"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

NAI από Αγοραστό και Κουρέτα στις προτάσεις Τζανακούλη

lafarm

Σχετικά άρθρα

H επικεφαλής του συνδυασμού “Ενωμένοι Θεσσαλοί” κ. Ελευθερία Τζανακούλη ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε δήλωσή της αναφέρει ότι “θα περιμένουμε από αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να ταυτιστούν με την αναγκαιότητα υλοποίησης των έργων (Αχελώος, Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, Τεχνολογικό Κέντρο) να τα ενσωματώσουν άμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις τους, ώστε να μπορέσει ο κόσμος που μας τίμησε να κρίνει ο ίδιος καλύτερα με ποιον από τους δύο θα θελήσει να συμπορευτεί στις κάλπες”.

Αναλυτικά η δήλωσή της: 

“Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε την Κυριακή στις 15 Οκτωβρίου οι πολίτες της Θεσσαλίας θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βγει ο τόπος μας από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα επισπευσθούν τα μεγάλα έργα.

Για εμάς πέραν των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων που είναι άμεσης προτεραιότητας, έχει μεγάλη σημασία να επανεξεταστεί το θέμα της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία καθώς και των συνοδών του έργων. Εξίσου σημαντικά όμως, όπως έχουμε τονίσει και έχουμε θέσει πρώτα στην ατζέντα μας, είναι και η δημιουργία τόσο του πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στην περιοχή μας αλλά και του κέντρου Τεχνολογίας.

Δυστυχώς όσον αφορά στο Ογκολογικό κέντρο η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να το ξεκινήσει παρόλο που είχαν παραχωρηθεί οι απαραίτητες εκτάσεις από το Δήμο Λαρισαίων για αυτή την υπόθεση.

Έχοντας ζυγίσει και μελετήσει προσεκτικά τις προγραμματικές προτάσεις και των δύο ανθυποψηφίων μας και θέλοντας να είμαστε σαφείς προς τις προθέσεις μας θα περιμένουμε από αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να ταυτιστούν με την αναγκαιότητα υλοποίησης των ανωτέρω έργων (Αχελώος, Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, Τεχνολογικό Κέντρο) να τα ενσωματώσουν άμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις τους, ώστε να μπορέσει ο κόσμος που μας τίμησε να κρίνει ο ίδιος καλύτερα με ποιον από τους δύο θα θελήσει να συμπορευτεί στις κάλπες.

Εμείς από τα βάθη της καρδιάς μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξανά τους 36000 σχεδόν συνανθρώπους μας που μας τίμησαν και μας έστειλαν στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα είμαστε η δυνατή φωνή τους, η φωνή που θα συνεχίσει να κρίνει τα κακώς κείμενα και να προτείνει λύσεις όπου θεωρούμε πως αυτό επιβάλλεται για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των Θεσσαλών.”

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ 

Στη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» λειτουργούμε πιστεύοντας στην δημιουργική σύνθεση των ιδεών. Τώρα, βαδίζοντας σε μια κρίσιμη μάχη για το μέλλον της Θεσσαλίας και των πολιτών της, είμαστε ξεκάθαροι ότι πάντα βλέπουμε θετικά την αποδοχή προτάσεων από τους συνυποψηφίους μας όταν αυτές είναι προς όφελος των Θεσσαλών”.

Αναλυτικά, ο κ. Αγοραστός επισημαίνει τα εξής:

Αναφορικά με το θέμα της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο εργαζόμαστε, στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης αλλά και του επανασχεδιασμού όλων των συναφών έργων, προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημιουργία ενός πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στην περιοχή μας -που ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-  αποτελεί ένα έργο που θα δούμε ως προτεραιότητα μέσα στην ευρύτερη ατζέντα των έργων που αφορούν στην Υγεία των Θεσσαλών. Τέλος, όλοι πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός Κέντρου Τεχνολογίας στην Περιφέρεια μας θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτίζοντας προγραμματικές συμφωνίες, θεωρούμε ότι οι βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Ενωμένοι Θεσσαλοί», μπορούν να ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναπτύξουμε από την επόμενη μέρα των εκλογών”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τα θέματα που έθεσε η κ. Τζανακούλη. Τα θεωρούμε όντως σημαντικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο και απαντάμε παρακάτω:

ΘΕΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η ΕΕ δυστυχώς για μας διαβάζοντας την μελέτη του κ. Αγοραστού αποφάσισε ότι το Ογκολογικό κέντρο θα γίνει σε άλλη περιοχή https://seeiist.eu. Αυτό οφείλεται στην ολιγωρία της διοίκησης Αγοραστού κυρίως μετά το 2016. Για τους εξής 4 λόγους ( σύμφωνα με την κριτική των ειδικών από την Γαλλία)

Μιλάμε για επένδυση της κλίμακας που αναφέρεται στην μελέτη, ήτοι της τάξης των  100 εκατ. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν  στο ΠΕΠ. Που θα τα βρούμε? Θα πάρουμε ομόλογο όπως γράφει στη μελέτη του κυρίου Αγοραστού? Με ποιανού άδεια?
Πως είναι δυνατόν να επιτυγχάνονται σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Αγοραστού ταμειακές ροές της τάξης των  195 εκατ. σε 15 χρόνια, όταν η παραγωγική ικανότητα του κέντρου είναι 6000 συνεδρίες / έτος με μέσο έσοδο 1000 ευρώ/συνεδρία, ήτοι έσοδα 6 εκατ. / έτος, όταν τα λειτουργικά έξοδα προϋπολογίζονται σε  3,6 εκατ. / έτος ( πάντα σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Αγοραστού) χωρίς να γίνεται εκτίμηση του κόστους του επιστημονικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (!). Αν στα παραπάνω υπολογίσετε τις αποσβέσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (~5 εκατ. / έτος), το κόστος εξυπηρέτησης του ομολόγου ( κατά τη μελέτη πάντα) ακόμα και με το απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα επιτόκιο 2,6% (~2.6 εκατ. / έτος), τότε μιλάμε για μια κατάσταση που θυμίζει το έργο Χαμένοι στο Διάστημα. 
Θα ήταν καλό να έχουμε μία εκτίμηση του μέσου χρόνου μεταξύ διαδοχικών συνεδριών ώστε να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε πόσοι από τους 4100 επισκέπτες του Κέντρου / έτος θα χρειαστεί να διανυκτερεύσουν στη Λάρισα, αλλά επί της αρχής το νούμερο είναι μάλλον μικρό για να κάνει τη διαφορά στα ξενοδοχεία και να μιλήσουμε για ιατρικό τουρισμό. Γιατί ο κ. Αγοραστός στο συνέδριο της περιφέρειας το 2019 μίλησε για ιατρικό τουρισμό. Αυτά που είπε είναι λάθος.
Σε πίνακα της μελέτης φαίνεται ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί το Κέντρο είναι ανώτερη ως προς την έκβαση μόνο σε 2 από 9 περιπτώσεις ασθενειών: τι θα γίνεται σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας δεν θα πληρώνει τις υπόλοιπες; Πώς θα εισπράττεται από αλλοδαπούς; Ποιοι αλλοδαποί θα γίνουν πελάτες του Κέντρου της Λάρισας; Από ποιες χώρες και με ποιες οικονομικές δυνατότητες; Πώς θα τους προσεγγίσουμε  με δαπάνες προώθησης 20.000 ευρώ / έτος ( ετσι γράφει στην μελέτη του κυρίου Αγοραστού);

ΘΕΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το Τεχνολογικό κέντρο σύμφωνα με την μελέτη της ΓΓΕΤ θα είναι για την Αγροδιατροφή στη Θεσσαλία και τη χώρα.

Σήμερα, τα βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα χαρακτηρίζονται από περιορισμένη ανθεκτικότητα, καθιστώντας τα ευάλωτα σε αυξανόμενες απρόβλεπτες κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές κρίσεις. Ένα ανθεκτικό σύστημα τροφής μπορεί να ανακάμψει γρήγορα ως απάντηση σε ένα άγχος ή σοκ που προκαλείται από παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή (ξηρασία, πλημμύρες, διακυμάνσεις της θερμοκρασίας) ή σοκ της αγοράς (ύφεση, COVID-19). Επίσης πρέπει να επικεντρώνεται στην παραγωγή περισσότερης ποικιλίας και όχι περισσότερων θερμίδων. Περισσότερες επιλογές υποκατάστασης στην παραγωγή και την κατανάλωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των διακυμάνσεων των τιμών. Ανάλογα, επιδεικνύει υψηλό βαθμό ποικιλομορφίας, ανταπόκριση στην ανατροφοδότηση και ικανότητα αυτοοργάνωσης και μάθησης ως απάντηση στην αλλαγή.

Το κέντρο αυτό θα γίνει με χρήματα από το στόχο 1 του ΠΕΠ 20123-2027 με τις εξής στοχεύσεις.

1. Διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση ζωικών και φυτικών γενετικών πόρων της Θεσσαλίας.

2. Αναγνώριση του ρόλου του γεωργού, ιδίως στο επίπεδο του θεματοφύλακα/πρώτου βελτιωτή και σεβασμός των δικαιωμάτων του στην επιλογή, χρήση του σπόρου και τρόπου παραγωγής. Ενεργή ενσωμάτωσή του στα ερευνητικά προγράμματα της περιφέρειας Θεσσαλίας αξιοποιώντας τις γνώσεις του.

3. Μελέτες επίδρασης της ποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα (έδαφος, αγρός, οικοσύστημα, αγορά) στην ανθεκτικότητα συστημάτων τροφής. Μελέτες αρνητικής επίδρασης άλλων παραγόντων (μονοκαλλιέργεια, χημικά, μη προσαρμοσμένες και μονογενοτυπικές ποικιλίες, γενετικά τροποποιημένα).

4. Αύξηση της ποικιλότητας (είδη, ποικιλίες, γεωργική γνώση) στην παραγωγή τροφής με στόχο την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικοοικονομικές κρίσεις.

5. Αντικατάσταση ενεργοβόρων καλλιεργειών με νέες που ανταποκρίνονται επιτυχώς σε χαμηλές εισροές με προτεραιότητα στις υδρολογικά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

6. Διαφοροποίηση της τροφής με έμφαση σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τοπικώς παραγόμενα, σε χαμηλές εισροές αξιοποιώντας τους τοπικούς φυτογενετικούς πόρους.

7. Ενσωμάτωση ειδών, ποικιλιών και συστημάτων που διατηρούν και βελτιώνουν την γονιμότητα του εδάφους και παράγουν σταθερά σε χαμηλές εισροές και βιολογική γεωργία.

8. Ανάπτυξη αγροοικολογικών μεθόδων παραγωγής, βιολογικής γεωργίας και ενσωμάτωση συμβατής με τα δεδομένα της χώρας σύγχρονης τεχνολογίας, προσβάσιμης κυρίως στους μικρούς καλλιεργητές. Δημιουργία δικτύων ελεύθερης γεωργικής γνώσης.

9. Ενίσχυση ικανότητας και ανεξαρτησίας από εισροές, κυρίως μικρών καλλιεργητών, να παράγουν σε δυσμενή περιβάλλοντα.

10.Μείωση του κόστους παραγωγής (ακόμη και από βιολογικές εξωτερικές εισροές) αλλά και πιστοποίησης, διακίνησης και εμπορίας ενισχύοντας την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία με τεχνικά και κοινωνικοοικονομικά εργαλεία στοχευμένης έρευνας.

11.Ανάπτυξη συμμετοχικής οργανικής και εξελικτικής βελτίωσης για την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών για βιολογική γεωργία και χαμηλές εισροές με βάση την εθνική δεξαμενή φυτογενετικών πόρων και τις γνώσεις των γεωργών.

13.Παραγωγή σπόρου από τοπικές και βιολογικές ποικιλίες και πληθυσμούς ή ετερογενή υλικά που χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα στις τοπικές συνθήκες και ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Μεταφορά τεχνογνωσίας σε γεωργούς.

14.Ανάπτυξη μεθόδων οικοτεχνίας και διερεύνηση ανάπτυξης μοντέλων αυτάρκειας και εναλλακτικών τροφικών δικτύων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

15.Κοινωνικοοικονομικές μελέτες για την ενσωμάτωση των παραπάνω και ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων της αγροδιατροφικής αλυσίδας καθώς και των πολιτών.

16.Μελέτες επίδρασης νομοθετικού πλαισίου στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση τον παραγωγό, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

ΥΔΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η οικονομία και κυρίως η αγροτική οικονομία που παραμένει η βάση της οικονομικής ζωής της Θεσσαλίας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς αρδευτικό νερό. Οι ξηρικές καλλιέργειες  έχουν μικρό κύκλο εργασιών (60-100 €/στρ) όταν οι αρδευόμενες  εκστατικές φτάνουν στα 200-300€/στρ και φυσικά το όνειρο να φτάσουμε το Ισραήλ   ή την Ολλανδία (1200-1800 €/στρ) είναι αδύνατο χωρίς αρδευτικό νερό. Καλλιέργειες υψηλής αξίας (οπωροκηπευτικά) και ζωοτροφές για τη κτηνοτροφία  δεν παράγονται χωρίς νερό. Πολλοί αγρότες ήδη εγκαταλείπουν ποτιστικές καλλιέργειες λόγω υψηλού κόστους άρδευσης ενώ γεωτρήσεις συνεχώς εκβαθύνονται για να βρουν αποθέματα νερού. Έχει δημιουργηθεί μια ανισορροπία  κόστους άρδευσης μεταξύ περιοχών της Θεσσαλίας και της χώρας.

Ο τομέας της Γεωργίας απορροφά πάνω από το 92% της συνολικής κατανάλωσης (για όλες τις χρήσεις) νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα με την πάροδο δεκαετιών στασιμότητας και πολιτικής ατολμίας όσον αφορά στην βιώσιμη κάλυψη των αναγκών άρδευσης, οι καλλιεργητές οδηγήθηκαν στην άναρχη και καταστροφική υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών και (κυρίως) των μόνιμων υπόγειων αποθεμάτων νερού, με ανυπολόγιστες καταστροφές, υποθηκεύοντας κυριολεκτικά το μέλλον της περιοχής.

Το θέμα αυτό αποτελεί αναμφίβολα το ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε δραματική εκτίναξη του κόστους παραγωγής, εξαντλώντας τους (μικρομεσαίους κυρίως) αγρότες και περιορίζοντας όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας, εντός και εκτός της χώρας.

Απαιτείται συνεπώς ΑΜΕΣΑ η ανατροπή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με νέες πολιτικές και ανάλογες δράσεις προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις :

α. Μείωση της κατανάλωσης νερού στις αρδεύσεις με κατάλληλες πολιτικές, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέροντας σχετικά κίνητρα στους παραγωγούς για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης νερού κ.ο.κ.

β. Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών (μετά την εξασφάλιση νερού σε αποδεκτό κόστος) για αύξηση  του κύκλου εργασιών στη γεωργία και καθοδήγηση των αγροτών στην υιοθέτησή καλλιεργειών και πρακτικών που θα κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στις Εθνικές και Διεθνείς αγορές.

γ. Παράλληλα με την μείωση της ζήτησης νερού  η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει, με την κατασκευή έργων ταμίευσης νερού (π.χ. Φράγματα – ταμιευτήρες στο Μουζάκι, Πύλη, Νεοχωρίτης, Ενιπέας, Ελασσόνα, Πήλιο και άλλα μικρότερα έργα) την μέγιστη δυνατή συγκέντρωση υδάτων για όλες τις χρήσεις (άρδευση, ύδρευση κ.λ.π.), οδηγώντας το ταχύτερο δυνατόν στην εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου και την σταδιακή εξάλειψη των καταστροφικών ελλειμάτων νερού.

Δ. Παρ’ όλα αυτά η Θεσσαλία αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα του ελλείματος των 3 δις κυβικών μέτρων νερού. Για τον σκοπό αυτό, θεωρούμε σημαντικό να ολοκληρωθεί το έργο της Συκιάς, μέσω του οποίου θα μπορούν να διοχετεύονται στον θεσσαλικό κάμπο κατά μέγιστο 250 εκατομμύρια κ.μ. νερού ετησίως. (Η απόληψη  νερού  να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διαταράσσεται η οικολογική  ισορροπία).

Η μεταφορά αυτή αποσκοπεί στην επίλυση 2 ζητημάτων που θεωρούμε ζωτικά για την Θεσσαλία

– Την ασφάλεια των υδατικών αποθεμάτων σε περίπτωση υδατικής κρίσης (ξηρασία)

–  Στην ανάταξη του σοβαρού υδατικού ελλείματος όπως προαναφέρθηκε.

Εξυπακούεται όμως ότι η ολοκλήρωση και λειτουργία των περιμετρικών φραγμάτων καθώς και του φράγματος της Συκιάς, θα συμπληρώνεται απο συνοδά έργα υποδομών διαχείρισης νερού στον κάμπο της Θεσσαλίας. 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με μιά κίνηση μάτ η κ.Τζανακούλη αναγκάζει όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και συνεπακολούθως καί τους πολιτικούς φορείς πού τις στηρίζουν, να ταχθούν υπέρ του φράγματος της Συκιάς και της μερικής εκτροπής τού Αχελώου.Σε ότι μας αφορά τα φράγματα Πύλης-Μουζακίου μπορούν να σταθούν μόνο ως δορυφορικά του φράγματος Συκιάς.Εννοείται βέβαια ότι η λειτουργία τού φράγματος της Μεσοχώρας προηγείται όλων αυτών.Να προσθέσουμε δε και την πάγια θέση τού ΚΚΕ υπέρ όλων των ανωτέρω.Μετά από την τεραστίων διαστάσεων καταστροφή πού επέφερε η πρόσφατη πλημμύρα και η διαπίστωση πως το νερό “κρατιέται” στην αρχή, η άμεση και ταχεία υλοποίηση των παραπάνω πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Το πρόσφατο άρθρο τού πρώην υπουργού κ.Χατζηγάκη γιά τις προτάσεις του πρό εικοσαετίας, γιά τα φράγματα στην περιοχή της Θεσσαλίας πού θα μείωναν τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας μπορεί να είναι χρήσιμο επίσης.Το όραμα τού Ανδρέα Παπανδρέου γιά την εκτροπή τού Αχελώου αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο αληθινό και κάθε καθυστέρηση είναι πλέον απαράδεκτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης