"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.7 C
Trikala

O στρατηγός κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

lafarm

Σχετικά άρθρα

H 81η Επέτειος της «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ» θα γίνει και φέτος στο μνημείο των Ηρώων, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  και ώρα 11:00 π.μ..

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Πουλιανίτης Χρήστος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν

«…Τέτοιες μέρες η αξία της ΜΝΗΜΗΣ για τα γεγονότα του «τότε ΙΟΥΝΗ 1943», πρέπει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό μας και στην ψυχή.

Μας κάνει να αναλογιζόμαστε την απλή αλλά πάντα επίκαιρη αλήθεια: ο αγώνας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι αγώνας διαρκής και δύσκολος…» δηλώνει ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

Κατά την 8η-9η Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.

Διακόσιοι δέκα (210) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.

Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας. Μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.

Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ μαζί με την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ (11-12 Φεβρουαρίου 1943) αποτελούν το αποκορύφωμα της Αντίστασης του Λαού μας κατά των κατακτητών.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τιμή και δόξα στα παλληκάρια του ΕΛΑΣ,που με αυταπάρνηση και πίστη στα ιδανικά τους, υπό την καθοδήγηση του ΛΕΒΕΝΤΗ καπετανιο τους ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ανάγκασαν την μεραρχια Pinerollo,και τον φασίστα διοικητή τηςINFANTE,να παραδοθούν “άνευ όρων “

      • Τους είχαν δώσει έναν όλμο χωρίς σκόπευτρο και την ευχή τους. Χάριν αυτών νίκησαν. Αργότερα μας έδωσαν και ναπάλμ για το Γράμμο. Και εμείς όμως, δεν υπήρξαμε αχάριστοι: Ιδού ο στρατός σας Στρατηγέ.
        Έτσι δεν είναι;

  2. 12/6/ 1945, τυπώθηκε το φύλλο του “Ριζοσπάστη” που περιελάμβανε την δημόσια αποκήρυξη του Άρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ, ως “τυχοδιώκτη” και “προβοκάτορα”. Μαζί με την αποκήρυξη, δόθηκε και το σύνθημα προς τις οργανώσεις του ΚΚΕ: «Ούτε ψωμί ούτε νερό στον Μιζέρια»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης