Mε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις όχθες του Ληθαίου.

Σχετικά άρθρα

”Ο Ληθαίος ποταμός, η καρδιά της πόλης μας, δεν είναι απλώς ένα φυσικό στοιχείο. Είναι η ταυτότητά μας, είναι η ψυχή των Τρικάλων”.

Με τη φράση αυτή, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς αιτιολόγησε ουσιαστικά την απόφαση της δημοτικής αρχής να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών (τρικαλινών και επισκεπτών) στην παρόχθια και ήδη αναπλασμένη ζώνη του “στολιδιού των Τρικάλων”.


Η σχετική απόφαση (στο πλαίσιο Κανονιστικής Διάταξης) ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025 και προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις όχθες του Ληθαίου.

Σε όσες επιχειρήσεις ήδη λειτουργούν, δίνεται ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών (μέχρι τις 31/12/2026) να αναπτυχθούν με μέτρο και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2027 θα πρέπει να αποσύρουν τα τραπεζοκαθίσματα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι από το το έτος 2023 υπάρχει η Κανονιστική Διάταξη απαγόρευσης έκδοσης αδειών.

Ο κ. Σακκάς ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή

– δούλεψε με συνέπεια και ανέδειξε τη μοναδική σχέση της πόλης με το φυσικό περιβάλλον

– αυτό επετεύχθη με το έργο της ανάπλασης της παρόχθιας ζώνης με προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020
Και τόνισε:

”Ο Ληθαίος ποταμός δεν είναι ούτε καφετέρια, ούτε χώρος εμπορικής εκμετάλλευσης. Είναι ο ποταμός μας (…) Ο χώρος αυτός θα παραμείνει ελεύθερος, ανοιχτός και δημόσιος (…) για όλους: για τον ποδηλάτη, για τον περιπατητή, για τη μητέρα με το καρότσι, για τον ηλικιωμένο που θέλει να χαρεί λίγη ησυχία, για τους νέους που θέλουν να συναντηθούν και να μοιραστούν στιγμές, για τα άτομα με αναπηρία”.

Υπενθύμισε ο κ. Σακκάς την ύπαρξη πολλών χώρων εστίασης και πλούσιας αγοράς, μια “ζωντανή επιχειρηματικότητα”. Οπότε η παρόχθια ζώνη πρέπει να λειτουργεί “ως αντίβαρο, ως κοινός τόπος, χωρίς καμία σκιά εμπορικής εκμετάλλευσης”.
Και με έμφαση σημείωσε: “στέλνουμε και ένα μήνυμα με αυτήν την απόφαση. Οτι στα Τρίκαλα προτεραιότητα είναι ο πολίτης, η ποιότητα ζωής, η ισότητα στην πρόσβαση σε ό,τι ανήκει σε όλους”.

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Σοφία Αλεστά αναφέρθηκε στην αδιαμφισβήτητη στήριξη της δημοτικής αρχής στις επιχειρήσεις, αλλά και στο ότι “προτεραιότητά μας είναι ο δημόσιος χώρος και η ζωή της πόλης μας”, καθώς “η ανάπλαση του Ληθαίου δεν πρέπει να αλλοιωθεί και το ποτάμι πρέπει να παραμείνει σημείο

αναφοράς για τους πολίτες και την ιστορία της πόλης”.
Ο δε πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ και του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, αναφερόμενος σε ζητήματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στα Τρίκαλα και σε πρόσφατα παραδείγματα, τόνισε πως με τη συγκεκριμένη απόφαση, υφίσταται ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της πόλης.

Την πρόταση της συμπολίτευσης ψήφισε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων” και καταψήφισε η παράταξη “Τρίκαλα Τόπος να ζούμε”.

Από το γραφείο Τύπου

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα τους πήρε ο πόνος για το ποτάμι.

    Το ότι έχει τόσους μήνες από το καλοκαίρι με την κοίτη παρατημένη σε πολλά σημεία, να έχει πρασινίσει και βγει χορτάρι στην επιφάνεια του νερού λες και είναι βάλτος, δεν τους ενοχλεί.

  2. Σύμπραξη* δεξιών και κομμουνιστών, είχαμε να δούμε από το 1920, λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή.
    * Η Εταιρεία του 1989, ήταν …Περιορισμένης Ευθύνης (χρόνου και σκοπού).
    ΥΓ. Φυσικά και είμαι υπέρ της απόφασης, αρκεί να εφαρμοστεί, άνευ παραθύρων.

  3. Και αν μείνουν αυτές οι καφετέριες που υπάρχουν τι πειράζει δηλαδή; Πώς καταπατείται η ισότητα και η πρόσβαση σε όλους; Δεν λέμε να γεμίσει ο Ληθαίος καταστήματα εστίασης. Αρκεί που η υπόλοιπη πόλη είναι ένα τεράστιο καφέ. Τους Τρικαλινούς τους ρώτησαν; Δεν τους περνάει απ’το μυαλό ότι κάποιοι, αρκετοί έως πολλοί, θα ήθελαν να πίνουν έναν καφέ με θέα το ποτάμι; Φαίνεται πως για άλλη μια φορά-δεν είναι η πρώτη-“καταπίνουμε την κάμηλον”…

      • Δεν ήταν στο πρόγραμμα, όπως και πολλά άλλα Πραγματιστή. Βέβαια σιγά μην τους ένοιαζε το πρόγραμμα-έτσι κι αλλιώς-αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

        • Τι είναι αυτό που το λένε …πρόγραμμα;
          Πέρα από την πλάκα, έπρεπε πρώτα να συζητηθεί ευρέως, γιατί αφορά όλον τον Τρικαλινό λαό και να εκτεθούν οι απόψεις όλων. Το ότι για σημαντικά καθημερινά προβλήματα της πόλης αποφασίζουν οι …παρατάξεις (και μετά φωνάζουν …σκίσαμε), για μένα αποτελεί καθυστέρηση.
          Εάν θέλετε απόδειξη για την τελευταία μου κουβέντα, κατεβείτε τα σκαλιά της κεντρικής γέφυρας και δείτε μόνοι σας το πτωχό, τριτοκοσμικό περιβάλλον. Θα το είχαν έτσι αυτό οι Ολλανδοί; Οι Γερμανοί; Οι Γάλλοι;

  4. Δεν θα συμφωνήσω με την απόφαση. Λάθος και ατόπημα!!! Η ομορφιά του ποταμού δεν την χαίρεται κάποιος μόνον βαδίζοντας κατά μήκος της όχθης, αλλά και καθήμενος απολαμβάνοντας τον καφέ του κ.λ.π. Τα καθίσματα δίνουν μία άλλη κοινωνική ζωή και μία μοναδική διάσταση στην γοητεία του ποταμού. Έχουμε το φυσικό προτέρημα να έχουμε μια πόλη που διασχίζεται απο ένα ωραίο ποτάμι και εμείς βάζουμε απαγορευτικά μέτρα εμποδίζοντας να το χαρούμε ως δημότες. Άστοχο λοιπόν το σκεπτικό των αρχόντων. Αυτά εν ολίγοις διότι τα αρνητικά είναι πολλά!!!

  5. Είναι εντελώς γελοίο να έχουμε καταμεσής στο κέντρο αυτό το μοναδικό ποτάμι για ελληνική πόλη και να πίνουμε καφέ σε πεζόδρομους μες στα τσιμέντα περικυκλωμένοι από πολυκατοικίες.

    Για καφέ σε πλατείες, στενά, δρόμους και πεζόδρομους πάνε σε πόλεις που δεν έχουν να δείξουν κάτι από υγρό στοιχείο, φύση κ.α.. Εμείς όπως που διαθέτουμε ποτάμι γιατί δεν το εκμεταλευόμαστε;

    Οποιαδήποτε άλλη πόλη στη θέση μας θα είχε πεζοδρομήσει πλήρως τους παραποτάμιους δρόμους στο κέντρο και θα είχε το ποτάμι ως βασικό σημείο της για καφε, ποτό και εστίαση γενικότερα.

  6. Άς πάει μία βόλτα σε οποιαδήποτε ευρωπα’ίκή πόλη με ποτάμι ο δήμαρχος και ας μας πεί πως έχει λογική η απόφασή τους. Εντελώς άστοχη απόφαση. Εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω που δεν θέλουν να δούμε.

  7. Αν επιτρεπόταν η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αυτό θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των όχθεων πού έχουν αναπλασθεί. Πρός την πλευρά τού ποταμού βεβαίως. Στο υπόλοιπο μέρος τού πεζοδρομίου υπάρχει ο ποδηλατόδρομος καί λωρίδα γιά τούς τυφλούς. Πού θα περπατούσαν όσοι θα ήθελαν να απολαύσουν έναν περίπατο; Το ίδιο ισχύει καί τούς ξένους πού θέλουν να δουν το ποτάμι καί την παρόχθια περιοχή. Σωστή η απόφαση τού Δ. Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης