"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Nα αγαπάτε τα πέτρινα γεφύρια πριν καταρρεύσουν και γίνουν φωτογραφίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων – Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας.

Η γνωμοδότηση καταλήγει με τα παρακάτω :<<……..ειδικά για το γεφύρι, πως για την προστασία του, εκτός από το αρμολόγημα και την αφαίρεση του ετοιμόρροπου μεταλλικού φορέα, θα συμβάλλει θετικά η βύθισή του χάρη στις σταθερότερες συνθήκες (πχ θερμοκρασίας) και επειδή θα εκλείψουν διαβρωτικές δράσεις όπως ο πάγος, οι κύκλοι ψύξης- απόψυξης, οι ωθήσεις-διαβρωτική δράση των υδάτων σε περιόδους μεγάλων πλημυρών. Εξάλλου έχουν βρεθεί ιστορικές κατασκευές (λιθόκτιστες με συνδετικό κονίαμα) βυθισμένες σε θαλασσινό νερό (δυσμενέστερο του γλυκού) που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση….>>

φωτο : Χρήστος Βλάχος

5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣΒ.

Γνωμοδοτούμε θετικά για την υλοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας με τους όρους- προϋποθέσεις που παρατίθενται στο σημείο 4 του παρόντος.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια η ιστορική πέτρινη γέφυρα Χατζηπέτρου η Καμάρα όπως τη λέμε στο χωριό, δέχτηκε πάνω της όλη την καταστροφική πίεση κάθε λογής μηχανήματος για την κατασκευή του φράγματος Μεσοχώρας.

Η ΔΕΗ και οι εργολάβοι, αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους εγκατέλειψαν τη γέφυρα, σε ένα άδοξο τέλος. Όλα αυτά τα χρόνια <<αι κρατικαί υπηρεσίαι, ούτε είδον ούτε ήκουσον >> ότι η γέφυρα κινδυνεύει με κατάρρευση. Και έρχονται τώρα να ζητάνε παλιές φωτογραφίες να κάνουν αποτύπωση …πως ήταν κάποτε. Τώρα θα κάνουν αποτύπωση για μια γέφυρα που χτίστηκε το 1889-1891.

Στο τέλος καταλήγουν ότι η βύθιση για πάντα στα σκοτεινά νερά μιας τεχνητής λίμνης θα κάνει..καλό!! στο γεφύρι!! Θα ξαναβρεθούμε απέναντι στο Συμβούλιο Επικρατείας , θα δώσουμε άλλη μια μάχη, να σώσουμε τον Αχελώο, τη Μεσοχώρα, τον τόπο μας.

Έχουμε άπειρες εικόνες από τη γέφυρα Καμάρα, τις κουβαλάμε μέσα μας και θα τις δώσουμε στα παιδιά μας και όχι σε εσάς που ρημάξατε τον τόπο μας.

Αυταπάτες δεν έχουμε με τα δικαστήρια. Εφτά φορές παρανομήσατε, δε σεβαστήκατε, τις αποφάσεις του ΣΤΕ που σταματούσε το έργο. Δεν αξίζει σε αυτό στο πέτρινο στολίδι, αυτό το άδοξο τέλος.

Αυτές τις μέρες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έπρεπε στη γέφυρα Καμάρα, να δοθεί το πρώτο μάθημα ιστορίας.

Στη γέφυρα αυτή την 1-11-1943 εικοσάχρονα παιδιά, αντάρτες του ΕΛΑΣ, καθήλωσαν την πιο αιμοβόρα δύναμη της ναζιστικής Βέρμαχτ, την Εντελβάις, που έκανε τα φρικτότερα εγκλήματα στο λαό μας, που αφάνισε όλα τα χωριά του Ασπροπόταμου.

Ο επικεφαλής των ανταρτών του ΕΛΑΣ ίλαρχος Ζαρογιάννης γράφει:«(…)το τάγμα κατέλαβε θέσεις χιαστί της γέφυρας, επί των υψωμάτων, τα οποία προσφέρονταν για την άμυνά της (…)Χαράματα, την 1η Νοεμβρίου, άρχισε να εμφανίζεται η εμπροσθοφυλακή και η φάλαγγα υπολογίστηκε σε δύναμη συντάγματος, συνοδευόμενη από ορειβατική πυροβολαρχία. ……

Δικές μας απώλειες νεκροί και αγνοούμενοι 12, των Γερμανών 19 νεκροί από πληροφορίες των κατοίκων(…)»

Δυστυχώς η γη , τα σπίτια, ο τόπος, οι γέφυρες, υπερασπίζονται μόνο με ένα τρόπο, που μόνο αυτό καταλαβαίνουν οι κάθε λογής εισβολείς και αυτός είναι η δύναμη των όπλων.

Χρήστος Βλάχος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης