα, έργο, παιδεία εκκλησιοκεντρική)
  6. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
  7. Επαναστατικά κινήματα (γεγονότα, σημασία, συμμετοχή κληρικών, στάση του Πατριαρχείου)

Είναι απορίας άξιο λοιπόν το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτόν τον σχεδιασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν συμπεριλήφθηκε η αγία Λιθόπολη των Μετεώρων στην οποία, σημειωτέον, καταγράφεται πλούσια δράση γύρω από την προετοιμασία της εθνικής μας Παλιγγενεσίας (βλέπε Παπα- Θύμιος Βλαχάβας).

Ακόμα μεγαλύτερη απορία ότι ο δήμος δεν κινείται ώστε να προτείνει την Καλαμπάκα, που ζει υπό την πνευματική σκιά των αγίων Μετεώρων, ως πόλη που θα φιλοξενεί μόνιμα τέτοιου είδους μεγάλες θρησκευτικές οργανώσεις.

Είναι καιρός, αντί να ασχολούμαστε με «καλικάτζαρους», να πάρουμε την πρωτοβουλία για κάτι αντάξιο του αγιομετεωρίτικου αποθέματος το οποίο αξιοποιούμενο θα ωφελήσει όχι μόνο πνευματικά τον τόπο και την κοινωνία αλλά και οικονομικά ολόκληρη την περιοχή μας.

Αναμφίβολα χρειάζεται να κάνουμε κάτι μεγάλο και αυτό θα προκύψει μέσα από την συνέργεια Αγιομετεωρίτικης μοναστικής κοινότητας, Μητρόπολης, δήμου και ιδρύματος – Βιβλιοθήκη «Δημουλά».

Αυτό το μεγάλο θα μπορούσε να είναι η ίδρυση Πνευματικού Ιδρύματος Μετεώρων εντός του οποίου θα αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες.

Το πνευματικό κέντρο μπορεί να αξιοποιήσει το «ΞΕΝΙΑ» και μαζί με το πνευματικό κέντρο του δήμου να αποτελέσουν την κτηριακή υποδομή του σπουδαστηρίου Μετεώρων στα πρότυπα λειτουργίας ανοιχτού  πανεπιστημίου.

Τα Μετέωρα, μαζί με το Άγιον όρος και την Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά,είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα ορθόδοξα κέντρα του κόσμου, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν σχεδιάζουμε πολιτικές και στρατηγικές.

του Γρηγόρη Καλύβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης