"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

O Aχελώος, ο κος Στ. Κούλογλου και η χρεοκοπία της Ελλάδας. (Του Κώστα Γκούμα)

lafarm

Σχετικά άρθρα

O Aχελώος, ο κος Στ. Κούλογλου και η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Του Κώστα Γκούμα

Σημαντική δημοσιότητα έλαβε η πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την Διαχείριση Κρίσεων, κου Χρ. Στυλιανίδη, o οποίος συνοδευόμενος από δύο Ευρωβουλευτές (κ.κ. Στ. Κούλογλου και Γ. Γραμματικάκη) και από έναν βουλευτή  (κος Σπ. Δανέλλης),  επισκέφθηκε την κοιλάδα του Αχελώου, με σκοπό την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού συστήματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με την κωδική ονομασία RescEU για το οποίο μίλησε σε σχετική ημερίδα, στο ορεινό χωριό Περδικάρι Αιτωλοακαρνανίας.

Θεωρούμε επιτυχημένη την επιλογή του κου Επιτρόπου να παρουσιάσει το νέο αυτό πρόγραμμα σε μία χαρακτηριστική περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας, όπου πράγματι οι κίνδυνοι τουλάχιστον, από πλημμύρες, είναι τεράστιοι και η πιθανότητα απώλειας ανθρώπινων ζωών και άλλων καταστροφών είναι μεγάλες.  Ίσως μάλιστα εάν επέλεγε ως τόπο παρουσιάσεως την περιοχή Συκιάς (Καρδίτσας), λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειότερα, θα είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι, ποιο είναι το πιο επικίνδυνο σημείο, που αναμφισβήτητα πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο στο υπό κατασκευή ΥΗΕ Συκιάς.  Πρόκειται για μια στενωπό επί του ποταμού όπου επανειλημμένα  παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα που κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτά θα προκαλέσουν  ανυπολόγιστες καταστροφές.  Οι κάτοικοι και οι τοπικοί παράγοντες θα μπορούσαν να πούνε περισσότερα στον κο Επίτροπο.  Εξάλλου, παρόμοιες καταστροφές ζήσαμε δυστυχώς και στον γειτονικό Αραχθο το 2015 που οι πληγές τους ακόμα δεν έχουν επουλωθεί (π.χ. κατάρρευση ιστορικού γεφυριού Πλάκας).

Αλγεινή όμως εντύπωση μας προκάλεσαν οι δηλώσεις του  κου Στ. Κούλογλου, ο οποίος δεν παρέλειψε «να κάνει λόγο και για το καταστροφικό έργο της εκτροπής του Αχελώου ως χαρακτηριστικού παραδείγματος της χρεοκοπίας στη χώρα» (Εφημερίδα Συντακτών, 30/6).  Ας μας επιτραπούν λίγα σχόλια στις δηλώσεις αυτές.

Ο κος Κούλογλου όφειλε να γνωρίζει ότι οι κίνδυνοι για φυσικές καταστροφές δεν πηγάζουν από την ανύπαρκτη «εκτροπή» όπως την ονομάζει, αλλά από τα έργα που κατασκευάστηκαν στην κοιλάδα του (Άνω) Αχελώου.  Το ένα από αυτά είναι το ολοκληρωμένο ΥΗΕ Μεσοχώρας (φράγμα, αγωγός προσαγωγής 8 χλμ και Σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Γλύστρα).  Ευτυχώς η κυβέρνηση την οποία στηρίζει ο κος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι) ορθώς προ διετίας αδειοδότησε αυτό το εξόχως ωφέλιμο υδροηλεκτρικό έργο και ελπίζουμε σύντομα οι κίνδυνοι πλημμυρών στην περιοχή να εκλείψουν οριστικά, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουμε την πολύτιμη ενέργεια που θα παράγεται και μάλιστα από μία ανανεώσιμη πηγή (το νερό).

Το δεύτερο έργο, λίγο νοτιότερα, είναι η Συκιά που προανα-φέραμε.  Για το έργο αυτό ο κος Πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα (Σεπτέμβριος 2017), δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την υδροηλεκτρική του αξιοποίηση, επειδή προφανώς αντιλήφθηκε την σημασία του καθώς και τα αδιέξοδα και τους κινδύνους από την εγκατάλειψη και την μη ολοκλήρωσή του.  Όμως για την ώρα τίποτα δεν έγινε, δεδομένου ότι ανεύθυνα πολιτικά στελέχη, διάσπαρτα στην Κυβέρνηση και στον κομματικό μηχανισμό, αρνούνται να αποχωριστούν την καραμέλα της οικοτρομοκρατίας σχετικά με τα έργα επί του Αχελώου, αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σε ότι αφορά στην ανάγκη μεταφοράς υδάτων από τον Ανω Αχελώο για κάλυψη αρδευτικών αναγκών, το αναγκαίο έργο μεταφοράς, δηλαδή η σήραγγα Πευκοφύτου υπάρχει ήδη κατασκευασμένη κατά 85% εδώ και είκοσι χρόνια, συνεπώς δεν αναμένονται κάποιες πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.   Όταν λοιπόν η κυβέρνηση που στηρίζει ο κος Κούλογλου παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Θεσσαλία, ίσως τότε ο κος Ευρωβουλευτής θα είχε στοιχεία για να συμβάλει στον διάλογο εάν πράγματι απαιτούνται ή όχι πρόσθετα νερά για κάλυψη των ελλειμμάτων.  Για την ώρα του επισημαίνουμε, με πλήρη κατανόηση για την έλλειψη πληρο-φόρησής του επί του θέματος, ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι η συνεχιζόμενη καταστροφή του υπόγειου υδροφορέα, ο οποίος στηρίζει (μαζί με τα ύδατα της πρώτης «εκτροπής Αχελώου» (μέσω του ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα) τον ελλειμματικό τομέα των αρδεύσεων.  Την πραγματικότητα αυτή παραδέχθηκε επί της ουσίας και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Φάμελλος (Αύγουστος 2017-Λάρισα), αναφέροντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε υπερκαταναλώσει περίπου 3 δις κυβικά μέτρα υδάτων από υπόγεια νερά, τα οποία οφείλουμε να επιστρέψουμε.  Και επειδή εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο αυτό, ανεξάρτητα που θα βρίσκεται στο μέλλον ο κος Κούλογλου (Αθήνα, Βρυξέλλες κλπ) ναι, πράγματι συζητάμε σοβαρά την πιθανότητα της μεταφοράς ποσότητας υδάτων μέσω του ταμιευτήρα Συκιάς, έργο το οποίο η κυβέρνηση υποτίθεται πως «μελετά».

Τέλος θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή την σύνδεση των έργων Άνω Αχελώου με την «χρεοκοπία της χώρας» μας.  Προφανώς ο κος Κούλογλου «ξέχασε» τις Ολυμπιάδες των δεκάδων δις ευρώ, τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες, την διαφθορά στην διαχείριση Δημόσιου χρήματος, τις Ζήμενς, Novartis και όλα τα συναφή και επέλεξε ως χαρακτηριστικά της χρεοκοπίας δύο χρησιμότατα αλλά δυστυχώς ημιτελή έργα (Συκιά και σήραγγα), για τα οποία δαπανήθηκαν έως σήμερα σε πραγματικές τιμές κάτι λιγότερο από 380 εκ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή τους απατούνται ακόμη 200-250 εκ. ευρώ.

Ο γράφων αλλά κατά την εκτίμησή μας και μεγάλο μέρος των πολιτών δεν κατατάσσουν έως σήμερα τον κο Κούλογλου στους συνήθεις λαϊκιστές πολιτικούς.  Αυτό ας το ξανασκεφτεί πριν προβεί και πάλι σε ανάλογες δηλώσεις.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης