"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

O απολογισμός του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων από τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

mixalakis

Σε λεπτομερή απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Αναλυτικά:

«Κυρίες και Κύριοι

Κλείσαμε πλέον 5 χρόνια λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Με μπροστάρη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να δώσουμε λύσεις και να υλοποιήσουμε έργα που φάνταζαν ακατόρθωτα, καταφέραμε να δώσουμε ελπίδα, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά πάνω απ΄όλα καταφέραμε να μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας και να μας αγκαλιάζουν,  σε εποχές πραγματικά δύσκολες για τους πολιτικούς και την πολιτική.

Σαν Αντιπεριφερειάρχης της  Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μετά από πέντε χρόνια καθημερινής και επίπονης δουλειάς, από όλους τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, από το σύνολο των συνεργατών και των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας, με την αμέριστη στήριξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας του Κώστα Αγοραστού και των υπηρεσιών της περιφέρειας, πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, δώσαμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα, και έχουμε πλέον αποκτήσει τη δυναμική ώστε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Κώστα Αγοραστό για την αμέριστη στήριξη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ιδιαίτερα όλους τους τέως και νυν Περιφερειακούς Συμβούλους των Τρικάλων αλλά και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων μας με την καθημερινή τους δουλειά, προσπάθεια και στήριξη σε όλα τα θέματα της καθημερινότητας και στις δύσκολες αποφάσεις.

 

Πετύχαμε να υλοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα το μεγάλο στοίχημα που είχαμε μπροστά μας και να φτάσουμε στα τέλη του 2015, να έχουμε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ που αγγίζει το 91%.

 

Το ΦΡΑΓΜΑ ΛΗΘΑΙΟΥ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής έχει φτάσει σε φάση ολοκλήρωσης, παράλληλα με την ένταξη και νέου υποέργου στη ΣΑΕΠ 017 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι μετά από την συνεχή πίεση και επιμονή του Περιφερειάρχη και τη συνεργασία των υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων, καταφέραμε να αναστήσουμε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή και να δημοπρατήσουμε 4 νέα έργα μέσα στο 2015 από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στην κατασκευή υπόγειων αρδευτικών δικτύων συνολικού μήκος 51.000 μέτρων, σε παραγωγικές περιοχές συνολικής έκτασης 19.500 στρεμμάτων, του κάμπου των Τρικάλων, όπως επίσης και στην αποκατάσταση μεγάλων γεωτρήσεων με αντικαταστάσεις μοτέρ και inverter.

Επίσης καταφέραμε να προκρίνουμε και να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες για την κατασκευή και των υπόλοιπων απαραίτητων υπόγειων αρδευτικών δικτύων των Τρικάλων προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και της λιμνοδεξαμενής του Παλαιομονάστηρου, ώστε πλέον να αποτελούν προτεραιότητα για ένταξη στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μόλις ξεκινήσει.

 

Όσον αφορά τον τουρισμό, το μουσείο γεωλογικών σχηματισμών στο Καστράκι και η αίθουσα ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και σε συνδυασμό με το μουσείο Τσιτσάνη και το Σπήλαιο της Θεόπετρας ισχυροποιούν και αυξάνουν την εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος της περιφερειακής ενότητας.

 

Μέσω των Προγραμμάτων Κ.Α.Π., ΠΙΝΔΟΣ ΚΑΙ ΣΑΕΠ 017  της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων υλοποιήσαμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000,00 περίπου. Μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι μικρός συγκρινόμενος με προηγούμενα χρόνια, όμως λόγω της ευελιξίας των συγκεκριμένων προγραμμάτων πραγματοποιήσαμε ουσιαστικές σημειακές παρεμβάσεις που έλυσαν χρόνια αλλά και έκτακτα προβλήματα. Τα μικρά αλλά σημαντικά αυτά έργα όπως, αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμούς καναλιών, συντήρηση – κατασκευή χωμάτινων λιμνοδεξαμενών, προμήθεια αρδευτικών σωλήνων για τη συμπλήρωση του δικτύου άρδευσης μέσω των ΤΟΕΒ και συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού Κτηνοτροφικών και Γεωργικών Εγκαταστάσεων. Επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η ουσιαστική στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων του νομού Τρικάλων.

Επιγραμματικά μόνο θα αναφέρω ότι πλέον διατηρούμε σε άριστη κατάσταση όλες τις σήραγγες από τη Γκρόμπα μέχρι την Άρτα, διατηρούμε με επίπονες προσπάθειες πάντα καθαρό και ασφαλές όλο το εθνικό δίκτυο προς Ιωάννινα, προς Άρτα και προς Γρεβενά, και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως το κύκλωμα Ασπροποτάμου, το οδικό κύκλωμα Μεσοχώρας και το κύκλωμα Κλεινοβού Χρυσομηλιάς.

 

Πρέπει βέβαια να σταθώ ιδιαίτερα και να σας ενημερώσω, ότι πλέον τα προβλήματα ξεπερνούν τις περιόδους παγετού και των χιονοπτώσεων. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, τις κατολισθήσεις και τις μεγάλες ζημιές του 2012, πλέον προκαλούνται συνεχώς εκτεταμένα πλημμυρικά και ολισθητικά φαινόμενα. Τα ποτάμια παρουσιάζουν συνεχώς μεγάλες χειμαρικές ροές με πολλά φερτά υλικά, που πλέον προκαλούν εκτεταμένες ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε βασικές υποδομές όπως γεφύρια και τεχνικά έργα. Αυτό το φαινόμενο θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει παράλληλα με τις συνεχείς αποκαταστάσεις να σχεδιάσουμε και έργα πρόληψης ενόψει και της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω με τις γενικές εργολαβίες όπως οι Συντηρήσεις και οι Ασφαλτοστρώσεις, η Αποκατάσταση Βατότητας, η Προμήθεια και μεταφορά Άλατος, τα μικρά έργα οδοποιίας και αποκατάστασης της ασφάλειας του οδικού δικτύου, όπως, αντικαταστάσεις στηθαίων ασφαλείας,  βελτίωση της σήμανσης, αποκατάσταση τεχνικών, διαγραμμίσεις, κλαδέματα, καθαρισμό ερεισμάτων από βλάστηση, και αποκατάσταση της συνέχειας του οδοστρώματος με συμπλήρωμα ψυχρής ασφάλτου προσπαθούμε σε καθημερινή βάση για να δίνουμε τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης στους πολίτες και τους επισκέπτες των Τρικάλων.

 

 

 

 

 

Παράλληλα εκτός από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,  υλοποιήσαμε μέσω των Δ/νσεων και Υπηρεσιών της Π.Ε. μια σειρά από δράσεις που επιγραμματικά είναι:

 

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής η συνέχιση υλοποίησης και αποπληρωμής των προγραμμάτων των νέων Αγροτών, των σχεδίων βελτίωσης, της Βιολογικής Γεωργίας, της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, της μείωσης της Νιτρορύπανσης, της Εκτατικοποίησης της Κτηνοτροφίας και του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού. Η συνέχιση αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των βοσκήσιμων εκτάσεων του νομού Τρικάλων.

Σε καθημερινή βάση γίνονται έλεγχοι στο ζωικό κεφάλαιο και στα σφαγεία της ΠΕ. Επίσης πραγματοποιούνται φυτουγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα που εξάγονται ή εισάγονται, όπως επίσης και στις εγκαταστάσεις και τα μέσα μεταφοράς των επιχειρήσεων εμπορίας αγροτικών προϊόντων, νωπών και κατεψυγμένων.

 

Όσον αφορά τη Δνση Ανάπτυξης, εκδόθηκαν 201 άδειες επιχειρήσεων, 196 άδειες επαγγελματιών, και  551 άδειες στην κατηγορία αδειών των Ανώνυμων Εταιριών. Επίσης διενήρθηκαν χονδρικά 1.000 περίπου έλεγχοι σε επιχειρήσεις.

 

Η Διεύθυνση υγείας συνεχίζει τους ελέγχους σε πολίτες και στα Νομικά Πρόσωπα μέσω του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, σχεδίασε   και υλοποίησε οργανωμένες δράσεις σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς και εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων.

 

Η Διεύθυνση Μεταφορών και επικοινωνιών συνεχίζει να δίνει άδειες λειτουργίας πρατηρίων, συνεργείων – πλυντηρίων. Έχει εκδώσει – ανανεώσει περίπου 6.500 άδειες οδήγησης και στο ΚΤΕΟ ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO 9001:2008 ενώ έγιναν έλεγχοι σε 1.969 περίπου αυτοκίνητα.

 

Τέλος ήταν καθοριστική η συμβολή του Τμήματος Πληροφορικής Π.Ε. Τρικάλων στην υλοποίηση της υποβολής αιτήσεων 1.000 πολιτών για υπαγωγή δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης